België voor beginnelingen Bert Kruismans en Peter Perceval
Deze inburgeringcursus voor aankomend Belgen is een schitterend stukje zelfspot van twee echte Belgen, die alle ins en outs van hun landgenoten aan de kaak stellen. Hoe vreemd die soms ook mogen overkomen bij mensen die niet van Belgisch bloed zijn.
Bert Kruismans en Peter Perceval laten alle facetten van België en haar inwoners de revu passeren. Daarbij beginnen ze met een korte terugblik op de geschiedenis van het land van onze zuiderburen, maar gaan daarna snel verder met de zaken die belangrijk zijn voor de Belg van un. En hoe kan het ook anders dan daarbij wordt begonnen met de Belg en zijn eten. Al snel volgen echter ook het geld, het huis en natuurlijk de buren van de Belg.
Beide auteurs weten als geboren Belg precies waar ze het over hebben, als ze de ziel van België en haar bewoners proberen uit te leggen aan een buienstaander. Die taak nemen ze overigens bijzonder serieus. Niet voor niets wordt elk hoofdstuk afgesloten met een beknopt overzicht van de belangrijkste zaken die onthouden moeten worden.
Als klap op de vuurpijl, of beter gezegd: als grote finale, sluit het boek af met een heuse 'doe de Belg-test'. Daarmee kan de lezer checken of hij/zij genoeg heeft opgestoken van alle wijsheden in het boek om eventueel de stap te zetten die velen reeds eerder maakten: emigratie naar de zuiderburen. Hoewel sommige aankomend Belgen na het doorlezen van het boek wellicht twijfels krijgen met betrekking tot hun wens om af te zakken naar het land van Manneke Pis, patatten en twee compleet verschillende talen en volken.
Persoonlijk hou ik wel van dit soort boeken, waarbij zelfspot en clichés elkaar in hoog tempo opvolgen. De auteurs weten het leuk te brengen en vervelen de lezer op geen enkele manier met droge cijfers of feiten om hun punt duidelijk te maken. Ook voor de Belg zelf zal dit boek zowel vermakelijk als soms ook confronterend zijn en het wachten is dan ook op een Nederlandse auteur die de uitdaging aandurft en een dergelijke inburgeringcursus voor Nederland gaat schrijven.
Over Uitgeverij Maarten Muntinga bv De Rainbow Pockets van Uitgeverij Maarten Muntinga zijn een graag geziene aanvulling op de verzameling van lezers. De boeken zijn zonder uitzondering laag geprijsd en bieden op die manier een lage drempel om veel te lezen. Naast bovengenoemd boek zijn er Rainbow Pockets van onder andere Ronald Naar, Isabelle Eberhardt en Hella S. Haasse.
De meningen van anderen over dit boekEr zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'België voor beginnelingen' van Bert Kruismans en Peter Perceval.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Revanche in de Andes (Frank van Rijn) Wereldwijzer Noord-Scandinavië (Henk Filippo en Elio Pelzers) Wandelgids La Palma (Klaus en Annette Wolfsperger) De 10 geboden van de wereldreiziger (Tyron van Hee) Allgäuer Wanderberge (Herbert Mayr) Wandelboek Ardense bossen (Julien van Remoortere) Wandelen Wallis (Saastal, Zermatt en Aletschgebied) (Martin Beumer) Fietsen langs brouwerijen (Rutger van den Hoofdakker) Bergtochten in Noorwegen (Jolanda Linschooten) Geogids Corsica (Vincent Noyoux) Wandelen in Devon (Paul van Bodengraven en Marco Barten) Tibet - Escape from the roof of the world (Dieter Glogowski en Franz Binder) De Grote Satelliet Wereldatlas (Daniel Hunstein ea.) GPS Wijzer (Foeke Jan Reitsma en Joost Verbeek) Wandelvakanties dicht bij huis (Paul Maes (red.)) Acht kilometer boven NAP (Menno Boermans en Mijntje Klipp) ANWB Wandelgids Stadswandelingen (ANWB) Mexico (Cultuur bewust!) (Guy Mavor) Het Fietserpad (Pol van Mill, ea) Trekking in Slovenia (The Slovene High Level Route) (Justi Carey en Roy Clark) Bayerische Hausberge (Heinrich Bauregger) Brandend ijs (Ton Biesemaat) Hiking in the Sierra Nevada (Lonely Planet) Wandelgids Picos de Europa (Hendrike Geessink en Ton Valk) Phaic Tan (Santo Cilauro, Tom Gleisner en Rob Sitch)
|