foto

Zonnebril: bescherming tegen de zon

Nu de zomer voor de deur staat gaan veel mensen wandelen op zonnige dagen. Daarom kort aandacht voor bescherming tegen de schadelijke stralen van de zon.

Waarom een zonnebril?
Een zonnebril is er niet (alleen) voor om er hipper uit te zien in de zomer. Voor veel mensen is het uiteraard wel een mode-artikel, maar veel belangrijker is het beschermende karakter van een (goede!) zonnebril. Zodra je buiten komt heb je namelijk te maken met schadelijke straling van de zon. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is die straling er ook op bewolkte dagen of als het regent of sneeuwt (hoewel in mindere mate uiteraard). De schadelijke UV-stralen kunnen voor blijvende beschadiging van de ogen zorgen, terwijl het zichtbare licht vaak zorgt voor geïrriteerde of vermoeide ogen. Zelfs het onzichtbare infrarood licht is schadelijk: het droogt je ogen namelijk uit, zoals veel mensen met contactlenzen ondervinden als hun lenzen niet mooi meer goed over de oogbol glijden. Een goede zonnebril beschermt dus tegen al deze soorten licht.

Een goede zonnebril?
Het is moeilijk om een eenduidige definitie van een goede zonnebril te geven. Toch zijn er enkele punten waar elke zonnebril aan zou moeten voldoen om het predicaat goed te krijgen. Zo is het belangrijkste dat de bril 100% beschermt tegen de schadelijke UV-stralen. Juist omdat je deze stralen niet kunt zien is het belangrijk dat je hierbij kunt vertrouwen op wat de fabrikant aangeeft dat de bescherming is (kijk voor een CE-keur dus). Verder is het vaak van belang dat de bril ook beschermt tegen zichtbaar licht, zodat de ogen minder snel vermoeid raken. Hiertoe zijn er vijf categoriën ingesteld, waarvan categorie 0 het zichtbare licht volledig doorlaat (en dus meer een veiligheidsbril is tegen UV-straling) en categorie 4 zeer weinig zichtbaar licht doorlaat (en dus bijzonder geschikt is voor in de sneeuw of in de woestijn). Naast een beschermende kwaliteit moet de lens ook een materiaal-technische kwaliteit bezitten. Zo wil je bijvoorbeeld niet dat als je valt, je ogen vol komen te zitten met kleine glassplinters en verliest een bril al snel diens waarde/nut als er na twee dagen gebruik ontzettend veel krassen op de lens zitten.

Een 'gemakkelijke' zonnebril
Met een gemakkelijke zonnebril bedoel ik hier een bril die niet tot last is. Want als je steeds je bril af moet zetten omdat deze niet lekker zit of je bijvoorbeeld hoofdpijn bezorgt, dan heb je er weinig aan. Één van de zaken die er voor kunnen zorgen dat een bril meer tot last dan gemak leidt is het gebrek aan een optisch centrum. Als dit namelijk niet aanwezig is op de lens, dan kan dat leiden tot vervorming van het beeld, snel vermoeide ogen of zelfs hoofdpijn. Zeker als je bijvoorbeeld over een blokkenveld of een smal paadje in de bergen loopt wil je niet steeds je bril afzetten omdat je ogen te snel vermoeid raken of het beeld vervormd is bij het naar beneden kijken. Want juist in de bergen is het schadelijke UV sterker aanwezig dan in de lage landen en is het dus zaak om nagenoeg continu je bril op te kunnen houden. Ook moet een bril goed aansluiten op het hoofd, niet afvallen als je je hoofd op en neer schudt en zeker in de bergen of op het water zijlicht (van weerkaatsing op sneeuw of water) weren. Antislip-rubber op de pootjes of neusbrug en 'zijflappen' kunnen daarbij van dienst zijn en ook een strap/koordje is handig voor als je de bril extra wilt beschermen tegen op de grond vallen (bijvoorbeeld tijdens het mountainbiken of hardlopen).

Ook voor de kinderen of de hond
Je ziet het best vaak in de zomer: pap en mam lopen met een dure zonnebril en de kinderen krijgen een zonnebrilletje op hun neus dat even tevoren op de hoek van de straat is gekocht. Niks mis mee zou je denken, beter iets dan niets toch? Helaas! Een dergelijke bril leidt vaak juist meer tot kwaad dan goed: ze zijn immers vaak niet UV-werend, maar laten wel minder zichtbaar licht door. Het resultaat zal duidelijk zijn: de pupillen gaan wijder open staan omdat het zichtbare licht wél wordt geweerd en zijn zo extra kwetsbaar voor het schadelijke UV-licht dat niet goed wordt geweerd. Hetzelfde geldt overigens voor de hond. Er zijn tegenwoordig zogenaamde 'Doggles' op de markt: zonnebrillen voor de hond. Vergeet immers niet dat de ogen van de hond even (zo niet meer) kwetsbaar zijn voor zonlicht. En bovendien geldt hier misschien ook wel dat het toch best cool staat als je hond een coole zonnebril op z'n natte neus heeft staan :)

En als je al een gewone bril hebt?
Het eeuwige probleem: je hebt al een bril en moet nu een (goede) sport zonnebril aanschaffen. Wat doe je? Je kunt er voor kiezen om zo'n 'vlindervormig' opzetstukje op je bril te plaatsen. Voordeel daarvan is dat je bij het naar binnengaan direct je gewone bril al ophebt en alleen maar het zonneklepje omhoog hoeft te zetten. Nadeel is dat het erg breekbaar is en niet altijd even hip staat om met zo'n vlinder op je voorhoofd te lopen. Een andere optie is het laten inbrengen van glazen op sterkte in je zonnebril. Dit is vaak vrij kostbaar, maar heeft als voordeel dat je een bril hebt die lekker zit. Vooral fabrikanten als Adidas en Rodenstock worden hier erg om gewaardeerd. Tot slot kun je natuurlijk ook ervoor kiezen om lenzen te gaan dragen, maar dat is niet voor iedereen weggelegd en soms ook gewoon niet praktisch (als het te koud is bijvoorbeeld of je ogen snel geïrriteerd raken van lenzen).

Links
Ultraviolette- en zichtbare straling (Katholieke Universiteit Leuven)
UV-zonlicht (KNMI)
Adidas
Julbo
Rodenstock ProAct (zonnebril op sterkte)
The North Face Eyewear
Julbo Typhoon


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 27-03-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }