Mountains of the minds Robert Macfarlane
Een niet alledaags boek over bergbeklimmen, maar zeker wel de moeite waard. Zeker voor liefhebbers van de ware natuur van het bergbeklimmen. Macfarlane gaat in dit boek namelijk op zoek naar de drijfveer achter het bergbeklimmen. 'Waarom willen mensen bergen beklimmen?' en 'Waarom blijven bergen steeds weer aantrekkingskracht uitoefenen?'
Het boek begint bij het begin, toen mensen bergen nog zagen als de plaats van onheil, de plaats waar de boze geesten woonden. En met grote stappen gaat de auteur zo door de tijd om in beeld te brengen hoe men langzaam de kijk op bergen veranderde. Geologen die een eerste voorzichtige poging deden om bergen te beklimmen in naam van de wetenschap en later ook de avonturiers die het puur voor de 'thrill' deden: ze komen allemaal aan bod in het boek.
Omdat Macfarlane zelf ook fervent klimmer is, heeft hij zijn eigen ervaringen hier en daar in het boek verweven. Als hij dus over de aanstekelijkheid van angst spreekt, betrekt hij daar zijn eigen hachelijke situaties in waarbij angst een belangrijke rol speelde.
Een belangrijke plaats neem (natuurlijk) de Everest in het boek in, en dan met name de beklimming van George Mallory welke uitvoerig wordt besproken aan het eind van het boek.
Voor de liefhebbers van bergsport is het boek een aanrader, hoewel gezegd moet worden dat het hier en daar wat zweverig wordt en daardoor niet altijd even makkelijk te volgen. Wellicht dat de Nederlandse vertaling, die inmiddels ook verkrijgbaar is, makkelijker te lezen is: 'Hoogtekoorts - het raadselachtige verlangen naar de hoogste top'.
Het boek ontving in 2003 overigens de prestigieuze '2003 Guardian First Book Award'.
Over de auteur Robert Macfarlane is geboren in 1976. Hij is Fellow aan het Emmanuel College in cambridge en levert bijdragen aan onder andere Observer, de Times Literary Supplement en de London Review of Books. Al meer dan 20 jaar beklimt hij bergen en Mountains of the mind is zijn eerste boek over deze liefhebberij.
Over Granta Granta werd al meer dan 100 jaar geleden opgericht door enkele studenten van de Cambridge universiteit. Genaamd naar de rivier die door Cambridge stroomt, publiceerde studenten een magazine. Bijna 100 jaar later, in gedurende de jaren 70, werden de publicaties gestopt in verband met onder andere geldproblemen. Later, in 1979, werd de boel opnieuw opgestart en inmiddels zijn er naast het magazine ook vele boeken verschenen.
Over Nilsson & Lamm Veel mensen zullen de naam Nilsson & Lamm waarschijnlijk niet eens kennen. Vraag nu diezelfde mensen echter eens of ze uitgaven kennen als Lonely Planet, Rough Guide, Footprint, Michelin of Ordnance Survey. En dat is nog maar een piepklein deel van het ruime assortiment van boeken, gidsen en kaarten die Nilsson & Lamm importeert en distribueert in Nederland.
De meningen van anderen over dit boekAnderen gaven dit boek gemiddeld een score van 7.00. Er zijn 2 inzendingen, bekijk ze hier of geef direct jouw mening over 'Mountains of the mind' van Robert Macfarlane.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Wereldreisgids Thailand (Renate Loose) Een vreemde eend in Afrika (Gert Duson) Travel Photography (Steve Davey) Wandelen in Västernorrland (Paul van Bodengraven en Marco Barten) 20x logeren en wandelen in de Ardennen (Erwin de Decker en Julien van Remoortere) Hiking in Japan (Lonely Planet) Aan de voet van de Tour de Madeloc (Frank van Rijn) Complete Lakeland Fells (Bill Birkett) Medisch handboek voor de Buitensporter (Peter Steele) Survival medicine (Christo Motz) ANWB Wandelroutebox Nederland (ANWB) Op drift tussen Alaska en Siberië (Dixie Dansercoer) Tour du Mont Blanc (Noes Lautier) Bergtochten in Schotland, Wales en Engeland (Jolanda Linschooten) Onvergetelijke wandelingen die je gemaakt moet hebben! (Steve Watkins en Clare Jones) Tribe (Bruce Parry) Wandern mit Kindern Mallorca (Wolfgang Heitzman) Bakvissen met ballen (Janna Overbeek en Lean Baas) Wandelwegwijzer Auvergne (Gjelt de Graaf) ANWB/VVV Wandelgids Veluwe (Michiel Hegener e.a.) The Mountain Traveller's Handbook (Paul Deegan) Spaanse St. Jacobsroute (Dietrich Höllhuber) Handboek knopen (Des Pawson) Jura (ANWB Actief) (Bert Hiddema) Historische route De Ardennen (Lans de sporen van het Ardennenoffensief) (Aad Spanjaard)
|