Medisch handboek voor de Buitensporter Peter Steele
Het Medisch handboek voor de Buitensporter is de Nederlandse vertaling van de oorspronkelijk Engels-talige versie. Deze Engels-talige versie is een absolute best-seller op het gebied van buitensport-EHBO en ik verwacht dan ook hetzelfde resultaat voor de Nederlandse vertaling. Het boek is immers geschikt voor een heel breed publiek. En dat is ook meteen de kracht van het boek: zowel buitensporters zonder enige voorkennis van buitensport-EHBO als dokters die voor het eerst een expeditie of trektocht moeten begeleiden hebben baat bij het lezen van het boek.
Nagenoeg alle facetten van buitensport-EHBO komen aan bod. Op een heldere wijze voor de beginnend EHBO-er en voor de kenner vaak met wat meer diepgang (voor de kenners worden vaak meer medische kreten aangegeven, die een leek weinig tot niets zullen zeggen). Zelf vind ik het boek een uitstekend naslagwerk voor ná een buitensport-EHBO cursus: het boek is namelijk overzichtelijk en zaken zijn makkelijk terug te vinden.
De weinige tekeningen in het boek zijn duidelijk en geven goed aan hoe hulpmiddelen gebruikt kunnen wordne in de bergen (wandelstokken, pickels, etc.). Ook wordt er aandacht geschonken aan gerelateerde zaken die belangrijk en interessant zijn voor buitensporters zoals bijvoorbeeld de windchill-factor. De tekst is vaak recht voor zijn raap en soms ook humoristisch te noemen. Zo schrijft Steele bijvoorbeeld over het toedienen van injecties: ...Om een idee te krijgen hoe het voelt (vereslijk!) een naald door huid te steken, kunt u oefenen met een sinaasappelschil,... of over aambeien: Op een hoogte van 7000m in een sneeuwstorm uw broek laten zakken is niet bepaald aangenaam, maar uitegezakte aambeien zijn een marteling..
Het boekje is klein en compact van formaat en kan dus eventueel meegenomen worden in de rugzak. Zorg echter dat je het gelezen hebt vóórdat je het nodig hebt!
Over de auteur Peter Steele is in het dagelijks leven arts en heeft een bijzondere voorliefde voor buitensport. Met de hulp van andere specialisten schreef hij dit boek (origineel in het Engels 'Medical Handbook for Walkers & Climbers') op zijn eigen praktische en soms humoristische wijze.
Over Uitgeverij Elmar Uitgeverij Elmar brengt een bijzonder breed assortiment boeken op de Nederlandse markt. Onder wandelaars zijn vooral de Wandelgidsen (van onder andere Ton Joosten, Mirjam Letsch en Hans de Clerq, Gerard Dielessen) erg bekend en geliefd. Reisverhalen van o.a. Frank van Rijn en Henk de Velde en praktische gidsen als het Handboek fietsreparaties en Digitaal fotograferen onderweg. Voor algemene praktische informatie met veel verre bestemmingen is de Wereldwijzerserie in fullcolor, geschreven door Nederlands auteurs een aanrader. Nieuwe series zijn de Stadswandelingen (50 kaarten in box) en de Cultuur bewust! serie, die al 12 bestemmingen telt.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Badmeester, ben ik al bruin? (Arthur Japin, ea.) Sicherheit und Risiko in Fels und Eis (Band III) (Pit Schubert) Trekking in the Atlas Mountains (Karl Smith) Bakvissen met ballen (Janna Overbeek en Lean Baas) ANWB Stadswandelbox Nederland (Harry Bunk en Silke Bouman (redactie)) Wandelgids Architectuur (Sietske de Vet (red.)) Wandelgids Twente, Salland, Achterhoek (Quinten Lange (Coörd.)) De Complete Fotogids (Bob Martin ea.) Sicilië (Elmar Reishandboek) (Dr. Arnold Schaper) A loo with a view (Luke Barclay) De 15 mooiste huttentochten in de Pyreneeën (Ton Joosten) Let op voor vallende kokosnoten (Esther Teunissen) ANWB Natuurgids (Ursula Stichmann-Marny (red.)) Survival Gids (ANWB) The essential hillwalker's guide (Kevin Walker en Peter Steele) Trekking in the Karakoram & Hindukush (Lonely Planet) Ray Mears goes walkabout (Ray Mears) Brandend ijs (Ton Biesemaat) Noorwegen (Elmar Actief) (Thomas A. Merk) Handboek reizen met kinderen (Yvonne Verboeket) Wandelgids Schotland (Matthias Eickhoff) Diersporen (Klaus Richarz en Alfred Limbrunner) Central and Eastern European Wildlife (Gerard Gorman) Tibet - Escape from the roof of the world (Dieter Glogowski en Franz Binder) Topografische Atlas België (Nationaal Geografisch Instituut)
|