Barcelona, de grote verleidster Robert Hughes
Robert Hughes woont in New York, maar is volledig verliefd op de grote verleidster uit Catalonië: Barcelona. Eerder schreef hij al een boek dat volledig gewijd was aan deze stad (toepasselijk getiteld: Barcelona), maar met deze kleine pocket zingt hij zijn lofzang nog eens dunnetjes over.
Hughes gaat in op het ontstaan van de stad, waarbij hij zover terug gaat als in de tijd dat Barcelona niet meer was dan een gehucht aan zee, gelegen aan de rand van de Montjuïc. In het heden staat de Montjuïc bekend als de ‘Olympische berg’ en is Barcelona inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste en populairste steden aan de Middellandse Zee.
Verwacht van Hughes overigens geen toeristische beschrijving van de stad met daarin een opsomming van de toeristische trekpleisters die dagelijks duizenden toeristen trekken. Veel meer dan dat besteedt hij aandacht aan die plaatsen die voor de locals, de Catalanen zelf, van grote betekenis zijn. Daarbij duikt hij vaak diep in de geschiedenis van het betreffende gebouw of de betreffende barrio (wijk) en komt met interessantere feiten dan toegangsprijzen of openingstijden. Hughes richt zich met zijn boek dan ook op de échte liefhebber van Barcelona en niet op de oppervlakkige toerist die de stad enkel van diens lijstje wil kunnen strepen als zijnde ‘bezocht en gezien’.
Daardoor is het voor de gemiddelde lezer misschien ook wel doorbijten geblazen tijdens het lezen. Over hoe de politieke stromingen in het land en de stad invloed hadden op de bouw van kunstwerken en overheidsgebouwen of welke onderonsjes tussen bepaalde hooggeplaatste functionarissen weer invloed hadden op de sloop van de ene wijk en renovatie van de andere wijk zijn waarschijnlijk niet de dingen waar een gemiddelde toerist naar op zoek is in een reisgids.
Het boek dat Hughes schreef moet je dan ook niet zien als een reisgids, maar als de eerder al genoemde lofzang. Hughes is helemaal weg van de stad en toont dat onder andere door zijn immense kennis van de stad, diens geschiedenis en bewoners. En ondanks dat Hughes als geen ander begrijpt dat de Catalanen je als buitenlander altijd als buitenstaander zullen blijven zien, legt hij als geen ander dat zou kunnen de ziel van deze Catalaanse wereldstad bloot voor de lezer die zijn liefde voor Barcelona wil delen.
Over Uitgeverij Maarten Muntinga bv De Rainbow Pockets van Uitgeverij Maarten Muntinga zijn een graag geziene aanvulling op de verzameling van lezers. De boeken zijn zonder uitzondering laag geprijsd en bieden op die manier een lage drempel om veel te lezen. Naast bovengenoemd boek zijn er Rainbow Pockets van onder andere Ronald Naar, Isabelle Eberhardt en Hella S. Haasse.
De meningen van anderen over dit boekEr zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'Barcelona, de grote verleidster' van Robert Hughes.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Meer grenzeloos leedvermaak (Dan Hiscocks (red.)) Wandelen op Rhodos (Paul van Bodengraven en Marco Barten) Fietsen op het dak van de wereld (Guy Vancraybex) South Eastern Europe Rock Climbing Atlas (Wynand Groenewegen & Marloes van den Berg) Complete Lakeland Fells (Bill Birkett) Eiger-Nordwand (Thomas Ulrich) Groene vakantiegids Nederland, België en Luxemburg (ANWB) Wandelen door de mooiste dorpen van Wallonië (Jacques Maget) Nordic Walking Pocket Guide (Margit Heitlager) Nordic Walking, materiaal, techniek en training (Geert Hulshof) Walking Artist (Hamish Fulton) Wandelingen door park, stad en land (Manuel Dekkers en Marian Kingma) Het vroege vogelpad (Ontdek de nulmeterlijn) (Alphons van Winden en Keesjan van den Herik) Topografische Atlas België (Nationaal Geografisch Instituut) Klettersteig - Verticaal avontuur (Noes Lautier en Harald Sven (Redactie)) The Mammoth book of Mountain Disasters (Hamish MacInnes (ed)) Cycling Australia (Lonely Planet) Met uitzicht op de Mont Blanc (Noes Lautier en Robert Weijdert) Tenerife & La Gomera (Petra Possel) Adventure Armenia (Carine Bachmann en Jeffrey Tufenkian) Wandelen met kinderen in de Ardennen (Julien van Remoortere) Hoe word ik wereldreiziger? (Marcel Gansevoort) Allgäuer Wanderberge (Herbert Mayr) Nepal (Elmar Reishandboek) (Ronnie Rokebrand) A Walk in the Woods (Bill Bryson)
|