The Coast to Coast Walk Martin Wainwright
Het Coast to Coast pad is een bijzondere langeafstandswandeling in Groot Brittannië. De route is namelijk niet uitgestippeld door een organisatie, maar slecht één enkel persoon: Alfred Wainwright. Martin Wainwright, geen familie overigens, beschrijft in deze gids alle 12 dagetappes van deze 307 kilometer lange tocht van de Ierse zee naar de Noordzee.
Informatief
Deze wandelgids is bijzonder informatief. Wainwright doet zijn best om alle facetten van de CtC aandacht te geven en doet dat op een interessante manier. De beschrijving is dan ook rijkelijk voorzien van extra informatie over lokale helden, bijzondere natuurfenomenen of interessante verhalen uit het verleden. Daardoor wordt het volgen van de route een echte beleving, omdat je veel meer weet dan enkel hoe je moet lopen.
Duidelijke beschrijvingen
Alle beschrijvingen volgen hetzelfde stramien: een kort lijstje met de praktische gegevens zoals afstand, tijdsduur en hoogtemeters, gevolgd door een korte omschrijving van wat je kan verwachten. Daarna volgt de uiterst nauwkeurige beschrijving van de dagetappe, waarbij cijfers en letters helpen om je op de kaart te kunnen situeren. Soms staan er ook nog alternatieve routes vermeld of vertelt Wainwright je iets over een lokale held of natuurfenomeen.
Goede kaarten
De kaarten in de gids werden verzorgd door Ordnance Survey. Mensen die wel eens in Groot Brittannië hebben gelopen weten dat deze van uitstekende kwaliteit zijn. Voorin de gids zijn een paar overzichtskaarten opgenomen om je een globaal idee van de route te geven, terwijl bij de dagetappes zer gedetailleerde kaarten met een schaal van 1:25.000 zijn opgenomen. Daardoor heb je nauwelijks behoefte aan een eigen kaart als je op pad gaat.
Prachtige foto's
Door het boek heen staan enkele schitterende foto's van de route. Sommige foto's beslaan twee pagina's om je deelgenoot te maken van het schitterende uitzicht. Er hadden wat mij betreft wat meer foto's in de gids mogen worden opgenomen, maar de foto's die er in staan zijn van zeer hoge kwaliteit.
Respect
Iets dat Wainwright in ieder geval mee wil geven aan de wandelaar is respect. Respect voor de natuur waar doorheen wordt gewandeld, maar ook respect voor de lokale commercie. Zo wijst hij er op dat het erg op prijs wordt gesteld als je vuilnis dat je onderweg tegenkomt meeneemt om weg te gooien in een prullenbak. Maar ook probeert hij de wandelaar duidelijk te maken dat 'alles van thuis meenemen' vaak niet de beste optie is. Een wandelaar die onderweg inslaat loopt immers lichter, helpt de lokale commercie en komt bovendien veel meer te weten over de actuele staat van de route door een praatje te maken met een lokale kruidenier of barman.
Lastig formaat
Wat jammer is aan de gids is het formaat waarin het boek is gedrukt. Als je de beschrijving onderweg mee wilt nemen, dan ben je haast verplicht om continu met het boek in de hand te lopen. Een andere optie is uiteraard om de kaarten uit het boekje te scheuren en puur op kaart te lopen, maar veel wandelaars zullen dat zonde van het boekje vinden. Een mogelijkheid die overblijft is en gat boren in de linkerbovenhoek van het boek en deze vervolgens met een touw om de nek te hangen of met een karabiner aan de rugzak.
Over Nilsson & LammVeel mensen zullen de naam Nilsson & Lamm waarschijnlijk niet eens kennen. Vraag nu diezelfde mensen echter eens of ze uitgaven kennen als Lonely Planet, Rough Guide, Footprint, Michelin of Ordnance Survey. En dat is nog maar een piepklein deel van het ruime assortiment van boeken, gidsen en kaarten die Nilsson & Lamm importeert en distribueert in Nederland.
De meningen van anderen over dit boekEr zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'The Coast to Coast Walk' van Martin Wainwright.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Wild China (Phil Chapman e.a.) Wandelen in Devon (Paul van Bodengraven en Marco Barten) De 100 mooiste dagwandelingen in de Pyreneeën (deel 1) (Ton Joosten) Wandelboek Hoge Venen (Julien van Remoortere) Slovenië (David Robertson en Sarah Stewart) Meer grenzeloos leedvermaak (Dan Hiscocks (red.)) Top-Inspiratie (Levenslessen van een bergbeklimmer) (Katja Staartjes) Op stap langs historische slagvelden (Denise van den Broeck) Wandelen in Nieuw-Zeeland (Zuidereiland) (Hans Wismeijer en Marijke Sarneel) De Grote Satelliet Wereldatlas (Daniel Hunstein ea.) Leven en dood op de Mount Everest (Ronald Naar) De langste boswandeling van Nederland (Menno Faber en Ad Snelderwaard) Hoge toppen vangen veel wind (Ronald Naar) Walking Italy (Gillian en John Souter) Heb jíj die gemaakt? (Digitale fotografie op reis) (ANWB) Noord Brabant (Wat&Hoe reisgids) (Ingeborg Schuitemaker) Complete Lakeland Fells (Bill Birkett) Phaic Tan (Santo Cilauro, Tom Gleisner en Rob Sitch) Scotland (Chris Townsend) Cotswold Way (Tricia en Bob Hayne) Knipoog van het Nijlpaard (Frank van Rijn) A Walk in the Woods (Bill Bryson) Wandelvakanties in Noord-Frankrijk en Henegouwen (Luc Vanneste) Nordic Walking (Praktische gids bij de nieuwste fitnesstrend) (Urs Gerig) Nepal (Elmar Reishandboek) (Ronnie Rokebrand)
|