Fotograferen onderweg Frank Muller
Een klein en handzaam boekje, dat is het eerste wat opvalt als je het in je handen krijgt. Maar zodra je begint te lezen zie je dat dit boekje niet alleen in gewicht en formaat praktisch is: het is immers tot de laatste bladzijde gevuld met praktijk-voorbeelden. En juist die voorbeelden maken het boekje zo makkelijk. Ook (of juist?) voor de beginnende fotograaf.
Nadat de auteur een inleiding geeft over wat er komt kijken bij het maken van goede foto's komen belangrijke aspecten als licht, compositie, filmkeuze, objectieven en camera-typen aan de orde. Een speciaal hoofdstuk over portretten lijkt wellicht overbodig, maar blijkt een goede aanvulling door de uitleg over wat te doen als mensen betaald willen worden voor het 'poseren' (zoals gebruikelijk in bijvoorbeeld Azië).
Voor hen die naast hun camera ook accessoires willen aanschaffen wordt uitgelegd wat wel en niet handig is. Niet alleen om te kopen, maar ook om mee te nemen. Mini-statief bijvoorbeeld: vooral thuislaten! Het boek eindigt met een reeks voorbeeldsituaties waarin wordt uitgelegd waar je speciaal op moet letten bij bijvoorbeeld het nemen van foto's in de bergen, in de regen, in de woestijn en onder water.
Zelf las ik het boekje in één adem uit, iets dat normaal alleen gebeurt bij spannende boeken over bergen en overleven in verre oorden.
Over de auteur Frank Muller is voor veel buitensporters een bekende. Hij verzorgt immers ook bijvoorbeeld de cursus reisfotografie van de Outdoorschool van SNP Natuurreizen. Hoewel zijn eigenlijke werkterrein de journalistieke fotografie in de gezondheidszorg is, heeft hij bijzonder veel ervaring opgedaan met het maken van foto's 'onderweg' tijdens zijn vele backpacking-reizen over de gehele wereld. Speciaal voor Hiking-site.nl stelde Frank tevens een overzicht samen van 10 compositie-tips voor mensen die ook betere foto's willen maken tijdens hun hikes en vakanties.
Over Uitgeverij Elmar Uitgeverij Elmar brengt een bijzonder breed assortiment boeken op de Nederlandse markt. Onder wandelaars zijn vooral de Wandelgidsen (van onder andere Ton Joosten, Mirjam Letsch en Hans de Clerq, Gerard Dielessen) erg bekend en geliefd. Reisverhalen van o.a. Frank van Rijn en Henk de Velde en praktische gidsen als het Handboek fietsreparaties en Digitaal fotograferen onderweg. Voor algemene praktische informatie met veel verre bestemmingen is de Wereldwijzerserie in fullcolor, geschreven door Nederlands auteurs een aanrader. Nieuwe series zijn de Stadswandelingen (50 kaarten in box) en de Cultuur bewust! serie, die al 12 bestemmingen telt.
De meningen van anderen over dit boekAnderen gaven dit boek gemiddeld een score van 8.00. Er zijn 1 inzendingen, bekijk ze hier of geef direct jouw mening over 'Fotograferen onderweg' van Frank Muller.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Puur presteren (Hans van der Meulen en Wilco van Rooijen) Klem (Aron Ralston) Andalusië (Elmar Compact gidsen) (Hans de Clercq en Mirjam Letsch) Central and Eastern European Wildlife (Gerard Gorman) China (Trotter-gids) 501 natuurwonderen (Miranda Barran ea) Succesvol fotograferen (Tom Ang) Het mysterie Jeanne Immink (Harry Muré) ANWB Wandelroutebox Nederland (ANWB) How to shit in the woods (Kathleen Meyer) Bergtochten in Schotland, Wales en Engeland (Jolanda Linschooten) Daar ging m'n string (Jennifer L. Leo (red.)) Shorter Walks in the Dolomites (Gillian Price) Noord-Portugal (Roel Klein en Bert Stok) Wildlife wandelingen in Nederland (Marja Kerst, e.a.) Survival medicine (Christo Motz) De langste boswandeling van Nederland (Menno Faber en Ad Snelderwaard) Heb jíj die gemaakt? (Digitale fotografie op reis) (ANWB) De 10 geboden van de wereldreiziger (Tyron van Hee) Wandelwegwijzer Auvergne (Gjelt de Graaf) New Zealand (Lonely Planet) Trekking (Wat&Hoe praktisch) (Gunter Schramm) De Nationale Parken van Nederland (Michiel Roscam Abbing) Het grote ANWB Reisboek Europa (Els Andriesse(Coörd.)) Wereldwijzer China (Eugene Law)
|