Knipoog van het Nijlpaard Frank van Rijn
Frank van Rijn, de wereldfietser, beschrijft in dit boek zijn tocht dwars door Afrika. Startend aan de oost-kant fietst voor de Lepra-stichting naar Pointe des Almadies aan de west-kust. Tijdens zijn tocht probeert hij aandacht te vragen voor het werk van de Leprastichting en bezoekt dan ook regelmatig een hospitaal waar de Leprastichting werk verricht.
Deze geheel herziene en bijgewerkte editie bevat ook veel kleurenfoto's, wat het boek een extra 'weg-droom'-niveau geeft. Van Rijn beschrijft op zijn bekende 'recht-doorzee' manier wat hij onderweg allemaal meemaakt en hoe hij met de verschillende situaties omgaat. Oorlog, dure veerboten, roversbenden en hoogwaardigheidsbekleders geven zijn reisverhaal extra jus.
Het verslag loopt vloeiend en is eigenlijk continu boeiend om te lezen. Het is grappig om te zien hoe Van Rijn steeds weer terugkomt op zijn aloude verkondiging dat de fiets het beste vervoersmiddel is om een land te verkennen. Grappig zijn ook de beschrijvingen van lokale mede-fietsers die hij onderweg tegenkomt. Niet op een moderne licht-gewicht fiets, maar bijvoorbeeld een oud brik zonder remmen gevuld met een kleine jongen en een enorme berg koopwaar. Van Rijn passeert de jongen als ze bergopwaarts gaan, maar even later komt de jongen met grote snelheid langs gefietst met een beetje hulp van de zwaartekracht.
Het boek is ook voorzien van enkele overzichtskaarten zodat de lezer een beetje beter kan volgen waar zich wat precies afspeelt. Dat is wel zo prettig op een reis van zo'n 15.000 kilometer.
Over de auteur Frank van Rijn is een wereld-fenomeen als het gaat om fietsen in de wereld. Het genieten van het in aanraking komen met vreemde culturen, het afzien tijdens een helse klim op een stoffige weg of de praktische problemen van het vinden van een slaapplaats maakt zijn boeken leuk om te lezen. Zowel als leesboek voor de liefhebbers als soort van gids voor mensen met de dezelfde ambitie/bestemming.
Over Uitgeverij Elmar Uitgeverij Elmar brengt een bijzonder breed assortiment boeken op de Nederlandse markt. Onder wandelaars zijn vooral de Wandelgidsen (van onder andere Ton Joosten, Mirjam Letsch en Hans de Clerq, Gerard Dielessen) erg bekend en geliefd. Reisverhalen van o.a. Frank van Rijn en Henk de Velde en praktische gidsen als het Handboek fietsreparaties en Digitaal fotograferen onderweg. Voor algemene praktische informatie met veel verre bestemmingen is de Wereldwijzerserie in fullcolor, geschreven door Nederlands auteurs een aanrader. Nieuwe series zijn de Stadswandelingen (50 kaarten in box) en de Cultuur bewust! serie, die al 12 bestemmingen telt.
De meningen van anderen over dit boekAnderen gaven dit boek gemiddeld een score van 6.00. Er zijn 1 inzendingen, bekijk ze hier of geef direct jouw mening over 'Knipoog van het Nijlpaard' van Frank van Rijn.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
SAS Survival Guide (John Wiseman) Het Worst-case scenario Survival handboek Extreme Edition (Joshua Piven en David Borgenicht) Het grote ANWB Reisboek Europa (Els Andriesse(Coörd.)) Sibirien (Peter Eichenberger) Routegids Nordic Walking (ANWB) IJsland (Ger Meesters) Het treintje van de weemoed (Rudolf Bakker) Corsica Trekking GR20 (David Abram) Handboek alpiene gevaren (Robert Steenmeijer) Tenerife & La Gomera (Petra Possel) Handboek Kaart Kompas GPS (Frans Welkamp) Van hier naar nergens met Lonely Planet (Don George (red.)) Een vrijgevochten doorzetter (Ab ter Haar) Op Reis! (Craig Doyle (red.)) Niemandsland (Frank van Zwol) Wandelgids La Palma (Susanne Lipps) Handboek kaart-kompas-GPS (Wat&Hoe praktisch) (Wolfgang Linke) Wandelgids Schotland (Matthias Eickhoff) Wandelen met je hond (Nicky Gootjes) De Nationale Parken van Nederland (Michiel Roscam Abbing) West Highland Way (Charlie Loram) Wandelingen door park, stad en land (Manuel Dekkers en Marian Kingma) How to shit in the woods (Kathleen Meyer) Tussen Orinoco en Amazone (Redmond O'Hanlon) China (Trotter-gids)
|