Alles over GPS Jaap van Raffe en Tineke de Boer
Alles over GPS is een klein handzaam boekwerkje waarin de werking en het gebruik van GPS-ontvangers wordt uitgelegd. De auteurs stippen veel facetten met betrekking tot het gebruik van de GPS aan en hebben bovendien en handige Doe-Het-Zelf-cursus GPS opgenomen.
Een beetje van alles
De titel van het boekje is 'Alles over GPS', maar uiteraard wordt niet alles tot op detail besproken. In het boekje wordt dan ook vooral veel aandacht besteedt aan veel praktische zaken om de GPS goed te kunnen gebruiken. Na het doorlezen van dit boek weet je dan ook zeker goed om te gaan met een GPS-ontvanger, in ieder geval een Garmin-ontvanger, maar zijn er nog wel een paar hiaten voor als je dieper in de materie wilt duiken.
Goed gestructureerd
Juist omdat de auteur 'alles' over GPS aan proberen te stippen in deze handleiding, is het prettig dat de inhoud goed gestructureerd is. Na een korte uitleg over GPS in het algemeen volgt een hoofdstuk over het daadwerkelijke gebruik van de GPS-ontvanger zelf. Digitale kaarten komen vervolgens aan bod, met daarna informatie over het programma Basecamp van Garmin. Een handige Doe-Het-Zelf-cursus om te oefenen wat je hebt geleerd sluit de handleiding af, samen met nog een soort van verzamelhoofdstuk met wat overige zaken die van belang kunnen zijn.
Garmin-georiënteerd
Het nadeel van deze kleine gids is dat hij zich volledig richt op marktleider Garmin. Zo worden schermen van de verschillende Garmin-ontvangers gebruikt in de voorbeelden en wordt steeds de menu-volgorde van verschillende Garmin-modellen gebruikt om aan te leren hoe je iets moet doen. Daarmee is de gids niet volledig onbruikbaar voor mensen die bijvoorbeeld een Magellan-ontvanger hebben, maar bestaat wel de kans dat je met een niet-Garmin GPS-ontvanger wat langer moet zoeken naar de functies die worden uitgelegd in het boek.
Eigen websites
Waar de auteurs in hun eerdere boek 'Alles over geocaching' nog redelijk objectief verschillende websites over dat thema tipten, daar lijken ze in deze uitgave enkel oog te hebben voor hun eigen websites als het gaat om informatie over GPS. En dat is eigenlijk jammer, want daarmee maken ze de pretentieuze titel van het boek niet geheel waar.
Conclusie
Je kunt dus concluderen dat dit kleine boekje een goede opstap biedt voor mensen die net een Garmin GPS-ontvanger hebben aangeschaft en deze graag zo goed mogelijk willen benutten. Niet 'alles over GPS' komt aan bod in deze handleiding, maar voldoende om na het doorlezen (én volgen van de Doe-Het-Zelf-cursus!) je Garmin GPS-ontvanger goed te kunnen gebruiken om er mee op pad te kunnen.
De meningen van anderen over dit boekEr zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'Alles over geocaching' van Jaap van Raffe en Tineke de Boer.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Hiking in Japan (Lonely Planet) Van hier naar nergens met Lonely Planet (Don George (red.)) Survival Gids (ANWB) Wandelgids Aostadal (Frank Rainer Scheck) Voettochten door Nepal (Hans de Clercq en Mirjam Letsch) Pappenheimers en Pandoeren (Evelien Kousemaker) Zuid-Limburg (Wat&Hoe wandelgids) (Claudia Dekkers, e.a.) De Nationale Parken van Nederland (Michiel Roscam Abbing) Survival: het S.A.S. handboek (John wiseman) Wandelen op Corfu (Paul van Bodengraven en Marco Barten) Marokko (Elmar Actief) (Daniela Schetar en Friedrich Köthe) Het weer (Snel-zoek Natuurgids) (Eleanor Lawrance) Tour du Mont Blanc (Noes Lautier) Aan de voet van de Tour de Madeloc (Frank van Rijn) Alles over GPS (Jaap van Raffe en Tineke de Boer) Sporen van de tram Maastricht-Vaals (Frank Jasnen) Chamonix - Mont-Blanc Walking Guide (Martin Collins) Hiking trails of South Africa (Willie en Sandra Olivier) Europe's highest points (Carl McKeating en Rachel Crolla) Wereldwijzer Noord-Scandinavië (Henk Filippo en Elio Pelzers) IJsland (Ger Meesters) Handboek reizen met kinderen (Yvonne Verboeket) De weg naar Santiago de Compostella (Kathryn Harrison) Het wilde Oosten (Jill Lawless) Wandelvakanties dicht bij huis (Paul Maes (red.))
|