By any means Charley Boorman
Liefhebbers van de Long way round en de Long way down zullen smullen van dit nieuwste avontuur van Charley Boorman. Ditmaal was de opdracht die hij zichzelf stelde wat lastiger dan bij de vorige 2 avonturen. Dit keer reist hij namelijk van Wicklow (zijn ouderlijk huis) helemaal naar Wollongong (Sydney/Australië). En dat in elke vorm van transport (by any means dus), maar liefst zonder het vliegtuig te nemen.
Het ontstaan van een wild idee
Stel je zit samen met een vriend in de kroeg en je praat over het feit dat je eigenlijk wel een nieuw avontuur zou willen beginnen. Iets soortgelijks als je voorgaande avonturen, maar dan net even anders. En stel dat je vriend vervolgens een servetje pakt en hier met een pen gewoon een beetje op begint te krabbelen. Dan draait hij het servetje naar je toe en je kunt zien wat hij heeft getekend: een route grofweg dwars over de wereld, vanaf waar je zit tot aan Sydney. Zo begint het nieuwe avontuur van Charley Boorman dus.
Ontmoetingen staan centraal
Tijdens de reis die Charley samen met zijn vriend Russ en cameraman Mungo ondernemen staan echter niet alleen de verschillende transportmiddelen centraal: het gaat vooral om de vele ontmoetingen die ze hebben met de locals. Overal waar ze komen proberen ze op de een of andere manier een verstandhouding tot stand te brengen en luisteren zij naar de verhalen van bijvoorbeeld gepensioneerde motorracers, hardwerkende olie-arbeiders en dromende scheepsbouwers. De ontmoetingen leveren een leuk beeld op van de verschillende landen waar ze doorheen reizen. Denk daarbij bijvoorbeeld eens aan de Iraanse vrouw die als taxi-chauffeur werkt of de mensen die dag en nacht bezig zijn om hulpbehoevenden te voorzien van de noodzakelijke medicijnen.
Minder gehaast?
Één van de voorwaarden die Charley vóór aanvang van deze reis stelde was dat hij het minder gehaast wilde doen dan zijn voorgaande trips. Toen moest er nagenoeg altijd doorgereden worden om een boot of grensovergang op tijd te bereiken. Tijdens deze reis lijken ze dan ook veel meer tijd te nemen om met de locals te praten, maar van geen haast is geen sprake. Regelmatig moeten ze rennen om een trein te halen of zelfs van een boot overstappen op sneller vervoer om aansluiting later op de route niet te verliezen. Dit levert echter ook wel weer hilarische momenten op, zoals bijvoorbeeld een Russ die bijna de trein mist omdat hij nog even buiten staat te filmen.
Meer dan 100 verschillende transportmiddelen
In totaal worden er meer dan 100 verschillende transportmiddelen ingezet. Althans, volgens de deelnemers zelf. Daarbij tellen zij verschillende soorten taxi’s en verschillende soorten treinen echter ook elk als apart transportmiddel. Echt helemaal eerlijk is dat natuurlijk niet, maar het blijft wel een prestatie. Want zo worden er ook bijvoorbeeld kamelen, olifanten, tuktuks en zelfs een tractor gebruikt. Toppunt is waarschijnlijk hun eigen ‘love bus’, een taxibus die ze inzetten om door Turkije te reizen.
Aanrader
Heb je genoten van de voorgaande avonturen van Charley, dan is dit boek zeker een aanrader. Evenals de bijbehorende DVD overigens, waarop de uitzendingen van de gelijktijdig uitgezonden TV-serie op te zien zijn.
Over Nilsson & LammVeel mensen zullen de naam Nilsson & Lamm waarschijnlijk niet eens kennen. Vraag nu diezelfde mensen echter eens of ze uitgaven kennen als Lonely Planet, Rough Guide, Footprint, Michelin of Ordnance Survey. En dat is nog maar een piepklein deel van het ruime assortiment van boeken, gidsen en kaarten die Nilsson & Lamm importeert en distribueert in Nederland.
De meningen van anderen over dit boekEr zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'By any means' van Charley Boorman.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Het WORST-CASE SCENARIO Survival Handboek OP REIS (Joshua Piven en David Borgenicht) Succesvol fotograferen (Tom Ang) Let op voor vallende kokosnoten (Esther Teunissen) Wandelen op Rhodos (Paul van Bodengraven en Marco Barten) New Zealand (Lonely Planet) De 75 mooiste fiets- & wandelroutes van België (Julien van Remoortere, e.a.) Geen plek om een koe kwijt te raken (Tim Brookes) Hiking in Japan (Lonely Planet) Diersporen (Klaus Richarz en Alfred Limbrunner) Going to extremes (Nick Middleton) No shitting in the toilet (Peter Moore) Complete Lakeland Fells (Bill Birkett) Alles over geocaching (Jaap van Raffe en Tineke de Boer) Hiking (Jacques Marais) Buitensporig koken (Bernard Bakker, Karin van der Horst en Dionni de Vré) Veiligheid en risico in de bergsport (Pit Schubert) Mountains of the mind (Robert Macfarlane) Historische route De slag om Arnhem (Aad Spanjaard) Glockner-Region (Walter Mair) Handboek reizen met de hond (Pythia Dekker en Liesbeth van Weelden) Wereldwijzer Canada (Ronald de Lange) Up Shit Creek (Joe Lindsay) Tatragebergte (Sandra Bardwell) Het treintje van de weemoed (Rudolf Bakker) Trekking in the Nepal Himalaya (Lonely Planet)
|