Het Thule incident Frank van Zwol
Beroepsavonturier Frank van Zwol combineerde zijn eigen ervaringen, feiten en fictie tot een schitterende eco-thriller over een verdwenen kernbom op Groenland. Doordat feiten en fictie naadloos in elkaar over gaan weet je als lezer al snel niet meer wat nu wel en niet echt is en ga je helemaal op in het verhaal. Een verhaal dat wel heel realistisch is en daardoor misschien ook wel even spannend als angstaanjagend.
Feiten en fictie gecombineerd
In 1968 stortte er daadwerkelijk een Amerikaanse bommenwerper neer op Groenland en tot op de dag van vandaag is men niet zeker van waar één van de kernbommen die werden vervoerd is gebleven. Frank van Zwol gebruikt dit gegeven als uitgangspunt voor zijn boek en maakt daarbij gebruik van zowel eigen ervaringen als zijn duim om tot een spannend en realistisch geheel te komen. Het resultaat is een boek dat de lezer in sneltreinvaart meesleurt over de Groenlandse ijskap, waarbij heden en verleden elkaar telkens afwisselen.
Het verhaal
Het boek vertelt over een kleine expeditie van 6 mensen over de Groenlandse ijskap. Naast de gids en een lokale jager zijn er 4 betalende deelnemers: een journaliste, een milieu-activist en 2 gepensioneerde avonturiers, een Amerikaan en een Koreaan. Al vrij snel blijkt dat niet iedere deelnemer is gekomen om enkel de ijskap over te steken als avontuur. Een doemscenario komt boven en dan is het de taak van de overige expeditieleden om een ecologische ramp te voorkomen.
Eco-thriller
Van Zwol maakt met zijn eco-thriller duidelijk dat er ook een nieuwe vorm van terrorisme kan ontstaan. Milieuterrorisme zou je het kunnen noemen, waarbij een terrorist een ecologische of milieuramp doelbewust veroorzaakt om zo een groot aantal doden te veroorzaken. Van Zwol doet dat echter op een dusdanig geloofwaardige manier dat je als lezer je gaat afvragen hoe lang het duurt voordat het geschetste scenario in het boek werkelijkheid zou kunnen worden. Of is het toch enkel fictie?
Een absolute aanrader
Liefhebbers van thrillers, van expedities, van kou: allemaal kan ik ze dit boek van harte aanraden. Van Zwol laat zijn eigen ervaringen met expedities en extreme kou goed terug komen in het boek, waardoor het geheel zeer realistisch en gedetailleerd is. Tegelijkertijd zorgt de spanning en de balans tussen feiten en fictie ervoor dat je als lezer het boek niet meer wilt wegleggen totdat het helemaal uit is.
De meningen van anderen over dit boekEr zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'The Thule incident' van Frank van Zwol.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Walking the French Alps: GR5 (Martin Collins) De basis (SAS Survivalgids) (Barry Davies BEM) Historische route De slag om Arnhem (Aad Spanjaard) Het SAS handboek (John Lofty Wiseman) Handboek reizen met kinderen (Yvonne Verboeket) The Andes, a trekking guide (John en Cathy Biggar) Nepal (Elmar Reishandboek) (Ronnie Rokebrand) Op drift tussen Alaska en Siberië (Dixie Dansercoer) Garmin GPS Gids (Peter Gielen) Wandelnetwerk Hoge Venen oostkantons (Julien van Remoortere) By any means (Charley Boorman) Finland (ANWB Actief) (Henk Filippo) De meest onvergetelijke reiservaringen (Steve Watkins en Clare Jones) Vogels in hun landschap (Monica Wesseling ea) Go Slow Frankrijk (Alastair Sawday en Ann Cooke-Yarborough) Rustiek kamperen Spanje en Portugal (Bert Loorbach) Wandelvakanties dicht bij huis (Paul Maes (red.)) Switzerland (Lonely Planet) Adventure motorcycling handbook (Chris Scott) Hiking trails of South Africa (Willie en Sandra Olivier) Wandelgids Noorwegen (Gerard Dielessen<) Trekking (Wat&Hoe praktisch) (Gunter Schramm) Goedkoop overnachten Nederland (ANWB) Klem (Frank van Zwol) Bergtochten in Noorwegen (Jolanda Linschooten)
|