Het vroege vogelpad (Ontdek de nulmeterlijn) Alphons van Winden en Keesjan van den Herik
Iedereen kent de beroemde langeafstandsroutes als de GR5 die helemaal tot aan het strand van Nice loopt of de GR10 die dwars door de Pyreneeën loopt. En hoewel elk van deze routes iets unieks hebben, zijn ze toch niet zo bijzonder als de ‘GR’ die in deze gids wordt besproken: het Vroege Vogelspad, ook wel bekend als de GR-nul.
Vanaf de Zeeuwse kust in het uiterste zuidwesten van het land loopt de route in een diagonale lijn via de Flevopolders naar Schiermonnikoog. De auteurs hebben er alles aan gedaan om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de vele bijzondere landschappen van Nederland die op de route liggen langs deze nulmeterlijn. En dat heeft geresulteerd in een uiterst informatieve en goed leesbare wandelgids.
Het boek is rijkelijk geïllustreerd met kleurenfoto’s en tekeningen en hier en daar worden er zijsprongetjes gemaakt om bepaalde natuurlijke fenomenen uit te leggen. Dit alles zonder de draad van het verhaal (de route) kwijt te raken en zonder dusdanig af te dwalen dat het saai wordt. Sterker nog: bij het doorlezen van deze gids bekruipt mij het verlangen om delen van de route te gaan lopen om die bijzondere landschappen zelf te gaan verkennen.
Daar waar de gids de route beschrijft staat steeds duidelijk aangegeven hoe de route gemarkeerd is en is de tekstuele uitleg aangevuld met een topgrafische kaart. Deze is zelfs dusdanig gedetailleerd dat in veel gevallen een eigen kaart aanschaffen niet eens nodig blijkt. Voor hen die liever fietsen dan wandelen is er ook goed nieuws, want delen van de route zijn ook prima op de fiets af te leggen. En bovendien zijn er stukken waar ook een kano gebruikt kan worden om in de buurt van de route te vertoeven, zoals bijvoorbeeld bij de weerribben.
Naar mijn idee is deze gids dan ook veel meer dan alleen een wandelgids. Het is een boekwerk vol met informatie die ook voor veel Nederlanders nieuw zal zijn en juist daardoor zo boeiend. Ook voor mensen die dus niet van plan zijn om de wandelschoenen aan te trekken en de route te gaan volgen is deze gids een aanrader. Al is het alleen al om ideeën op te doen voor interessante dagtrips in eigen land.
Overigens zet het boek ook te denken als je de realiteit van de nul-lijn koppelt aan het veranderende klimaat en de stijgende zeespiegel. Schuift de nul lijn ook op? Zal Nederland na verloop van tijd geheel ‘onder water’ komen te liggen? Stof tot nadenken voor tijdens het wandelen.
Actuele informatie over de route is te vinden op de website van Vroege Vogels: www.vroegevogels.nl.
Over Uitgeverij Elmar Uitgeverij Elmar brengt een bijzonder breed assortiment boeken op de Nederlandse markt. Onder wandelaars zijn vooral de Wandelgidsen (van onder andere Ton Joosten, Mirjam Letsch en Hans de Clerq, Gerard Dielessen) erg bekend en geliefd. Reisverhalen van o.a. Frank van Rijn en Henk de Velde en praktische gidsen als het Handboek fietsreparaties en Digitaal fotograferen onderweg. Voor algemene praktische informatie met veel verre bestemmingen is de Wereldwijzerserie in fullcolor, geschreven door Nederlands auteurs een aanrader. Nieuwe series zijn de Stadswandelingen (50 kaarten in box) en de Cultuur bewust! serie, die al 12 bestemmingen telt.
De meningen van anderen over dit boekEr zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'Het vroege vogelpad (Ontdek de nulmeterlijn)' van Alphons van Winden en Keesjan van den Herik.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
SAS Survival Guide (John Wiseman) De 15 mooiste huttentochten in de Pyreneeën (Ton Joosten) Bed and Breakfast (Hanny Arens) Bed & Breakfast in Nederland (Hanny Arens) Handboek knopen (Des Pawson) Costa Brava, Catalunya East - Pyrenees to Barcelona (Roger Büdeler) Wandelingen door park, stad en land (Manuel Dekkers en Marian Kingma) Hoe word ik wereldreiziger? (Marcel Gansevoort) Garmin GPS Gids (Peter Gielen) Jura (ANWB Actief) (Bert Hiddema) Noord-Engeland (De 99 favoriete plekken van Dirk Musschoot) (Dirk Musschoot) Op Reis! (Craig Doyle (red.)) Zuid-Limburg (Wat&Hoe wandelgids) (Claudia Dekkers, e.a.) Diersporen (Klaus Richarz en Alfred Limbrunner) Wandelen langs Ardense rivieren (Julien van Remoortere) Poollicht (Jolanda Linschoten) Kaleidoscope Sky (Tim Herd) Top-Inspiratie (Levenslessen van een bergbeklimmer) (Katja Staartjes) Nordic Walking in de praktijk (Marco Maas) Maas-Niederrhein pad (Keesjan van den Herik en Silke Weich (teksten)) Casanova's reizen (Giacomo Casanova) ANWB Wandelgids Stadswandelingen (ANWB) Sicherheit und Risiko in Fels und Eis (Band III) (Pit Schubert) Handboek Kaart Kompas GPS (Frans Welkamp) Topografische Atlas Nederland (3e editie) (Erika van Zinderen Bakker (Coörd.))
|