foto

Affiliate-links:


Leesboeken

Om 's avonds voor je tent heerlijk weg te dromen neem je natuurlijk een (niet te dik) boek mee. Hieronder vind je enkele boeken die ik heb gelezen.

Niemandsland
Frank van Zwol, 303 pagina's
Uitgegeven door: Karakter Uitgevers BV
Frank van Zwol combineert zijn kennis en ervaring op het gebied van de natuur en winters buitensporten met zijn vaardigheden om een spannend verhaal neer te zitten. Deze keer tegen de achtergrond van Spitsbergen en een waar gebeurd ongeval met een vliegtuig op dit eiland. Het resultaat: een spannende thriller waarin je als lezer mee wordt gesleurd over het eiland en naar de verdachte omstandigheden waaronder het ongeluk plaatsvond.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Niemandsland'

Niemandsland

Zuidwaarts met de zon
Lynne Cox, 320 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker
Lynne Cox is een openwaterzwemster met een bijzondere voorkeur voor koud water. Zo zwom ze de Beringstraat over evenals het Baikalmeer, het diepste meer ter wereld. Haar inspiratie haalde ze uit de reizen van Roald Amundsen, de ontdekkingsreiziger die 100 geleden als eerste mens op de Zuidpool stond. En dus volgde zij zwemmend(!) een deel van zijn route.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Zuidwaarts met de zon'

Zuidwaarts met de zon

In het spoor van Hemingway
Michael Palin, 228 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
Ernest Hemingway is een van de grote schrijvers van de vorige eeuw en liet met zijn levendige beschrijvingen van de vele plekken die hij bezocht een diepe indruk na op velen. Niet in de laatste plaats op Michael Palin, die zelf bekend staat als ware globetrotter en vermaard schrijver. Palin volgde het spoor van Hemingway de halve wereld over en beschrijft in dit boek de ontmoetingen die hij had en hoe heden en verleden samen komen.
Lees de uitgebreide recensie van: 'In het spoor van Hemingway'

In het spoor van Hemingway

Klem
Frank van Zwol, 302 pagina's
Uitgegeven door: Karakter Uitgevers BV
Het debuut van Frank van Zwol, Het Thule incident, was een daverend succes. En met dit tweede boek laat hij direct zien dat het zeker geen gelukstreffer was. Opnieuw een boek dat gevaarlijk spannend is. Gevaarlijk in die zin, dat je niet meer bij het kampvuur of uit je tent bent weg te slaan tot je het boek tot aan de laatste bladzijde hebt uitgelezen.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Klem'

Klem

Van hier naar nergens met Lonely Planet
Don George (red.), 319 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
De uitdrukking ‘In the middle of nowhere’ wordt te pas en te onpas gebruikt. Maar war ligt dat nowhere, dat nergens dan precies? Deze verhalenbundel geeft je een idee. Nergens ligt namelijk letterlijk overal en nergens. En om er te komen moet je soms heel ver reizen en soms ook juist helemaal niet. Soms met je er lang naar zoeken, maar soms komt nergens je ook tegemoet. De reeks bijzondere reisverhalen in deze gids van Lonely Planet maakt dat duidelijk.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Van hier naar nergens met Lonely Planet'

Van hier naar nergens met Lonely Planet

Anekdoten vom Berg
Pit Schubert, 192 pagina's
Uitgegeven door: Bergverlag Rother
Bij de naam Pit Schubert denkt iedereen direct aan handboeken over veiligheid in de bergsport. En da’s ook niet vreemd, want zijn handboeken zijn wereldwijd in vele talen vertaald en worden door velen gezien als de standaard op dit gebied. Met het boekje ‘Anekdoten vom Berg’ laat Schubert echter een geheel andere kant zien van zijn rijke ervaring in de bergsport: die van sterke verhalen en leuke anekdotes met betrekking tot klimmen, bergwandelen en skiën.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Anekdoten vom Berg'

Anekdoten vom Berg

Let my people go surfing
Yvon Chouinard, 258 pagina's
Uitgegeven door: Penguin Books
Yvon Chouinard is de man achter het merk Patagonia. Met het boek ‘Let my people go surfing’ schreef hij een managementboek, maar ook zijn eigen levensverhaal. Zijn manier van leven tekent zijn manier van managen. En zijn manier van managen tekent zijn leven. Yvon Chouinard kun je dan ook misschien wel het beste omschrijven als een topmanager tegen wil en dank.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Let my people go surfing'

Let my people go surfing

The Thule incident
Frank van Zwol, 320 pagina's
Uitgegeven door: Karakter Uitgevers BV
Beroepsavonturier Frank van Zwol combineerde zijn eigen ervaringen, feiten en fictie tot een schitterende eco-thriller over een verdwenen kernbom op Groenland. Doordat feiten en fictie naadloos in elkaar over gaan weet je als lezer al snel niet meer wat nu wel en niet echt is en ga je helemaal op in het verhaal. Een verhaal dat wel heel realistisch is en daardoor misschien ook wel even spannend als angstaanjagend.
Lees de uitgebreide recensie van: 'The Thule incident'

The Thule incident

Pappenheimers en Pandoeren
Evelien Kousemaker, 240 pagina's
Uitgegeven door: in eigen beheer uitgegeven
Evelien Kousemaker schreef een verslag van haar wandeling naar Wenen. Zonder pretenties en vrij onwetend ging zij samen met haar man op pad en laat lezers nu deelgenoot maken van hun tocht, hun ervaringen en hun (leed)vermaak. Daarmee is dit een leuk leesboek geworden vol 'avonturen' die je als wandelaar onderweg naar Wenen zoal kunt meemaken.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Pappenheimers en Pandoeren'

Pappenheimers en Pandoeren

Overleven op de K2
Wilco van Rooijen, 167 pagina's
Uitgegeven door: National Geographic/Carrera
Dit is het persoonlijke verhaal van Wilco van Rooijen naar aanleiding van zijn succesvolle beklimming van de K2 in 2008. Dat succesvol in deze maar een betrekkelijk begrip is wordt duidelijk als gaandeweg de expeditie het noodlot toeslaat en er maar liefst 11 klimmers levenloos op de berg achterblijven.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Overleven op de K2'

Overleven op de K2

Tibet - Escape from the roof of the world
Dieter Glogowski en Franz Binder, 167 pagina's
Uitgegeven door: Bucher Publishing
In dit schitterende fotoboek volgt Dieter Glogowski twee Tibetaanse kinderen die over de Nangpa-la pas het land ontvluchten. Het leest als een dagboek, maar dan voorzien van schitterende foto’s en een flinke dosis aan achtergrondinformatie.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Tibet - Escape from the roof of the world'

Tibet - Escape from the roof of the world

d3Zusjes
Ina Enssr, 224 pagina's
Uitgegeven door: Walla Walla
In dit boek van Nederlandse bodem staat het geocaching centraal. Paul Bos, een fervent geocacher, is verdwenen en onderzoeksjournaliste Kristie Beekman neemt de taak op zich om hem te zoeken. Daarbij wordt ze bijgestaan door twee andere geocachers die haar wegwijs maken in de wereld van schatzoeken met een GPS. De cache genaamd d3Zusjes speelt daarbij een belangrijke rol.
Lees de uitgebreide recensie van: 'd3Zusjes'

d3Zusjes

By any means
Charley Boorman, 341 pagina's
Uitgegeven door: Sphere
Liefhebbers van de Long way round en de Long way down zullen smullen van dit nieuwste avontuur van Charley Boorman. Ditmaal was de opdracht die hij zichzelf stelde wat lastiger dan bij de vorige 2 avonturen. Dit keer reist hij namelijk van Wicklow (zijn ouderlijk huis) helemaal naar Wollongong (Sydney/Australië). En dat in elke vorm van transport (by any means dus), maar liefst zonder het vliegtuig te nemen.
Lees de uitgebreide recensie van: 'By any means'

By any means

Daar brak m'n hak
Jennifer L. Leo (red.), 162 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
'Daar brak m'n hak' is het vervolg op het eerder verschenen 'Daar ging m'n string', een verzameling korte komische verhalen van vrouwen op reis. Het is een kleine Rainbow Pocket die gemakkelijk mee kan op reis, in de rugzak of de koffer. De verhalen zijn weliswaar niet altijd even grappig, maar bieden toch een leuke afleiding voor als je even niks te doen hebt.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Daar brak m'n hak'

Daar brak m'n hak

Het wilde Oosten
Jill Lawless, 254 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
Jill Lawless woonde en werkte in Mongolië en schreef voor diverse kranten artikelen over het land. In dit boek beschrijft ze enkele van haar belevenissen in dit land van 'uitgestrekte steppes en wilde nomaden'. Althans, dat is zoals velen Mongolië zien vóórdat ze dit hebben gelezen. Mongolië is namelijk in veel opzichten opvallend westers.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Het wilde Oosten'

Het wilde Oosten

Casanova's reizen
Giacomo Casanova, 327 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
Giacomo Casanova is misschien wel een van de bekendste vrouwenversierders uit de geschiedenis. In ieder geval heeft hij zijn naam gegeven aan heren die vandaag de dag worden gezien als versierder en daarom 'een echte Casanova' worden genoemd. Casanova beschreef zijn avonturen en avontuurtjes op zeer gedetailleerde wijze en deze pocket bevat twee periodes uit zijn leven: zijn verblijf in Parijs op vijfentwintigjarige leeftijd en dat in Zwitserland tien jaar later.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Casanova's reizen'

Casanova's reizen

Ray Mears goes walkabout
Ray Mears, 288 pagina's
Uitgegeven door: Hodder & Stoughton
Dit boek hoort bij de gelijknamige TV-serie die de Survival-expert maakte voor de BBC. Het is niet zozeer een handleiding in bushcraft zoals je gewend bent van Mears, maar een verslag van zijn bezoeken aan bijzondere plaatsen op het Australische continent. Meer een leesboek dan een handleiding dus.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Ray Mears goes walkabout'

Ray Mears goes walkabout

Rondje wereld (Backpacker in het jaar van de hoelahoep)
Niels Mulder, 180 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Elmar
In Rondje wereld beschrijft Niels Mulder de wereldreis die hij vijftig jaar gelden maakte. Als student ging hij op weg om de wereld te ontdekken, onderweg deed hij er vervolgens als een soort van journalist verslag van. Het boek is een reisverslag van een reis in een wereld die er heel anders uitzag dan de wereld van nu. Het reisverslag van Mulder vormt daardoor tegelijkertijd een verslag van de wereld van toen.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Rondje wereld (Backpacker in het jaar van de hoelahoep)'

Rondje wereld (Backpacker in het jaar van de hoelahoep)

Poollicht
Jolanda Linschoten, 144 pagina's
Uitgegeven door: Gottmer Uitgevers Groep
De Nederlandse Jolanda Linschooten is bij velen bekend als outdoorfotografe. Foto's van haar zijn inmiddels verschenen in veel vooraanstaande nationale en internationale bladen. Met Poollicht bewijst ze echter dat ze als auteur ook tot de top behoort.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Poollicht'

Poollicht

3x Everest
Harry Kikstra, 259 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Ambo
Het boek 3x Everest (Over leven op grote hoogte) van Harry Kikstra beschrijft drie verschillende expedities die hij ondernam om op de top van de wereld te staan. De eerste poging dateert uit 2004 en verliep chaotisch en zonder succes, de tweede was succesvol maar tegelijkertijd bijna fataal en de derde poging is misschien wel de meest controversiële van de drie. Kikstra beschrijft de expedities vanuit zijn eigen ogen, maar laat tegelijkertijd zien hoe anderen er over schreven.
Lees de uitgebreide recensie van: '3x Everest'

3x Everest

Vanishing World
Mireille de la Lex en Fredrik Granath, 269 pagina's
Uitgegeven door: Ambrams
Vijf jaar lang werd er gewerkt aan de foto’s van dit schitterende boekwerk. Het geeft een beeld van de bewoners van de Noordpool en hoe zij leven. Maar tegelijkertijd is het boek een noodoproep om te laten zien wat er verloren zou kunnen gaan als we niet beter omgaan met het milieu. En of je nu wel of niet achter de acties met betrekking tot ‘global warming’ staat: na het doorlezen en bekijken van dit boek kijk je met geheel andere ogen naar de Noordpool en haar bewoners.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Vanishing World'

Vanishing World

Tribe
Bruce Parry, 320 pagina's
Uitgegeven door: Kosmos Uitgevers
Voor de TV-serie Tribe leefde de Engelse Bruce Parry gedurende enkele jaren bij 15 verschillende stamen verspreid over de wereld. Ondanks dat de stammen zeer verschillend van elkaar waren, hadden ze ook één ding gemeen: ze waren allemaal nog niet of nauwelijks door de Westerse beschaving aangetast. Parry leefde bij de stammen en met stammen en leerde zo de verschillende culturen van dichtbij kennen. Dit is het boek dat over de serie verscheen.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Tribe'

Tribe

Top-Inspiratie (Levenslessen van een bergbeklimmer)
Katja Staartjes, 152 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Podium
Aan de hand van het beschrijven van een klimexpeditie beschrijft expeditieklimmer Katja Staartjes hoe je je eigen dromen kunt verwerkelijken. Staartjes weet als geen ander dat je zelf hard zult moeten werken om je dromen uit te laten komen: in 1999 stond zij als eerste Nederlandse vrouw op de Mount Everest, de hoogste bergtop van de wereld. Met dit boek probeert Staartjes de lezer te inspireren om zelf ook diens idealen na te jagen en dromen daadwerkelijk uit te laten komen. In vijf delen bespreekt ze de succes-factoren en drempels.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Top-Inspiratie (Levenslessen van een bergbeklimmer)'

Top-Inspiratie (Levenslessen van een bergbeklimmer)

Long Way Down
Ewan McGregor en Charley Boorman, 341 pagina's
Uitgegeven door: Sphere
Dit boek beschrijft de tocht van meer dan 23.000 kilometer die de aceurs Ewan McGregor en Charley Boorman samen maakten van het Schotse John o'Groats tot aan het Afrikaanse Kaapstad. Eerder maakten zij reeds een tocht rond de wereld, destijds met de naam Long Way Round en dit is hun vervolg op die trip.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Long Way Down'

Long Way Down

Het treintje van de weemoed
Rudolf Bakker, 205 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
Het treintje van de weemoed is een curieus boek. Het beschrijft een deel van het leven van Vincent van Gogh, het beschrijft een kort tracé van een trein en het beschrijft een steeds weer veranderend landschap. En dat alles in de vorm van een verslag van een wandeling langs datzelfde tracé.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Het treintje van de weemoed'

Het treintje van de weemoed

Op zoek naar evenwicht
Ronald Naar, 353 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
Ronald Naar is volgens sommigen een 'naar' mannetje. Hij is immers recht voor z'n raap, to-the-point en daarmee wellicht niet zo tactisch als sommigen zouden willen dat iemand is. Maar ondertussen heeft Naar daarmee wel een enorm groot aantal beklimmingen en expedities op zijn naam staan en heeft hij ook meer dan eens jonge avonturiers net de 'push' gegeven die zij nodig hadden om hun klim- of expeditiecarrière naar een hoger niveau te brengen. Ik kan dus eigenlijk alleen maar respect hebben voor Neerlands bekendste avonturier.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Op zoek naar evenwicht'

Op zoek naar evenwicht

De twee scherven
Frank van Rijn, 246 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
Iedereen kent wereldfietser Frank van Rijn. In de afgelopen jaren fietste hij over nagenoeg elk continent van deze wereld en beschrijf hij zijn tochten in schitterende reisverslagen. In dit boek vertelt hij over de tocht van Peking naar Pakistan, waarbij uiteraard de Chinese muur een belangrijke rol krijgt toebedeeld.
Lees de uitgebreide recensie van: 'De twee scherven'

De twee scherven

Een vrijgevochten doorzetter
Ab ter Haar, 319 pagina's
Uitgegeven door: Walburg Pers
Ab ter Haar trok op een aprilnacht in 1934 er op uit. Hij had geen werk en had samen met een vriend een soort handkar gemaakt om mee op reis te nemen. Samen trokken zij richting het zuiden, waar na een tijdje Ab de tocht in zijn eentje (en later met andere reisgenoten) doorzette tot het uiterste puntje van Spanje.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Een vrijgevochten doorzetter'

Een vrijgevochten doorzetter

Bakvissen met ballen
Janna Overbeek en Lean Baas, 158 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
Je hebt net je eindexamen achter de rug en staat op het punt om serieus verder te gaan studeren. Wat is er dan spannender dan er eerst maar even helemaal tussen uit te knijpen? Dat is precies wat de twee Amsterdamse ‘bakvissen’ Jannen en Lean dachten op het moment dat ze besloten om een half jaar door Afrika en Europa te gaan reizen.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Bakvissen met ballen'

Bakvissen met ballen

Zijn we er al?
Peter van Straaten, 160 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
Deze vakantiebundel van Peter van Straaten is misschien niet direct een leesboek om in te lezen, maar het is o zo heerlijk om door te bladen. Van Straaten verzamelde in deze bundel de tekeningen die betrekking hebben op de moderne vakantieganger en de situaties waarin deze verzeild zou kunnen raken. En naast enorm grappig zijn sommige tekeningen ook pijnlijk herkenbaar voor de meesten van ons.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Zijn we er al?'

Zijn we er al?

Meer grenzeloos leedvermaak
Dan Hiscocks (red.), 191 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
Meer grenzeloos leedvermaak is het vervolg op het eerder verschenen Grenzeloos leedvermaak van dezelfde uitgeverij. Ook in deze nieuwe uitgave is geprobeerd om een groot aantal ‘Hilarische reisverhalen’ bij elkaar te zoeken en als bundel uit te geven.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Meer grenzeloos leedvermaak'

Meer grenzeloos leedvermaak

Daar ging m'n string
Jennifer L. Leo (red.), 176 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
Voor 'Daar ging mijn string' verzamelde Jennifer L. Leo een groot aantal 'lachwekkende avonturen van vrouwen op reis'. Althans, dat vermeldt de ondertitel van deze pocket. Helaas is dat slechts ten dele gelukt en zijn lang niet alle avonturen die aan bod komen even lachwekkend.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Daar ging m'n string'

Daar ging m'n string

België voor beginnelingen
Bert Kruismans en Peter Perceval, 246 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
Deze inburgeringcursus voor aankomend Belgen is een schitterend stukje zelfspot van twee echte Belgen, die alle ins en outs van hun landgenoten aan de kaak stellen. Hoe vreemd die soms ook mogen overkomen bij mensen die niet van Belgisch bloed zijn.
Lees de uitgebreide recensie van: 'België voor beginnelingen'

België voor beginnelingen

Lois onderweg
Lois Pryce, 335 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Sirene
Wat doe je als je je suffe baan helemaal zat bent en het kantoor waar je werkt in gedachten inmiddels al een varkenshok noemt? Dan ga je zitten dromen over verre oorden en wensen dat je ergens anders bent. Precies hetgeen Lois Pryce deed, met dit kleine verschil dat Lois het niet bij dagdromen alleen liet: zij pakte haar motor en vertrok voor een enorme rit, vanaf het uiterste puntje van Alaska helemaal naar het zuidelijke Ushuaia in Argentinië.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Lois onderweg'

Lois onderweg

Met andere ogen
Sabriye Tenberken, 319 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Sirene
Sabriye Tenberken is blind. Dat was voor haar echter geen reden om niet haar eigen pad uit te stippelen in het leven en dus trok ze naar Tibet om daar een school op te richten voor blinde kinderen. Blinden hebben in Tibet namelijk een zeer slechte positie en worden vaak gezien als ‘minderen’. Tenberken leert de kinderen echter lezen en schrijven, leert ze een Buitenlandse taal en laat ze zien dat ze zonder al te veel problemen onderdeel kunnen vormen van de maatschappij. En daarbij hoort ook het uitoefenen van sport, bijvoorbeeld expeditieklimmen.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Met andere ogen'

Met andere ogen

De gouden capuchon
Frank van Rijn, 270 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Elmar
Wederom is het Van Rijn gelukt om een zeer vermakelijk en beeldend verslag te schrijven van een tocht die slechts weinig mensen zullen nadoen. Van Rijn zelf vindt het schijnbaar de normaalste zaak van de wereld, want de ‘aanlooproute’ –vanuit Nederland naar Kirgizstan- bespreekt hij niet eens in het boek. Alle aandacht gaat uit naar de tocht die als het ware begint met een rondrit door Kirgizstan en vervolgens naar China en Tibet voert.
Lees de uitgebreide recensie van: 'De gouden capuchon'

De gouden capuchon

De weg naar Santiago de Compostella
Kathryn Harrison, 158 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
Waar de meeste boeken over de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella een zeker enthousiasme weten over te brengen is dit boek bijna een waarschuwing om maar vooral niet op pad te gaan. De auteur beschrijft verschillende keren dat ze de onderdelen van de route heeft gelopen, maar bijna continu is ze aan het twijfelen over de zin en de lust van het wandelen of is ze aan het klagen over het uitzicht, de saaiheid of de accommodaties waar ze overnacht.
Lees de uitgebreide recensie van: 'De weg naar Santiago de Compostella'

De weg naar Santiago de Compostella

Barcelona, de grote verleidster
Robert Hughes, 175 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
Robert Hughes woont in New York, maar is volledig verliefd op de grote verleidster uit Catalonië: Barcelona. Eerder schreef hij al een boek dat volledig gewijd was aan deze stad (toepasselijk getiteld: Barcelona), maar met deze kleine pocket zingt hij zijn lofzang nog eens dunnetjes over.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Barcelona, de grote verleidster'

Barcelona, de grote verleidster

Gare du Nord
Philip Freriks, 198 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
Wist je dat Philip Freriks ooit heeft gewerkt als conducteur met als standplaats Gare du Nord? De man die later in Nederland bekend werd als correspondent en zelfs presentator van het NOS journaal blies op zijn fluit en controleerde kaartjes en maakte het de reizigers naar hun zin in de trein. Hij werkte er maar kort, maar toch schiep het een speciale band. Een band die hem nooit meer losliet.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Gare du Nord'

Gare du Nord

Badmeester, ben ik al bruin?
Arthur Japin, ea., 236 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
Onder de gevleugelde uitspraak (en tevens titel) 'Badmeester, ben ik al bruin?' werden er 20 korte verhalen of boekfragmenten verzameld van Nederlandse auteurs. Gemeenschappelijke deler van het kostelijke leesvoer is de zon en soms ook strand en zee.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Badmeester, ben ik al bruin?'

Badmeester, ben ik al bruin?

Op drift tussen Alaska en Siberië
Dixie Dansercoer, 208 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Lannoo
Dixie Dansercoer is in Nederland dan wellicht niet zo heel bekend, in België kent iedereen hem als een top-avonturier. Zeg maar een Belgische versie van Ronald Naar. Dixie heeft dan ook behoorlijk wat bijzondere (extreme) expedities op zijn naam staan en dit boek beschrijft er eentje van: de (poging tot) oversteek van de Beringstraat op eigen kracht (over het ijs dus).
Lees de uitgebreide recensie van: 'Op drift tussen Alaska en Siberië'

Op drift tussen Alaska en Siberië

Phaic Tan
Santo Cilauro, Tom Gleisner en Rob Sitch, 252 pagina's
Uitgegeven door: Hardie Grant Publishing
Er zijn van die bestemming waar je nog nooit van gehoord hebt, maar direct wilt bezoeken als je erover leest. Phaic Tan is zo’n bestemming. Het land wordt op hilarische beschreven in deze reisgids, die je zou kunnen zien als een parodie op de Lonely Planets en Rough Guides. Een humoristische reisgids voor de liefhebber.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Phaic Tan'

Phaic Tan

Aan de voet van de Tour de Madeloc
Frank van Rijn, 335 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Elmar
Frank van Rijn is een soort van fietslegende in Nederland. Het aantal kilometers dat hij reeds maakte is ongekend en met zijn boeken inspireerde hij reeds heel wat mensen om ook hun boeltje op de fietsendrager te laden en er al trappend op de pedalen op uit te trekken. In 'Aan de voet van de Tour de Madeloc' blikt Van Rijn terug op een kwart eeuw fietstochten maken.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Aan de voet van de Tour de Madeloc'

Aan de voet van de Tour de Madeloc

Was ik maar nooit de deur uitgegaan!
Roger Rapoport, e.a., 268 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
Er is geen leuker vermaak dan leedvermaak, dus een boekje als dit is smullen. Het betreft hier meer dan 40 verhalen van auteurs die een goede reden hebben om te roepen 'Was ik maar nooit de deur uit gegaan!'.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Was ik maar nooit de deur uitgegaan!'

Was ik maar nooit de deur uitgegaan!

Knipoog van het Nijlpaard
Frank van Rijn, 243 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Elmar
Frank van Rijn, de wereldfietser, beschrijft in dit boek zijn tocht dwars door Afrika. Startend aan de oost-kant fietst voor de Lepra-stichting naar Pointe des Almadies aan de west-kust. Tijdens zijn tocht probeert hij aandacht te vragen voor het werk van de Leprastichting en bezoekt dan ook regelmatig een hospitaal waar de Leprastichting werk verricht.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Knipoog van het Nijlpaard'

Knipoog van het Nijlpaard

Hoge bergen, diepe dalen
Hans Kammerlander, 176 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Tirion
Ben je als liefhebber van bergsport op zoek naar een boek waarin je steeds weer eventjes kan lezen dan is dit wat je zocht: een hele serie korte anekdotes van Hans Kammerlander, één van de meest succesvolle klimmers van deze tijd.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Hoge bergen, diepe dalen'

Hoge bergen, diepe dalen

Geen plek om een koe kwijt te raken
Tim Brookes, 220 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
Het boek vertelt het verhaal van Tim Brookes, die vele jaren na een zomerse liftreis dwars door de Verenigde Staten de uitdaging aangaat om de reis opnieuw te maken. Op die manier wil hij zien wat er allemaal is veranderd in de wereld in het algemeen en in Amerika in het bijzonder gedurende deze jaren. Ditmaal bijgestaan door een fotograaf gaat hij de reis dus opnieuw maken: al liftend van de ene naar de andere kant van Amerika en weer terug.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Geen plek om een koe kwijt te raken'

Geen plek om een koe kwijt te raken

Tussen Orinoco en Amazone
Redmond O'Hanlon, 409 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
Frankrijk, sommigen zien het als het perfecte vakantieland, anderen zouden willen dat ze er niet eens doorheen hoefden als ze naar hun vakantiebestemming in Spanje of Portugal reden. Het zal de duidelijk zijn dat deze 'gids' vooral de verhalen beschrijft van de mensen uit de laatste groep.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Tussen Orinoco en Amazone'

Tussen Orinoco en Amazone

Up Shit Creek
Joe Lindsay, 81 pagina's
Uitgegeven door: Ten Speed Press
Ik kan me nog herinneren dat ik eens de video bekeek van groep mensen die samen in Canada een rivier afvoer met enkele rafts. Meest hilarische scène van het geheel was wel de scène waarin een van de deelnemers moest toiletteren terwijl ze midden op het water zaten. Dat zorgde nogal voor wat hilariteit en dus ook een leuke scène. En dit is nu precies het soort scènes dat je kunt verwachten als je deze kleine pocket doorleest...
Lees de uitgebreide recensie van: 'Up Shit Creek'

Up Shit Creek

Terug naar Togo
Martien den Haan, 229 pagina's
Uitgegeven door: In eigen beheer uitgegeven
Slechts 23 jaar en dan doen waar zo velen van dromen, over praten, zelfs plannen voor maken maar het dan werkelijk uitvoeren, laat staan volbrengen??Martien den Haan deed het wel! Na het lezen van boeken van onder andere Frank van Rijn pakte Martien zijn fiets, kuste zijn ouders en zei zijn broertjes gedag en fietste van Steenbergen in West-Brabant naar Kaapstad, en daarna terug tot aan Togo.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Terug naar Togo'

Terug naar Togo

Nooit meer Frankrijk
Herman Koch e.a., 220 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
Frankrijk, sommigen zien het als het perfecte vakantieland, anderen zouden willen dat ze er niet eens doorheen hoefden als ze naar hun vakantiebestemming in Spanje of Portugal reden. Het zal de duidelijk zijn dat deze 'gids' vooral de verhalen beschrijft van de mensen uit de laatste groep.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Nooit meer Frankrijk'

Nooit meer Frankrijk

Zomer Zin. Verhalen voor in de strandstoel
Désanne van Brederode e.a., 218 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
Deze kleine pocket is ideaal voor de zomer, zoals de titel je al doet vermoeden. Het betreft hier zo'n 15 korte verhalen die ieder op één of andere wijze iets met de zomer te maken hebben. Enkele van de verhalen zijn speciaal voor publicatie in dit boekje geschreven, anderen zijn eerder gepubliceerd of vormen onderdeel van een ander boek. Al met al een leuk boekje voor in de zomer of voor mensen die zin willen krijgen in de zomer.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Zomer Zin. Verhalen voor in de strandstoel'

Zomer Zin. Verhalen voor in de strandstoel

Brandend ijs
Ton Biesemaat, 158 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij De Kern
Hoe komt iemand op het idee om een vergeten eiland ergens in de buurt van de noordpool te gaan bezoeken? In Brandend ijs krijg je antwoord op deze brandende vraag en kun je meteen lezen hoe de andere avonturen van Ton Biesemaat zich eerst zijn hoofd en vervolgens in werkelijkheid vormden.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Brandend ijs'

Brandend ijs

In het spoor van Peking Express
Marc Helsen, 191 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Lannoo
Het is Marc Helsen weer gelukt: het schrijven van een reisboek dat je na de eerste bladzijde niet meer wilt neerleggen tot het boek helemaal uit is... En dat is iets van Helsen een abonnement lijkt te hebben, want met zijn voorgaande boeken was het niet anders.
Lees de uitgebreide recensie van: 'In het spoor van Peking Express'

In het spoor van Peking Express

Naar nieuwe hoogte
Wilco van Rooijen, 143 pagina's
Uitgegeven door: Fontaine Uitgevers
Wilco van Rooijen is de eerste Nederlander die op eigen kracht zowel de noordpool, de zuidpool als de top van de Mount Everest wist te bereiken. In dit boek beschrijft hij zelf, aangevuld met dagboekfragmenten van enkele klim- en reisgenoten, deze en andere avonturen.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Naar nieuwe hoogte'

Naar nieuwe hoogte

Was ik in vredesnaam maar thuisgebleven
Roger Rapoport, e.a., 248 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
Dit boekje is een bonte verzameling van goede redenen om toch vooral niet op vakantie te gaan. De verschillende auteurs verhalen over hun meest vreselijke ervaringen tijdens het reizen.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Was ik in vredesnaam maar thuisgebleven'

Was ik in vredesnaam maar thuisgebleven

Klem
Aron Ralston, 318 pagina's
Uitgegeven door: Spirit
'Klem' is zo'n boek waar je even voor moet gaan zitten. Het komt wat langzaam op gang, maar zodra de spanning toeslaat wil je het boek niet meer wegleggen. Da's ook niet vreemd, want het boek beschrijft het waargebeurde verhaal van Aron Ralston... de wandelaar die zijn eigen arm moest amputeren om een ongeluk te overleven.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Klem'

Klem

Leven en dood op de Mount Everest
Ronald Naar, 166 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
Deze pocket is gebaseerd op het eerder verschenen boek 'Everest. Alléén de top telt.', dat in oktober 1992 verscheen. In deze pocket gaat Naar echter veel dieper in op de gebeurtenissen die zich afspeelden op de toppen van de Everest tijdens zijn expeditie in 1992. Je kunt je afvragen of zo lang na dato het herkauwen van de feiten nog wel nodig is, maar dat neemt niet weg dat er toch een boeiend verhaal door is ontstaan.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Leven en dood op de Mount Everest'

Leven en dood op de Mount Everest

De backpack-trail
Jonathan Evans, 311 pagina's
Uitgegeven door: De boekerij
Dit is zo'n typisch boek dat je in één weekend hebt uitgelezen maar verder niet meer bij nadenkt. Daarvoor is het allemaal net iets te ongeloofwaardig opge zet. Jammer, want juist bij wandelaars en hikers zou een dergelijk thema best tot de verbeelding kunnen spreken. De beschrijvingen van de sitauties waarin je als backpacker kunt geraken en de omgevingen zijn immers best interessant, maar hoe deze situaties aan elkaar worden gekoppeld zijn af en toe wat oingeloofwaardig.
Lees de uitgebreide recensie van: 'De backpack-trail'

De backpack-trail

Tenzing en de Sherpa's van Everest
Judy en Tashi Tenzing, 233 pagina's
Uitgegeven door: Forum
Kleinzoon Tashi Tenzing beschrijft in dit boek, 50 jaar na de succesvolle beklimming van zijn opa, het leven van Tenzing Norgay en de andere Sherpa's van de Himalaya. Daarbij maakt hij gebruik van interviews met nog levende en vaak legendarische Sherpa's en duikt hij in de familie-albums voor foto's van de bekendste sherpa ter wereld. Zeker voor mensen die meer willen lezen over het Sherpa-volk is dit boek een aanrader.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Tenzing en de Sherpa's van Everest'

Tenzing en de Sherpa's van Everest

Swahili voor beginners
Peter Moore, 304 pagina's
Uitgegeven door: Forum
Wat doe je als je realtie op de klippen is gelopen en je dus eigenlijk met je ziel onder de arm loopt? Precies, dan neem je je ziel mee nar Afrika en gaat daar rondtrekken om tot jezelf te komen. In dit boek beschrijft Peter Moore hoe hem deze trek beviel en wat hij allemaal meemaakte. Kortom: weer een echt Moore boek om van te genieten, af en toe bij te glimlachen maar zeker uit te lezen tot het eind om te zien hoe hij uiteindelijk Kaapstad tot Caïro weet te volbrengen.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Swahili voor beginners'

Swahili voor beginners

Walking
Paulo Coelho, e.a., 202 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Maarten Muntinga bv
Dit kleine gidsje zou elke wandelaar eigenlijk een keer gelezen moeten hebben. Het is namelijk een bron van inspiratie voor hen die gaan wandelen, hen die aan het wandelen zijn en zij die gewandeld hebben. Het boekje bestaat namelijk uit een bloemlezing uit enkele van bekende en minder bekende boeken waar wandelen een rol in speelt.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Walking'

Walking

De wildernis in
Jon Krakauer, 285 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Ooievaar
In dit boek beschrijft journalist en klimmer Jon Krakauer het relaas van de 24-jarige Chris McCandless. Het lichaam van Chris werd in de zomer van 1992 gevonden in een oude bus midden in de wildernis van Alaska. Rondom zijn dood waren er nog al wat vragen, vooral omdat Chris in april van dat jaar zelf er voor had gekozen om de wildernis in te trekken met niet veel meer dan een geweer en een zak rijst.
Lees de uitgebreide recensie van: 'De wildernis in'

De wildernis in

The Mammoth book of Mountain Disasters
Hamish MacInnes (ed), 500 pagina's
Uitgegeven door: Constable & Robinson
'Een schitterende verzameling van succesvolle en minder succesvolle reddingen in bergen op bijna alle continenten van deze planeet.' Zo zou je dit boek ongeveer wel kunnen samenvatten. Het is een niet alledaags boek over de bergsport, waarin Hamish MacInnes, zelf lid van een bergreddingsdienst, op zoek ging naar de verhalen achter de verschillende bergreddingen in de afgelopen decennia.
Lees de uitgebreide recensie van: 'The Mammoth book of Mountain Disasters'

The Mammoth book of Mountain Disasters

Hoge toppen vangen veel wind
Ronald Naar, 192 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Tirion
Ronald Naar is waarschijnlijk de bekendste klimmer van Nederland. Zijn prestaties zijn tot ver over de grenzen van ons land beroemd en erkend... tot op de dag dat Frank Moll dacht dat hij kon bewijzen dat Naar zijn eerste grote beklimming, die naar de top van de Nagna Parbat in 1981, uit de duim had gezogen.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Hoge toppen vangen veel wind'

Hoge toppen vangen veel wind

Mountains of the mind
Robert Macfarlane, 306 pagina's
Uitgegeven door: Granta
Een niet alledaags boek over bergbeklimmen, maar zeker wel de moeite waard. Zeker voor liefhebbers van de ware natuur van het bergbeklimmen. Macfarlane gaat in dit boek namelijk op zoek naar de drijfveer achter het bergbeklimmen. 'Waarom willen mensen bergen beklimmen?' en 'Waarom blijven bergen steeds weer aantrekkingskracht uitoefenen?'
Lees de uitgebreide recensie van: 'Mountains of the mind'

Mountains of the mind

De naakte berg
Reinhold Messner, 318 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Tirion
Dit boek bestaat eigenlijk uit 2 delen: eerst bespreekt Messner de geschiedenis van de beklimmingen van de Nanga Parbat, de naakte berg, en daarna gaat het verhaal volledig over zijn eigen eerste beklimming van de berg, samen met zijn broer. Deze beklimming heeft fatale gevolgen voor zijn broer en in het boek is te lezen hoe een en ander verliep tijdens de expeditie en de terugkeer ervan.
Lees de uitgebreide recensie van: 'De naakte berg'

De naakte berg

Puur presteren
Hans van der Meulen en Wilco van Rooijen, 108 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Tirion
In mei 2002 leverde Hans van der Meulen een mega-prestatie door als eerste Nederlandse klimmer de top van de Mount Everest te bereiken zonder hulp van extra zuurstof. Dit boek beschrijft hoe hij en Wilco van Rooijen zich voelden en wat ze meeemaakten tijdens de dagen van de expeditie.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Puur presteren'

Puur presteren

Het mysterie Jeanne Immink
Harry Muré, 247 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Elmar
Een wonderlijk boek over een wonderlijke vrouw! Dat is, denk ik, een goede beschrijving van dit boek van Harry Muré. Hij ploos met engelengeduld alle informatie na over deze Amsterdamse dame die haar tijd zo ver vooruit was dat velen haar niet eens kennen. En toch valt uit het boek op te maken dat ze waarschijnlijk zelfs de eerste bergsporter was die een aanzet gaf voor de huidige moderne klimgordel!
Lees de uitgebreide recensie van: 'Het mysterie Jeanne Immink'

Het mysterie Jeanne Immink

Een vreemde eend in Afrika
Gert Duson, 399 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Lannoo
Dit boek beschrijft een jongensdroom die werkelijkheid is geworden: een doorkruising van Afrika met de auto. En dan niet zo maar een auto, maar met Chuckie, een Citroën 2CV. Het boek leest lekker weg, hoewel de auteur soms wat arrogant over lijkt te komen. Maar gezien het resultaat dat hij met zijn reiskompaan neerzet is 'm dit vergeven.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Een vreemde eend in Afrika'

Een vreemde eend in Afrika

Fietsen op het dak van de wereld
Guy Vancraybex, 261 pagina's
Uitgegeven door: In eigen beheer
Een heerlijk boekwerkje! Uitgegeven in eigen beheer, op zijn eigen manier. Net als de tocht zelf, een tocht op een Chinese mountainbike dwars door de Himalaya van Lhasa naar Kathmandu. Al met al een goed boek, ook voor mensen die niet fietsen maar wel van reisverhalen houden.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Fietsen op het dak van de wereld'

Fietsen op het dak van de wereld

Stappen tellen naar de top
Rozemarijn Janssen, 208 pagina's
Uitgegeven door: Kosmos Uitgevers
De titel van dit boek slaat op de gewoonte van de auteur om stappen te tellen tijdens het lopen als ze (te) moe wordt. Het boek is leuk om te lezen, vooral ook om de auteur zelf die geen blad voor de mond neemt als het gaat om het verwoorden van situaties met andere klimmers op de hogere bergen van deze aarde.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Stappen tellen naar de top'

Stappen tellen naar de top

De Groote Zijderoute
Marc Helsen, 430 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Lannoo
De mensen die het boek 'De Groote Trek' van Marc Helsen al hebben gelezen weten wat ze kunnen verwachten: een schitterend verslag van een tocht langs vele culturen en volkeren. Het verslag is ruimschoots voorzien van foto's en de beschrijvingen geven de lezen een goed idee van wat de auteur op zijn reis doormaakte.
Lees de uitgebreide recensie van: 'De Groote Zijderoute'

De Groote Zijderoute

De laatste meters
Reintje Gianotten, 254 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij: Prometheus Groep
Door de selectie van de verhalen is de doelgroep duidelijk geworden. Mensen die veel bergliteratuur lezen, kunnen dit boek beter laten staan. Voor al die andere is het een leuke bloemlezing over een fascinerende wereld van bergen en bergsporters in extreme omstandigheden, afzien en gevaar.
Lees de uitgebreide recensie van: 'De laatste meters'

De laatste meters

Een Grens van Steen
Herman Vuijsje, 143 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Bas Lubberhuizen
Waar de meeste reisverslagen saai worden door minutieuze beschrijvingen, is dit boek inspirerend. Het is een combinatie van oude geschiedenis en een beschrijving van een verlaten stukje Engeland. Een goed wandelreisverhaal, dat stoelt op gedrevenheid van de auteur.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Een Grens van Steen'

Een Grens van Steen

A Walk in the Woods
Bill Bryson, 349 pagina's
Uitgegeven door: Black Swan
In "A Walk in the Woods" beschrijft Engelse Amerikaan Bill Bryson hoe hij tijdens een tocht over de Appalachian Trail veel maffe creaturen, maar vooral zich zelf tegen komt. Geschreven in een humoristische, zelfbeschouwende stijl levert dit boek je een aantal aangename leesuutjes op. Aanbevolen voor de zelfde groep lezers die de stijl van bijvoorbeeld Redmond o'Hanlon kunnen waarderen.
Lees de uitgebreide recensie van: 'A Walk in the Woods'

A Walk in the Woods

Revanche in de Andes
Frank van Rijn, 259 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Elmar
Ook voor hikers is dit een interessant boek om te lezen. Het verslag van een immense tocht door Zuid-Amerika, waar Van Rijn 'revanche' neemt op de Andes door een pas nu wel over te kunnen steken. En het blijft niet bij die ene pas: mieren, bijtende honden en stenen gooiende kinderen zijn zomaar een paar van de obstakels die hij onderweg tegenkwam. Leest lekker weg!
Lees de uitgebreide recensie van: 'Revanche in de Andes'

Revanche in de Andes

Going to extremes
Nick Middleton, 240 pagina's
Uitgegeven door: Channel 4 Books
Nick Middleton bezoekt 4 extreme plekken op aarde: de koudste, de warmste, de droogste en de natste bewoonde plaats ter wereld. Begrijpelijkerwijs een reeks aan avonturen die door de auteur op een directe en vaak komische wijze worden beschreven. Een aanrader, zeker als cadeau-tip.
Lees de uitgebreide recensie van: 'Going to extremes'

Going to extremes

De Groote Trek
Marc Helsen, 515 pagina's
Uitgegeven door: Uitgeverij Lannoo
Een echt droomboek! Marc Helsen maakte in opdracht van een krant en uitgeverij een wereldreis voor en na de milleniumwiselling. Het boek neemt je dan ook mee over de koude toendra en langs witte stranden. Te groot voor in de rugzak, maar prima voor bij het haardvuur.
Lees de uitgebreide recensie van: 'De Groote Trek'

De Groote Trek

Bekijk het overzicht van andere leesboeken.

Je kunt ook zelf op zoek gaan naar een boek bij:

Search Now:
In Association with Amazon.co.uk

Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 12-12-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }