Nordic Walking, materiaal, techniek en training Geert Hulshof
Uit enthousiasme voor de Nordic Walking sport schreef Geert Hulshof een eigen boek over het 'wandelen met stokken'. Het eindresultaat is een vrij compleet boek dat aandacht besteedt aan de de sport in z'n algemeenheid en het materiaal, techniek en training in het bijzonder.
Het boek begint met een algemene inleiding van de sport en wat nu eigenlijk de voordelen van Nordic Walking zijn. Waarom is deze sport zo aan het groeien aan populariteit en wat kunnen daarbij je eigen doelstellingen en motivatie zijn om het te gaan beoefenen. Daarnaast besteedt Hulshof aandacht aan de natuur en veiligheid, twee pagina's die elke Nordic Walker eigenlijk verplicht zou moeten doorlezen voordat ze op pad gaan met de stokken of 'poles' zoals Hulshof ze consequent noemt.
In het hoofdstuk over materiaal geeft de auteur een goed beeld van wat er allemaal komt kijken bij het uitzoeken van materiaal. Jammer hierbij is dat er een vrij duidelijke merkvoorkeur bij de stokken naar voren komt, maar bij alle andere materialen is het advies neutraal en duidelijk. Ook wordt duidelijk aangegeven wat nu werkelijk nodig is en wat valt onder de categorie hebbedingetjes (zoals een hartslagmeter).
Het derde hoofdstuk gaat dieper in op de techniek van het Nordic Walken. Dit hoofdstuk staat dan ook vol met tekeningen om duidelijk te maken wat de juiste techniek is en war je op moet letten bij het aanleren van die techniek. Handig is de checklist van punten waar het mis kan gaan bij de techniek. Op die manier kun je zelf (of een wandelpartner) controleren of je inderdaad de juiste techniek toepast. Ook de lijst met veelgemaakte fouten zal bij veel mensen een belletje doen rinkelen, juist omdat ze de hier opgesomde fouten zelf af en toe maken of zien bij andere nordic walkers.
Het vierde en laatste hoofstuk gaat uitgebreid in op training en is naar mijn idee het meest inspirerende deel van het boek. In duidelijke taal en met duidelijke tekeningen maakt Hulshof duidelijk in hoeverre je middels Nordic Walking aan je conditie kunt werken en hoe je zelf een trainingsprogramma op kunt zetten. De in het boek opgenomen tabellen zijn gemakkelijk te kopiëren en dus is het vrij simpel om zelf een programma op te zetten aan de hand van de tips in het boek.
Al met al is het een vrij compleet boek dat toegankelijk is voor de beginnende nordic walker en als handig naslagwerk kan dienen voor de meer gevorderde nordic walker. Voor beide groepn is het boek in ieder geval inspirerend.
De meningen van anderen over dit boekEr zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'Nordic Walking, materiaal, techniek en training' van Geert Hulshof.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Daar brak m'n hak (Jennifer L. Leo (red.)) Kilimanjaro (Henry Stedman) Corsica Trekking GR20 (David Abram) Handboek reizen met de hond (Pythia Dekker en Liesbeth van Weelden) New Zealand (Lonely Planet) Naar nieuwe hoogte (Wilco van Rooijen) De gouden capuchon (Frank van Rijn) The GR10 Trail (Paul Lucia) Switzerland (Lonely Planet) Op stap langs historische slagvelden (Denise van den Broeck) Wandern mit Kindern Mallorca (Wolfgang Heitzman) Het Weer (Wat&Hoe praktisch) (Friederike Vogel) Geogids Corsica (Vincent Noyoux) Antarctica, het blauwe continent (David McGonigal en Dr. Lyn Woodworth) 123 Natuurgids Paddenstoelen (Ewald Gerhardt) Top-Inspiratie (Levenslessen van een bergbeklimmer) (Katja Staartjes) Wandelgids Architectuur (Sietske de Vet (red.)) Wandelgids Schotland (Matthias Eickhoff) Een Grens van Steen (Herman Vuijsje) Wereldwijzer Lanzarote (Elise van Vliet) Trekking in the Karakoram & Hindukush (Lonely Planet) Marokko (Elmar Actief) (Daniela Schetar en Friedrich Köthe) Handboek Survivaltechnieken (Alexander Stilwell) Daar ging m'n string (Jennifer L. Leo (red.)) Zuidelijke Peloponnesos (Michael Cullen)
|