123 Natuurgids Paddenstoelen Langs de boorden van de Veluwe Ewald Gerhardt
Het is weer tijd dat hier in Catalonië de mensen massaal de bossen en Bergen intrekken op hun jaarlijkse jacht naar paddenstoelen. Een mooi moment dus om deze nieuwe 123 natuurgids ter hand te nemen en er een bespreking over te schrijven.
Droge inleiding
Paddenstoelen herkennen en plukken is een leuke hobby, maar kan uiteraard ook volledig verkeerd uitpakken als je de verkeerde paddenstoel in je mandje mee naar huis neemt. Daarom begint deze gids met een zeer uitgebreid inleiding over allerlei zaken die relevant zijn voor het herkennen en verzamelen van paddenstoelen. Een inleiding die je eigenlijk niet mag overslaan, maar die zo droog is geschreven dat je er bijna niet doorheen komt. En dat is eigenlijk jammer, want de informatie die wordt gegeven is niet alleen best interessant, het is ook noodzakelijk om te weten om veilig op pad te kunnen gaan op paddenstoelenjacht.
Trefzeker herkennen in drie stappen
‘Trefzeker herkennen in drie stappen’ staat er te lezen op de cover van deze compacte gids. En dat is inderdaad precies wat je met de gids kunt doen. Allereerst zijn de paddenstoelen verdeeld over 14 hoofdgroepen, waarmee ook direct een verdeling is gemaakt in het boek. Vervolgens worden bij elke paddenstoel enkele (3 dus) kenmerken gegeven waaraan je de betreffende paddenstoel kunt herkennen. Erg handig daarbij zijn de foto’s die bij van paddenstoelen en hun kenmerken zijn toegevoegd. Bij nagenoeg elke paddenstoel staan er dan ook 3 foto’s: een grote met een totaalbeeld en 1 of 2 kleinere foto’s die duidelijk de kenmerken aangeven. Herkennen is op die manier dus inderdaad een stuk makkelijker
Voldoende extra informatie
Bij elke paddenstoel worden naast de kenmerken ook nog andere wetenswaardigheden vermeld. Denk daarbij aan een beschrijving van de soort grond/omgeving waar je de betreffende paddenstoel kunt aantreffen en met welke paddenstoel je hem eventueel zou kunnen verwisselen bij het herkennen ervan. Uiteraard wordt er bij elke paddenstoel ook iets gezegd over de eetbaarheid ervan, een belangrijk gegeven in de wereld van de paddenstoelen. Bovenaan elke pagina staat aangegeven in welke maanden je de paddenstoel kunt aantreffen, inclusief zowel de Nederlandse als wetenschappelijke benaming.
Weinig enthousiasmerend
Wat ik een beetje mis in deze gids is het enthousiasme van de schrijver. De informatie (zeker de lange inleiding) wordt gortdroog aangedragen, zonder de lezer echt enthousiast te maken voor het herkennen en plukken van paddenstoelen. Hier in Catalonië, waar in de herfstmaanden het zoeken van paddenstoelen complete volksstammen op de been brengt, heb ik inmiddels al redelijk wat gidsen gelezen en die waren stuk voor stuk veel enthousiaster in hun manier van schrijven over deze hobby. Een gemiste kans denk ik…
Over Uitgeverij Tirion
Tirion Uitgevers in Baarn is een succesvolle uitgeverij in de non-fictie markt. De uitgeverij is ontstaan uit een samenvoeging van diverse uitgeverijen: Tirion Uitgevers, Bosch & Keuning, Cantecleer en La Rivière Creatief. De uitgeverij richt zich met een aantal specifieke fondsen, te weten culinair, natuur, hobby, sport en actuele titels, op een uitgebreid publiek. Bekende auteurs van de uitgeverij zijn: Daphne Deckers, Martin Gaus, Paul Fagel, Thea van Mierlo en Gordon Ramsay.
De meningen van anderen over dit boekEr zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over '123 Natuurgids Paddenstoelen' van Ewald Gerhardt.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Wandern mit Kindern Mallorca (Wolfgang Heitzman) Noord-Italiaans merengebied (Elmar Compact gidsen) (Elio Pelzers) De basis (SAS Survivalgids) (Barry Davies BEM) Zuidwaarts met de zon (Lynne Cox) Bed & Breakfast Nederland (ANWB) Het wilde Oosten (Jill Lawless) Wandel weg in Nederland (deel 2) (Haro Hielkema) Succesvol fotograferen (Tom Ang) De Complete Fotogids (Bob Martin ea.) Wandelingen door park, stad en land (Manuel Dekkers en Marian Kingma) Nordic Walking Pocket Guide (Margit Heitlager) Historische route De Ardennen (Lans de sporen van het Ardennenoffensief) (Aad Spanjaard) Allgäuer Wanderberge (Herbert Mayr) Van hier naar nergens met Lonely Planet (Don George (red.)) Op pad met rugzak en tent (Sjef van de Poel) ANWB Natuurgids (André J. van Loon (red.)) Go Slow Frankrijk (Alastair Sawday en Ann Cooke-Yarborough) The essential hillwalker's guide (Kevin Walker en Peter Steele) Gare du Nord (Philip Freriks) Voettochten door Nepal (Hans de Clercq en Mirjam Letsch) Bed and Breakfast (Hanny Arens) Topografische Atlas Nederland (ANWB) Phaic Tan (Santo Cilauro, Tom Gleisner en Rob Sitch) Medisch handboek voor de Buitensporter (Peter Steele) Wildlife wandelingen in Nederland (Marja Kerst, e.a.)
|