foto

Affiliate-links:


Meer leesboeken

Vuurwerk op de Sangay,
R. Dalkmann, 221 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij De Kern
Een afwisselend (en daardoor zeer boeiend) boek over de echte 'avonturen' die Dalkmann in zijn loopbaan als bergsportliefhebber en reisbegeleider heeft meegemaakt. Met een eigen kijk op de natuur en de bergsport beschrijft Dalkmann onder andere reizen in Zuid-Amerika en het Himalaya-gebergte. Een aanrader!

Vuurwerk op de Sangay

De kust van het licht,
P. Storm, 239 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Elmar BV
Dit boek is enerzijds een leesboek over een reisleider die door zijn hart te volgen in allerlei verrassende situaties terechtkomt, anderzijds een schitterende beschrijving van de Costa de la Luz (Zuidwest Spanje). Als je hier op vakantie gaat (Sevilla, Cadíz), dan kun je dit boek bijna als reisgids gebruiken.

De kust van het licht

Te voet door Afrika,
F. Cambell, 336 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Luitingh ~Sijthoff
Je hebt dagtochten, meerdaagse tochten en monstertochten. De tocht van Ffyona Cambell behoort tot de laatste, want ze liep maar liefst 16.000 kilometer dwars door Afrika. In dit boek wordt beschreven wat ze tijdens de tocht allemaal meemaakt, voelt en ziet. Maar ook wie ze ontmoet en door welke streken ze loopt. Tijdens het lezen word je meegesleurd door donker Afrika, tijdens een tocht vol leeuwen, struikrovers, dreigende oorlogen en blijdschap. Een must voor de lange-afstandsloper.

Te voet door Afrika

De ijle lucht in,
J. Krakauer, 258 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Prometheus
'Het verslag van een huiveringwekkende Mount Everest-expeditie', dat staat er als ondertitel vermeld bij dit boek. En niets is minder waar. Van de eerste tot de laatste bladzijde blijft Krakauer je boeien met zijn verhaal over de zware tocht naar de 'top of the world'. Een tocht die voor veel deelnemers de laatste zal zijn. Tijdens het lezen ga je meer respect krijgen voor de mensen die de top halen én ook terugkeren. Want juist daarbij kan het behoorlijk fout gaan. Dat zul je pas goed merken als je het boek gaat lezen. Maar kijk uit, want na een hoofdstuk lezen heb je geen zin meer in wandelen en wil je alleen nog maar verder lezen tot de laatste letter. Een topper!

De ijle lucht in

Zeven jaar in Tibet,
H. Harrer, 397 pagina's
Uitgegeven door: Contact
Een ander boek dat zich in dezelfde buurt afspeelt is dit boek. Inmiddels vooral bekend geworden door de verfilming, maar voor mij een beeldend boek over het leven in Tibet. Als je de film nog niet hebt gezien, dan moet je zeker het boek lezen. Nadat je het boek hebt gelzen, kun je je afvragen of je de film nog wel wilt zien. Al is het alleen maaar omdat juist in het boek alles zo helder en beeldend wordt uitgelegd dat het door film alleen maar minder kan worden. Het verhaal van een vluchteling tijdens de WOII, vluchtend op zoek naar vrijheid. Tijdens zijn zoektocht stuit hij op de Dalai Lama in de heilige stad Lhasa. En dat is het begin van een eeuwige vriendschap.

Zeven jaar in Tibet

Helse krachten,
S. Voien, 287 pagina's
Uitgegeven door: A.W. Bruna Uitgevers B.V.
Opnieuw een boek dat zich tussen de hoge toppen van Azië afspeelt, ditmaal in Nepal. Tijdens een expeditie van de veldbioloog David Trowbridge gaan er enkele dingen mis. Op zich niets vreemds tijdens een dergelijke expeditie, tot het van kwaad tot erger wordt en er zelfs geweld bij komt kijken. Hoewel Trowbridge zich niet makkelijk uit het veld laat slaan, ziet hij in dat het slagen van zijn expeditie niet echt een kwestie van winnen van de natuur is, danwel winnen van de (plaatselijke) overheden en andere duistere instanties.

Helse krachten

Hoger dan de Dhaulagiri,
B. Vos, 204 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
Bart Vos is wellicht Nederlands' beruchtste bergbeklimmers. Ook in dit boek gaat hij een toppoging wagen, en wel voor de derde maal op weg naar de top van de Dhaulagiri, een top op 8167 meter! Ditmaal wil Vos absoluut de top halen en is dan ook vastberaden door te gaan. In het boek vertelt hij op zijn droge maar boeiende manier over wat er allemaal volgens hem gebeurde tijdens de toppoging. Net als enkele van de bovenstaande boeken speelt het boek zich af in de hoge toppen van de Himalaya, een gebied dat door Vos met respect en ontzag wordt beschreven. Hoewel de waarheid van het verhaal sterk in twijfel wordt getrokken, blijft het boek zelf leuk om te lezen.

Hoger dan de Dhaulagiri

Hoog Spel,
K. Staartjes
Uitgegeven door: Podium
Katja Staartjes stond op 13 mei 1999 als eerste Nederlandse vrouw op de top van de Mount Everest. Op zich natuurlijk al een reden om een boek te schrijven. Het feit dat Staartjes er ook nog in slaagde om het een toegankelijk boek te maken voor mensen die niets van klimmen afweten is haar tweede verdienste.

Hoog Spel

Op Zoek Naar Evenwicht,
R. Naar
Uitgegeven door: Muntinga Maarten
Hoog in bergen, als alleen de wind lawaai maakt kan Ronald Naar tot rust komen. Daar is hij in evenwicht met lichaam en geest. In dit boek beschrijft hij verschillende tochten en beklimmingen waar hij zeker het evenwicht vond.

Op Zoek Naar Evenwicht

Naar Adembenemende Hoogten,
R. Naar
Uitgegeven door: Bosch en Keuning
Als je adembenemend hoge toppen, levensgevaarlijke expedities en een Nederlander combineert kom je automatisch uit bij Ronald Naar. Deze Nederlandse expeditieleider en bergbeklimmer heeft heel wat tochten van adembenemende hoogte op zijn naam staan en in dit boek vertelt hij er op zijn eigen manier over.

Naar Adembenemende Hoogten

Een Meter Everest,
M. Mourik
Uitgegeven door: Contact
Mariska Mourik was deelnemer aan een ietwat discutabele beklimming van de Mount Everest. Vele jaren lang bleef de vraag of expeditieleider Bart Vos destijds werkelijk op de top had gestaan. In dit boek, waarvan de titel refereert aan de manier waarop men geld probeerde in te zamelen, gaat Mourik alle twijfels te lijf en komt tot haar eigen conclusie.

Een Meter Everest

Clear Waters Rising,
N. Crane, 384 pagina's
Uitgegeven door: Penguin Books Ltd
Je kent ze wel: die boeken waarvan men zegt dat ze zo aanstekelijk zijn dat je welhaast zelf je wandelschoenen aantrekt en al wandelend verder leest. Dit is duidelijk zo'n boek. Crane vertelt over zijn bijna 10.000 kilometer lange tocht dwars door Europa.

Clear Waters Rising

De Schaduwzijde,
J. Simpson, 203 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
Op zeer scherpe manier stelt Simpson de ethiek van het moderne klimmen aan de kaak. De enorme druk op de natuur, de commerciele uitbating van de hoge Himalaya-toppen, het niet tot het uiterste willen gaan om een klimmer in nood te helpen. Wederom op een zeer prettige manier geschreven weet Simpson de vinger precies op de gevoelige plek te leggen. Mijn blik op het commerciële klim-circus is door dit boek blijvend veranderd.

De Schaduwzijde

Topervaringen,
H. Kammerlander, 286 pagina's
Uitgegeven door: De Kern
Deze gebonden uitgave vertelt het levensverhaal van Kammerlander. Een legendarische top-alpinist die nogal wat records op zijn naam heeft staan. Van zijn prilste jeugd in de Alpen tot de beklimmingen van vele 8-duizenders. Mooi beschreven wordt de toewijding, het voortdurend verleggen van de grenzen en de keiharde training die nodig is om daadwerkelijk een ‘topper’ als Kammerlander te worden. Erg ontnuchterend voor ambitieuze aspirant-klimmers. Prachtige fotografie.

Topervaringen

Himalaya dagboek,
B. Vos, 198 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
Vos is niet geheel onbesproken vwb zijn alpiene prestaties, maar schrijven doet hij leuk. Het grootste deel van het boek vertelt over de Nederlandse Everest-expeditie van 1982. Een klein deel vertelt over zijn beklimming van 1984 en zijn solo-expeditie naar de Cho Oyu. Met name het eerste deel is erg grappig omdat het zo leuk vertelt over de gespannen verhoudingen binnen de groep van 1982. Alsuit het oogpunt van een toevallige passant beschrijft, de toen nog redelijk onervaren, Vos zijn observaties van het team.

Himalaya dagboek

China per trein,
P. Theroux, 496 pagina's
Uitgegeven door: Atlas
Als auteur van reisverhalen neemt Theraux je deze keer mee in de trein door China. Hij laat je kennismaken met de cultuur en de geschiedenis van het land. Vooral de enorme tegenstellingen tussen stad en platteland, en de strijd tussen traditie en vooruitgang geven je een redelijk goed beeld van dit enorme land.

China per trein

Naar het Sneeuwgebergte,
B. Vos, 288 pagina's
Uitgegeven door: Singel pockets
In de voetsporen van Anton Colijn, een Nederlandse expeditie-leider uit het begin van de vorige eeuw, wil Vos de hoogste toppen van Nieuw-Guinea bedwingen. Op droge, humoristische wijze vertelt Vos, aan de hand van zijn ontmoetingen en gesprekken met de locale bevolking, over de geschiedenis en de gebruiken van het land. Met vallen en opstaan bereikt hij zijn doel. De daadwerkelijke beklimmingen worden in enkele alinea’s weergegeven, waarmee het dus meer een Reis-Verhaal dan een Klim-Avontuur is.

Naar het Sneeuwgebergte

Op de fiets door Afrika,
P. Watson, 350 pagina's
Uitgegeven door: The House of Books
'Het lekker lezende verhaal van een dame die op een koude en natte dag in Londen besluit dat ze genoeg heeft van haar drukke baan en vervolgens op de fiets, twee jaar lang door 17 Afrikaanse landen trekt. De gebruikelijke dosis tegenslag en ellende maar ook de warme gastvrijheid van de bevolking zijn haar deel. Het verhaal van een reis om jaloers op te zijn.'

Passie voor een Berg,
R. Eckhart, 144 pagina's
Uitgegeven door: Albini
'Geschreven door een man die geklommen heeft in alle grote bergketens in de wereld. Over de momenten van intens geluk en één zijn met de natuur tot de bittere ervaringen van dood en extreme tegenslag die in het zware klimmersbestaan thuishoren. Hij vertelt prachtig over zijn bergtochten en het is je niet moeilijk voor te stellen dat je je ècht even temidden van de reuzen van het hooggebergte bevindt. De foto’s zijn spaarzaam maar erg mooi.'

Ultimate High,
G. Kropp, 228 pagina's
Uitgegeven door: Kropp Aventyr
'Het verhaal van een man die vanuit Zweden naar de Mount Everest is gefietst, deze berg beklom, getuige was van een van de meest bizarre ongelukken in de geschiedenis van deze berg, de top haalde en weer terugfietste naar huis. Hij beschrijft hoe vanaf z’n vroege jeugd zijn liefde voor de bergen ontstond en welke consequenties dit voor hem had. Van zijn Spartaanse voorbereiding. Zo woonde hij jaren in een tent om huur uit te sparen en beklom als voorbereiding jaarlijks een berg van naam zoals o.a. K2, Broad Peak, Cho Oyu en Mustagh Tower. En van zijn bijzondere klim-filosofie. Zo is Göran van mening dat bergbeklimmen alleen maar interresant is als de klimmer in staat is alles 100% zelf te doen. Dat dit een enorme, haast bovenmenselijke inspanning vergt is voor deze reus vanzelfsprekend. Wie deze enorme Zweed heeft zien spreken tijdens de laatste Op Pad beurs zal veel herkennen in dit boek en erg kunnen lachen om zijn bijzondere humor.'

The Crystal Horizon,
R. Messner, 322 pagina's
Uitgegeven door: The Mountaineers
'De rode draad door dit boek vertelt over de eerste solo-beklimming van de Mount Everest zonder zuurstof. Daarnaast vertelt Messner gepassioneerd over de trek door Tibet om tot de berg te komen. Ook het ‘waarom’ van een dergelijke onderneming komt aan bod. Zijn reisgenoot Nena laat ons aan de hand van dagboekfragmenten een kijkje nemen in de ‘Messner-keuken’.. Over zijn leven, ideeën, en zijn gedrevenheid in het alpinisme werkelijk grensverleggend bezig te zijn.'

The Crystal Horizon

Everest, Expedition to the Ultimate,
R. Messner, 276 pagina's
Uitgegeven door: The Mountaineers
'Voordat Messner hem solo via de Noordkant beklom stond hij al eerder op de Top van Mt. Everest. Samen met Peter Habeler was Messner de allereerste die langs de normaalroute de top bereikte zonder aanvullende zuurstof. Het hele verhaal over deze bijzondere prestatie staat beschreven in dit boek. Wederom gelardeerd met vele schitterende foto’s'

To the top of the World, Alpine challenges in the Himalaya and Karakoram,
R. Messner, 256 pagina's
Uitgegeven door: The Mountaineers
'Als (éen van) dè allergrootste Alpinist(en) aller tijden wist Messner als eerste de toppen van alle 14 achtduizenders te bereiken. Hij deed dit zonder zuurstof en vaak via een nieuwe route. 'Dit boek is een selectie uit Messners vorige verslagen van dergelijke grote beklimmingen.. o.a. Gasherbrum, Nanga Parbat, K2 en Everest komen ruim aan bod. Tussen de verhalen door deelt Messner zijn ideeën over bergbeklimmen met de lezer. Vele schitterende foto’s.'

Dit Schimmenspel,
J. Simpson, 384 pagina's
Uitgegeven door: Nijgh & van Ditmar
'Wie ‘Over de Rand’ gelezen heeft kan (wil) niet zonder dit boek. Met zijn enorme gevoel voor humor relativeert Simpson het hele gebeuren op de Suila Grande waar het indertijd gruwelijk mis ging. Aan de hand van talloze voorbeelden waar het wel ‘nèt goed ging’ krijgt de lezer een aardig blikje in de keuken van het moderne extreem alpinisme. Grappige anecdotes en ernstige verhalen wisselen elkaar af en zorgen ervoor dat je dit werkje in één ruk uit wilt lezen.'

Orkaan van stilte,
J. Simpson, 321 pagina's
Uitgegeven door: Nijgh & van Ditmar
'Spannende klimverhalen worden afgewisseld door herinneringen en overpeinzingen. (Wil je alleen spannende verhalen dan wil je dit boek níet). Uitgebreid overpeinst Simpson gebeurtenissen als de Chinese overheersing van Tibet, maar ook de emoties die hij beleeft nadat hij als klein kind Bergen-Belsen heeft bezocht. Na negen jaar keert Simpson terug naar de plek van zijn ongeluk op de Suila Grande (Over de Rand). In de veronderstelling het gebeurde te hebben verwerkt blijkt hij toch overvallen te worden door gruwelijke trauma’s.'

Dwars door Groenland (pocket),
R. Naar, 199 pagina's
Uitgegeven door: Rainbow pocket
'Het verhaal van drie avonturiers die zich met een vliegtuigje op de ijskap van Groenland af laten zetten teneinde dit enorme eiland over te steken. Ups en downs wisselen elkaar af tijdens deze onderneming en de vaart waarmee het geschreven is maken dit een boekje dat je in één keer uit wilt lezen. Dit pocket-formaat is ideaal voor in de rugzak.'

To The Summit,
J. Poindexter, 188 pagina's
Uitgegeven door: Könemann
'Dit omvangrijke glossy boek vertelt over 50 beroemde bergen over de hele wereld. Per berg krijg je allerlei (beknopte) informatie. Geologie, eerstbeklimming, anekdotes, bijzondere gebeurtenissen etc.. De schitterend fotografie en de vele leuke weetjes maken dit een boek waar je altijd in kunt bladeren om even weg te dromen.'

IJle Horizon,
R. Naar
Uitgegeven door: Toorts
In dit lijvige, met vele prachtige foto’s doorspekte werk, vertelt Naar over zijn vele expedities naar verre oorden. Niet alleen klimmend, maar ook per Landrover door Afrika, of skieënd van de Kilimanjaro. Op 7 continenten bereikt hij de hoogste bergtoppen, en is daarmee de 7e klimmer ter wereld die de ‘7-Summits’ bedwongen heeft. Ook de ‘verboden’ toppen oefenen een reusachtige aantrekkingskracht op hem uit. Het boek geeft een aardig beeld van Neerlands meest besproken klimheld en expeditie-leider.

Gekapseisd,
S. Callahan en J. Nalepka
Uitgegeven door: De Kern
Het relaas van vier mannen die in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan schipbreuk leden en 119 dagen ronddreven, terwijl ze slechts een kleine, natte en lage ruimte tot hun beschikking hadden.

Overige boeken
Daarnaast kun je zeker ook uren wegdromen tijdens het lezen van:

Te voet de wereld rond,
F. Cambell, 284 pagina's
Uitgegeven door: Luitingh-Sijthoff
Het aangrijpende en boeiende levensverhaal van een dappere vrouw die, ondanks gevaren en vele tegenslagen in 11 jaar tijd de wereld rondwandelt. In de 35000 km die ze aflegt over 4 continenten komt ze zichzelf behoorlijk tegen en spreekt daar zeer openhartig over. Tussen totale euforie en soms diepe neerslachtigheid legt ze soms afstanden van 80 km per dag af. Een heerlijk boek om bij weg te dromen. Met 24 pagina's kleurenfoto's.

Te voet de wereld rond

Mountaineering (The Freedom Of The Hills),
D. Graydon, 544 pagina's
Uitgegeven door: Airlife Publishing Ltd
Dit boek heb ik zelf nog nooit gelezen maar werd door verschillende bezoekers van de site aangemerkt als een bijbel, een must of een zwaar gemis in de lijst. Lijkt me voldoende om dit boek dus toch eens te lezen als ik de kans krijg.

Mountaineering (The Freedom Of The Hills)

De junglereizen (Borneo & Tussen Amazone en Orinoco),
R. o’Hanlon, 629 pagina's
Uitgegeven door: De Arbeiderspers
Op zeer humoristische, maar soms wat langdradige wijze vertelt o’Hanlon over zijn expedities naar onontdekte delen van de jungle. Vooral voor mensen die zelf ooit eens een ‘echte’ jungletocht willen maken, is dit werk een leuke eye-opener voor wat betreft de ontberingen die je te wachten staan. Van legers met bloedzuigers tot dagenlang toeven in dichte, zwarte wolken muskieten, lekker kauwend op een vers gevangen kaaiman.

De junglereizen (Borneo & Tussen Amazone en Orinoco)

Dromen van de Eiger,
J. Krakauer, 212 pagina's
Uitgegeven door: Ooievaar
Een verzameling van 12 spannende en avontuurlijke verhalen over diverse moeilijke beklimmingen. Niet alleen op de Eiger, maar ook in andere gebergtes. Krakauer schetst een aardig beeld van ‘de bergbeklimmer’. Wat drijft deze mensen in hun soms obsessieve jacht naar moeilijke toppen. Op deze manier krijg je een aardig beeld van het wereldje van ‘top-alpinisten’. Komt als pocket, dus ideaal voor in de rugzak.

Dromen van de Eiger

De Witte Spin,
H. Harrer, 256 pagina's
Uitgegeven door: Albini
Van wat misschien wel de beroemdste noordwand ter wereld is, vertelt Harrer de beklimmings-geschiedenis. Van de eerste toppogingen in de jaren 30, waar men vaak meerdere dagen onderweg was, tot de snelheidsrecords van tegenwoordig. Van de talloze dodelijke ongelukken, moedige reddings-expedities tot de mentale groei die de klimmers hebben doorgemaakt in de vorige eeuw. Veel respect krijg je voor de pioniers van het moderne Alpinisme, die in hun ‘loden’ broeken en wollen truien de eerste beklimmingen volbrachten.

De Witte Spin

Reis om de wereld in 80 dagen,
M. Palin, 192 pagina's
Uitgegeven door: Bosch en Keuning
De oud Monty Python ster heeft inmiddels een aantal aardige reisboeken geschreven. In dit boek volgt Palin, (115 jaar, 356 dagen, 10 uur en 45 minuten later) het spoor van Jules Verne tijdens zijn reis om de wereld in 80 dagen. Dit boek bevat niet alleen het verslag van de reis, maar biedt tevens een kijkje in de keuken van het maken van een televisieserie. Gebaseerd op zijn dagboeken doet Palin op grappige wijze verslag van de reis die één groot avontuur bleek te zijn. Erg leuk om te lezen.

De Klim,
A. Boukreev
Uitgegeven door: Bosch en Keuning
In 1996 ging het vreselijk mis op de topgraat van hoogste berg van de wereld. Boukreev, destijds zelf gids tijdens deze fatale klim, beschrijft wat er volgens hem destijds is gebeurd en wat de gevolgen ervan waren.

De Klim
Je kunt ook zelf op zoek gaan naar een boek bij:

Search Now:
In Association with Amazon.co.uk

Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }