Overleven op de K2 Wilco van Rooijen
Dit is het persoonlijke verhaal van Wilco van Rooijen naar aanleiding van zijn succesvolle beklimming van de K2 in 2008. Dat succesvol in deze maar een betrekkelijk begrip is wordt duidelijk als gaandeweg de expeditie het noodlot toeslaat en er maar liefst 11 klimmers levenloos op de berg achterblijven.
Drie expedities naar de K2
In het boek haalt Van Rooijen eigenlijk 3 verschillende expedities naar de K2 aan: zijn eerste kennismaking met de berg in 1995, de dubbele expeditie van 2006 en tot slot de Norit K2 expeditie van 2008. Op die manier krijg je als lezer een goed beeld van wat er iemand moet bezielen om de gevaarlijkste berg ter wereld (en de op 1 na hoogste) steeds weer opnieuw op te zoeken om op de top te kunnen staan. Uiteindelijk is het hem gelukt, maar tegen een zeer hoge prijs. Hoe het zover heeft kunnen komen wordt op een openlijke en heldere manier door Van Rooijen uitgelegd.
Ook de gevoelens van anderen
Van Rooijen schrijft zijn eigen verhaal en zoals hij de dingen heeft beleefd. Daarbij maakt hij gebruik van zijn eigen aantekening en herinneringen van die tijd. Op sommige momenten wordt er in het boek echter ook teruggegrepen naar de gevoelens en aantekeningen van anderen die tijdens zijn hachelijke overlevingsavontuur op de berg meeleefden. Onder andere zijn vrouw komt daarbij aan het woord.
Mooie foto’s
Het boek is gelardeerd met schitterende foto’s van de bergen en de klimmers. De foto’s van de staat van de voeten van Van Rooijen (meerdere tenen moesten na afloop van de expeditie worden geamputeerd) zijn bijzonder onsmakelijk, maar laten tegelijkertijd ook heel duidelijk zien wat de prijs is die je als klimmer moet betalen voor het kunnen overleven gedurende lange tijd in de dead zone.
Meeslepend
Het verhaal van Van Rooijen is meeslepend en indrukwekkend. De manier waarop hij de dingen uitlegt laten je als lezer echt meeleven met zijn toestand en zijn wil om te overleven. Het verdriet van het verliezen van vrienden op de berg wordt gedeeld met de lezer en ook de frustraties van collega-klimmers die afspraken niet nakomen lees je duidelijk tussen de regels door. Van Rooijen vertelt het verhaal zonder bravoure of kapsones, iets dat niet altijd het geval is in dit soort overlevingsverhalen. Het boek is dan ook een absolute aanrader voor liefhebbers van klimmen in de bergen en spanning in het algemeen.
De meningen van anderen over dit boekAnderen gaven dit boek gemiddeld een score van 8.00. Er zijn 1 inzendingen, bekijk ze hier of geef direct jouw mening over 'Overleven op de K2' van Wilco van Rooijen.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Tribe (Bruce Parry) Italian Lakes (Step by Step) (Susie Boulton) Wereldwijzer Lanzarote (Elise van Vliet) Swahili voor beginners (Peter Moore) No shitting in the toilet (Peter Moore) Knipoog van het Nijlpaard (Frank van Rijn) Het grote ANWB Reisboek Europa (Els Andriesse(Coörd.)) Gare du Nord (Philip Freriks) Hoe word ik wereldreiziger? (Marcel Gansevoort) Cotswold Way (Tricia en Bob Hayne) Lekker wandelen (Hanneke te Giffel (coördinatie)) Heb jíj die gemaakt? (Digitale fotografie op reis) (ANWB) Het weer (Snel-zoek Natuurgids) (Eleanor Lawrance) The essential hillwalker's guide (Kevin Walker en Peter Steele) Handboek reizen met kinderen (Yvonne Verboeket) Hiking in Japan (Lonely Planet) De Haute Randonnée Pyrénéenne (Ton Joosten) Wild China (Phil Chapman e.a.) Hiking (Jacques Marais) Bergtochten in Noorwegen (Jolanda Linschooten) Goedkoop overnachten Nederland (ANWB) Op drift tussen Alaska en Siberië (Dixie Dansercoer) d3Zusjes (Ina Enssr) Handboek alpiene gevaren (Robert Steenmeijer) Wereldwijzer China (Eugene Law)
|