De kunst van het vinden (Geocaching in een notendop) Ronald -Kapitein Haak- Cremers
Toen ik voor het eerst werd gewezen op het boekje ‘De kunst van het vinden’ van Ronald Cremers (aka Kapitein Haak in de wereld van geocachers) dacht ik dat het eigenlijk om een korte tekst ging die wat uitleg zou geven over deze tak van sport onder GPS-bezitters. Het 80 pagina’s tellende boekwerk is echter veel meer dan dat: het is een volwaardige handleiding voor iedereen die graag meer wil weten over het schatzoeken met de GPS.
Uit de hand gelopen uitleg
In het voorwoord legt Kapitein Haak eigenlijk exact hetzelfde uit: waar hij begon met een simpele uitleg van enkele pagina’s, groeide de handleiding steeds verder uit tot een compleet boekwerk. En compleet is het boek zeker, want nagenoeg alle belangrijke zaken met betrekking tot geocaching komen aan bod. Daarbij is goed tussen de regels door te lezen dat de auteur goed weet waar hij over schrijft en dat hij er zelf ook naar harte lust op uit gaat om zowel caches (schatten) te zoeken als zelf te ‘begraven’. Er wordt dan ook niet alleen aandacht besteed aan wat geocaching nu precies inhoud, maar ook wat je allemaal nodig hebt (naast de GPS-ontvanger) en hoe je bijvoorbeeld zelf een cache kunt leggen/begraven.
Voor beginners en gevorderden
Het boek richt zich voornamelijk op beginnende geocachers, maar ik twijfel er niet aan dat gevorderde geocachers ook zeker baat zullen hebben bij het doorlezen van het boek. Er staat namelijk nog eens overzichtelijk aangegeven waar je allemaal aan moet denken als je zelf een cache wilt leggen en er wordt ruim aandacht besteedt aan de verschillende software-programma’s die je kunt gebruiken bij het geocachen.
Bewust de natuur in
Dat geocachen niet alleen voor ‘nerds’ is die graag met de nieuwste gadgets lopen wordt goed duidelijk gemaakt in het boek. Er is een duidelijke uitleg over de regels waar je je als geocacher aan te houden hebt als je de vrije natuur in trekt om een schat te zoeken of te ‘begraven’. Daarmee stipt de auteur een gevoelig punt aan waar de geocaching-community in het begin nog wat moeite mee had: respect voor de natuur kwam in het begin namelijk op de tweede plaats. Tegenwoordig is dat geheel anders en worden er ook strenge regels toegepast. Ook hebben de meeste geocachers een gezond respect voor de natuur en is het verstoppen van een cache al lang niet meer het simpelweg verbergen van een kistje onder een boom ergens naast het pad. Kapitein Haak gaat dat gedeelte van het geocachen dan ook niet uit de weg en beschrijft alles heel open en eerlijk. Ook geeft hij duidelijke uitleg over waar je aan moet denken als je zelf een cache wilt verbergen en uit die uitleg komt duidelijk naar voren dat de natuur al lang niet meer zonder respect wordt benaderd door geocachers.
De meningen van anderen over dit boekEr zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'De kunst van het vinden (Geocaching in een notendop)' van Ronald Cremers.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Tribe (Bruce Parry) Don't forget the Duct tape (Kristin Hostetter) Nepal (Elmar Reishandboek) (Ronnie Rokebrand) Wandelvakanties dicht bij huis (Paul Maes (red.)) The Thule incident (Frank van Zwol) Rondje wereld (Backpacker in het jaar van de hoelahoep) (Niels Mulder) Lekker wandelen (Hanneke te Giffel (coördinatie)) 100 beroemde reizen (Keith Lye) Trekking in the Atlas Mountains (Karl Smith) A loo with a view (Luke Barclay) Wandelen in Devon (Paul van Bodengraven en Marco Barten) Zomer Zin. Verhalen voor in de strandstoel (Désanne van Brederode e.a.) Spaanse St. Jacobsroute (Dietrich Höllhuber) Wandelen op Mallorca (Paul van Bodengraven en Marco Barten) Met uitzicht op de Écrins (Noes Lautier en Robert Eckhardt) Wandelgids Picos de Europa (Hendrike Geessink en Ton Valk) Vogels in hun landschap (Monica Wesseling ea) Wandelgids Noorwegen (Sabine Gorsemann en Christian Kaiser) Wandelgids Nederland (Pieter-Paul van Laake) Badmeester, ben ik al bruin? (Arthur Japin, ea.) Nordic Walking, materiaal, techniek en training (Geert Hulshof) Complete Lakeland Fells (Bill Birkett) Wandelboek Hoge Venen (Julien van Remoortere) Handboek Kaart Kompas GPS (Frans Welkamp) Walking Artist (Hamish Fulton)
|