Historische route: De slag om Arnhem
Aad Spanjaard
Slechts 30 pagina’s van dit 180 pagina’s tellende boek zijn daadwerkelijk een routebeschrijving. De rest is meer een geschiedenisboek, een beschrijving van de slag om Arnhem in 1944. Daarmee is niet gezegd dat dit een saai boekwerk is geworden. Integendeel! Door eerst de achtergrond te lezen en vervolgens de twee beschreven routes van dit boek te volgen, kun je de slag als het ware herbeleven. Alleen dan begrijp je namelijk het waarom van de verschillende monumenten die je passeert of de strategische ligging van sommige bruggen waar de routes overheen voeren.
Grondig onderzoek
Aad Spanjaard heeft duidelijk grondig onderzoek gedaan voordat hij dit compacte boek heeft geschreven. Evenals de al eerder verschenen historische routes van zijn hand (Verdun, Normandië en de Ardennen), beschrijft hij eerst uitvoerig wat er allemaal gebeurd is, wie de hoofdrolspelers waren en waar de verschillende gevechten en andere acties hebben plaats gevonden. Vervolgens zijn er 2 routebeschrijvingen langs de bekendste en meest interessante monumenten, met uiteraard de mogelijkheid om onderweg meerdere musea te bezoeken.
Voor de liefhebbers
Deze gids is zeker niet bedoeld voor elke willekeurige wandelaar die graag in Arnhem en omgeving wil wandelen. Het is zeer specifiek gericht op liefhebbers, met een speciale interesse in wat er precies gebeurd is in 1994 in deze omgeving. Veel mensen kennen de slag om Arnhem enkel van enkele oorlogsfilms, maar ook vandaag de dag zijn er duidelijk restanten van deze veldslag te zien. Als je maar weet waar je moet kijken. En Spanjaard helpt de lezer met interesse voor deze geschiedenis perfect op weg om op zoek te gaan naar die restanten.
Boeiend geschreven
Ondanks dat er in het kleine boek ontzettend veel verschillende feiten en data aan bod komen, is het Spanjaard toch gelukt om het boek redelijk boeiend te houden. Zo worden er meerdere invalshoeken belicht, dus ook die van de Duitsers. Bovendien is het boek voorzien van een groot aantal authentieke foto’s uit die tijd. Dat maakt het boek een stuk interessanter.
Overzichtskaarten
Om alle gevechtsacties uit die tijd beter in beeld te brengen zijn er ook veel overzichtskaarten opgenomen. Deze zijn dus bewust niet bedoeld voor de wandelroutes, maar geven aan welke legereenheden zich op welk moment waar bevonden en wat voor bewegingen zij maakte. Zo krijg je als lezer inzicht in de strategie en tactiek van de verschillende officieren, opnieuw zowel van de Geallieerde als de Duitse kant.
Over Uitgeverij ElmarUitgeverij Elmar brengt een bijzonder breed assortiment boeken op de Nederlandse markt. Onder wandelaars zijn vooral de Wandelgidsen (van onder andere Ton Joosten, Mirjam Letsch en Hans de Clerq, Gerard Dielessen) erg bekend en geliefd. Reisverhalen van o.a. Frank van Rijn en Henk de Velde en praktische gidsen als het Handboek fietsreparaties en Digitaal fotograferen onderweg. Voor algemene praktische informatie met veel verre bestemmingen is de Wereldwijzerserie in fullcolor, geschreven door Nederlands auteurs een aanrader. Nieuwe series zijn de Stadswandelingen (50 kaarten in box) en de Cultuur bewust! serie, die al 12 bestemmingen telt.
De meningen van anderen over dit boekEr zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'Historische route De slag om Arnhem' van Aad Spanjaard.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Klettersteig - Verticaal avontuur (Noes Lautier en Harald Sven (Redactie)) Wandelen Wallis (Saastal, Zermatt en Aletschgebied) (Martin Beumer) De 10 geboden van de wereldreiziger (Tyron van Hee) Tenzing en de Sherpa's van Everest (Judy en Tashi Tenzing) De kunst van het vinden (Geocaching in een notendop) (Ronald Cremers) Extreme ironing (Phil Shaw) Noord-Italiaans merengebied (Elmar Compact gidsen) (Elio Pelzers) Wildlife wandelingen in Nederland (Marja Kerst, e.a.) De Haute Randonnée Pyrénéenne (Ton Joosten) Mountains of the mind (Robert Macfarlane) Op zoek naar evenwicht (Ronald Naar) Switzerland (Lonely Planet) Op drift tussen Alaska en Siberië (Dixie Dansercoer) Italian Lakes (Step by Step) (Susie Boulton) Nordic Walking (Stap voor stap gezond en fit) (Bettina Wenzel) Touwtechnieken voor de bergsport op rugzakformaat (Robert Steenmeijer) Handboek alpiene gevaren (Robert Steenmeijer) Spaanse St. Jacobsroute (Dietrich Höllhuber) The Andes, a trekking guide (John en Cathy Biggar) De Grote Satelliet Wereldatlas (Daniel Hunstein ea.) Nordic Walking, materiaal, techniek en training (Geert Hulshof) Corsica Trekking GR20 (David Abram) Planeet Aarde, de making of (David Nicholson-Lord) Veiligheid en risico in de bergsport (Pit Schubert) The essential hillwalker's guide (Kevin Walker en Peter Steele)
|