André J. van Loon (red.): ANWB Natuurgids
ISBN: 9789018036256
541 pagina's
Uitgeverij: ANWB Media/Boeken

Bestel dit boek bij:
De Zwerver (Groningen)


Affiliate-links:


ANWB Natuurgids
André J. van Loon (red.)

De ANWB Natuurgids is een compacte veldgids met duizenden foto's en tekeningen van in totaal 1024 dier- en plantensoorten in Europa. De gids is voorzien van een plastic beschermcover om hem zonder problemen in de vrije natuur te gebruiken en handig register en kleurcodering om opzoeken te vergemakkelijken.

Compact en uitgebreid tegelijkertijd

Voor wat betreft formaat is deze natuurgids bijzonder compact. Het is een klein handzaam boekwerk, dat zonder problemen in de jaszak kan worden meegenomen. Maar ondanks dat is de informatie per soort toch behoorlijk uitgebreid. Waar ik zelf erg veel prijs op stel is het feit dat per soort vaak meerdere foto's en afbeeldingen worden gebruikt. Op die manier is herkenning van een soort veel gemakkelijker. Bovendien worden opvallende kenmerken van een soort extra duidelijk weergegeven, zodat je sneller kunt bepalen of het inderdaad om de betreffende vogel of plant gaat als je in het veld iets op wilt zoeken.

Behoorlijk compleet...

De ANWB Natuurgids bevat 1024 dieren- en plantensoorten uit heel Europa. Daarbij is dus een keuze gemaakt voor de meest voorkomende, omdat alle soorten vermelden simpelweg tot een te groot boekwerk zou leiden. Over het algemeen zul je dus geen probleem hebben om te vinden wat je zoekt. Jammer genoeg kwam ik zelf tijdens een test in het veld nu juist een vogel tegen die niet in de gids staat (rotskruiper), maar gelukkig behoort dat tot de uitzonderingen.

...maar toch mist er wat

Wel opvallend is dat er minder soorten in deze versie van de Natuurgids zijn opgenomen dan in een eerder beschreven ANWB natuurgids. Tevens mis ik het speciale deel met veel voorkomende dier- en plantensoorten in vakantiegebieden, wat juist zo prettig is voor mensen die tijdens hun vakantie iets willen opzoeken. Daarnaast zou ik het zelf prettig vinden als bij de zoogdieren ook afdrukken van de pootafdrukken zouden worden geplaatst. Dat zou het onderscheiden van sporen makkelijker maken en maakt de gids direct ook geschikter om bijvoorbeeld kinderen te betrekken bij het spoorzoeken.

Handige cover

Aan de binnenkant van de cover zijn enkele hulpmiddelen opgenomen. Zo staat aan de binnenzijde van de voorkant van de gids een overzicht van de verschillende soorten die zijn opgenomen in de natuurgids, inclusief de kleurcodering die wordt gebruikt. Daardoor kun je sneller naar de betreffende soort bladeren. Aan de achterzijde van het boek worden in de cover de verschillende symbolen en afkortingen uitgelegd.

Leuk algemene gids

Dankzij het formaat en de hoeveelheid opgenomen soorten is de ANWB Natuurgids een leuke algemene gids om mee te nemen tijdens tochten in de natuur. Doordat echter alleen de meest voorkomende soorten zijn opgenomen, kan het echter voorkomen dat je een dier- of plantensoort niet terug kunt vinden. En juist in die uitzonderingsgevallen wil je juist wél meer informatie. Heb je daar geen problemen mee, dan is deze gids prima voor in de rugzak en goed voor uren vermaak om dieren en planten te determineren tijdens een wandeling.

De meningen van anderen over dit boek

Er zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'ANWB Natuurgids' van André J. van Loon (red.).

Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:

Handboek knopen (Des Pawson)
Trekking in the Nepal Himalaya (Lonely Planet)
Bomen (Bruno P. Kremer)
Mountain Skills (SAS Active Library) (Barry Davies BEM)
Wandelingen door park, stad en land (Manuel Dekkers en Marian Kingma)
Leven en dood op de Mount Everest (Ronald Naar)
Lekker wandelen (Hanneke te Giffel (coördinatie))
Badmeester, ben ik al bruin? (Arthur Japin, ea.)
Wandelen in Västernorrland (Paul van Bodengraven en Marco Barten)
Succesvol fotograferen (Tom Ang)
Wereldwijzer China (Eugene Law)
Rustiek kamperen Spanje en Portugal (Bert Loorbach)
Go Slow Frankrijk (Alastair Sawday en Ann Cooke-Yarborough)
Wandelen door de mooiste landschappen van België (Gunter Hauspie en Daniël Leroy)
Daar ging m'n string (Jennifer L. Leo (red.))
Trekking (Wat&Hoe praktisch) (Gunter Schramm)
Wandel weg in Nederland (deel 2) (Haro Hielkema)
Topografische Atlas Nederland (ANWB)
Overijssel (Reisgids) (ANWB)
ANWB Stadswandelbox Nederland (Harry Bunk en Silke Bouman (redactie))
Bed and Breakfast (Hanny Arens)
Pappenheimers en Pandoeren (Evelien Kousemaker)
Handboek reizen met de hond (Pythia Dekker en Liesbeth van Weelden)
The Mountain Traveller's Handbook (Paul Deegan)
South Eastern Europe Rock Climbing Atlas (Wynand Groenewegen & Marloes van den Berg)


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 27-11-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]