Rondje wereld (Backpacker in het jaar van de hoelahoep) Niels Mulder
In Rondje wereld beschrijft Niels Mulder de wereldreis die hij vijftig jaar gelden maakte. Als student ging hij op weg om de wereld te ontdekken, onderweg deed hij er vervolgens als een soort van journalist verslag van. Het boek is een reisverslag van een reis in een wereld die er heel anders uitzag dan de wereld van nu. Het reisverslag van Mulder vormt daardoor tegelijkertijd een verslag van de wereld van toen.
Gedateerde humor
Op de achtercover van het boek staat onder andere dat het boek een amusant geschreven reisverslag is. Deelt klopt dat wel, maar de humor die Mulder in het boek gebruikt is zeer gedateerd. Vaak zal het jongere lezers ontgaan dat iets grappig bedoeld is, simpelweg omdat hetgeen geschreven wordt zich volledig richt op de omstandigheden van de situatie in de wereld op dat moment. Persoonlijk vind ik de humor in het boek aan de droge kant, maar ik denk dat Mulder zich met zijn boek ook niet direct richt op de jonge backpacker. Oudere lezers zullen komische situaties waar Mulder in terecht komt veel beter weten te plaatsen dan de backpackers van nu.
Informatief
Als je het reisverslag van Mulder gaat lezen in de hoop een hilarisch reisverslag te lezen van een arme student op wereldreis kom je er dus bedrogen uit. Ben je echter geïnteresseerd in een verslag van de ontwikkelingen in de wereld van vijftig jaar geleden, dan heb je met dit boek van Mulder een heel informatief en boeiend 'geschiedenisboek' in handen. Het is dus sterk afhankelijk van hoe je het boek benadert. Zelf moest ik na een para hoofdstukken omschakelen: ik dacht een komisch reisverslag te gaan lezen, maar dat bleek eerder een interessant overzicht van (oud) wereldnieuws te zijn. Heb je die omschakeling eenmaal gemaakt, dan lees je het boek ook op eens met geheel andere verwachtingen.
Respect voor de auteur
Al lezend krijg je ook meer respect voor de auteur van het boek. De 23-jarge student die op goed geluk de wereld gaat ontdekken weet namelijk op een bijzondere wijze deel uit te gaan maken van die wereld en daar vervolgens ook nog op bijzondere wijze verslag van te doen als een 'soort van journalist'. Zeker als je bedenkt dat dit alles zich afspeelt in een tijd waar het maken van een wereldreis en het 'backpacken' an sich nog helemaal niet zo normaal waren als het in de huidige tijd is.
Over Uitgeverij Elmar Uitgeverij Elmar brengt een bijzonder breed assortiment boeken op de Nederlandse markt. Onder wandelaars zijn vooral de Wandelgidsen (van onder andere Ton Joosten, Mirjam Letsch en Hans de Clerq, Gerard Dielessen) erg bekend en geliefd. Reisverhalen van o.a. Frank van Rijn en Henk de Velde en praktische gidsen als het Handboek fietsreparaties en Digitaal fotograferen onderweg. Voor algemene praktische informatie met veel verre bestemmingen is de Wereldwijzerserie in fullcolor, geschreven door Nederlands auteurs een aanrader. Nieuwe series zijn de Stadswandelingen (50 kaarten in box) en de Cultuur bewust! serie, die al 12 bestemmingen telt.
De meningen van anderen over dit boekEr zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'Rondje wereld (Backpacker in het jaar van de hoelahoep)' van Niels Mulder.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
De Nationale Parken van Nederland (Michiel Roscam Abbing) Walking in Scotland (Lonely Planet) Don't forget the Duct tape (Kristin Hostetter) Daar ging m'n string (Jennifer L. Leo (red.)) Fotogids Actie & Outdoor (Bill Hatcher) Wandelen met je hond (Nicky Gootjes) Een vrijgevochten doorzetter (Ab ter Haar) Wandelgids Noorwegen (Sabine Gorsemann en Christian Kaiser) Adventure Armenia (Carine Bachmann en Jeffrey Tufenkian) Topografische Atlas Nederland (ANWB) Heb jíj die gemaakt? (Digitale fotografie op reis) (ANWB) Meer grenzeloos leedvermaak (Dan Hiscocks (red.)) Handboek Survivaltechnieken (Alexander Stilwell) Walking the French Alps: GR5 (Martin Collins) Bergtochten in Noorwegen (Jolanda Linschooten) Gare du Nord (Philip Freriks) Bomen (Bruno P. Kremer) Navigator Normandië (ANWB) Andalusië (Elmar Compact gidsen) (Hans de Clercq en Mirjam Letsch) The essential hillwalker's guide (Kevin Walker en Peter Steele) China (Trotter-gids) Handboek reizen met kinderen (Yvonne Verboeket) Noord-Portugal (Roel Klein en Bert Stok) Aktivreisen mit Kindern (Jürgen Schmied) Handboek alpiene gevaren (Robert Steenmeijer)
|