Trekking in the Karakoram & Hindukush Lonely Planet
'Trekking in de wat?' zullen velen zeggen die de titel van deze nieuwe LP-uitgave lezen. De streek is dan ook vrij onbekend, hoewel de omgeving de laatste paar maanden juist veel (helaas meestal negatief) in het nieuws is geweest. We hebben het hier over Noord-oost Pakistan, grenzend aan Afganistan, China en India. Niet direct een toeristische trekpleister voor de gemiddelde toerist, maar zeker de moeite van het bezoeken waard.
Je zou deze streek kunnen zien als een soort van uitloper van het Himalaya-gebergte, zij het dan een stukje verder naar het noorden. De streek doet echter niet onder voor de Himalaya: de meeste bergen komen met gemak boven de 6000 meter en zo'n 30 pieken passeren zelfs de 7500 meter. De flora en fauna van het gebied zijn dan ook fascinerend en het is dus niet vreemd dat de auteur hier redelijk veel aandacht aan besteedt.
Maar er is meer te zien in deze streek dan alleen de schitterende natuur. Op boeiende wijze weten de auteurs de lezer aan zich te binden door van elke streek duidelijk uit te leggen wat de trekker kan verwachten op zijn tochten qua cultuur, diensten (dragers, etc.) en 'attracties' zoals speciale pieken, gletsjers, dorpen of uitzichten.
En hoewel de streek (althans de omgeving van Kashmir richting het zuiden) de laatste tijd vooral negatief in het nieuws is leggen de auteurs er toch de nadruk op dat het redelijk veilig is om hier rond te trekken. De mensen zijn vriendlijk, dragers zeer behulpzaam en het gebied is veel minder 'ontgonnen' dan de drukkere Himalaya-paden.
Dat alles, samen met de prachtige full-colour foto's die in de gids zijn opgenomen zullen elke avontuur doen watertanden om zelf op reis te gaan om bijvoorbeeld Baltistan (K2 en Gasherbrum I), Gojal (schitterende gletsjers), Ghizar (het onbetreden en onbekende) of Gilgit en Diamir (met de hoge Nanga Parbat piek: 8225m) te gaan ontdekken met een rugzak op de rug.
Over de auteurs John Mock en Kimberley O'Neil zijn echte kenners als het aankomt op Pakistan, India en Nepal. Niet alleen hebben ze er beiden gewerkt en gestudeerd, maar ze zijn ook nog eens rugzaktrekkers in hart en nieren. Ze weten dus precies waar ze over schrijven als ze je tips geven over welke passen wel of niet te doen zijn voor gemiddelde wandelaars en waar je het beste dragers kunt huren mocht dat nodig zijn.
Over Lonely Planet Lonely Planet behoeft eigenlijk geen introductie meer. De gidsen van LP zijn wereldwijd bekend en worden door mensen van alle nationaliteiten gebruikt. Het principe waarmee LP groot is geworden is even simpel als doeltreffend: gewoon to-the-point informatie bieden, zonder poeha of betaalde promotie.
Over Nilsson & Lamm Veel mensen zullen de naam Nilsson & Lamm waarschijnlijk niet eens kennen. Vraag nu diezelfde mensen echter eens of ze uitgaven kennen als Lonely Planet, Rough Guide, Footprint, Michelin of Ordnance Survey. En dat is nog maar een piepklein deel van het ruime assortiment van boeken, gidsen en kaarten die Nilsson & Lamm importeert en distribueert in Nederland.
De meningen van anderen over dit boekEr zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'Trekking in the Karakoram & Hindukush' van Lonely Planet.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Let my people go surfing (Yvon Chouinard) Slovenië (David Robertson en Sarah Stewart) Digital photography outdoors (James Martin) IJsland (Ger Meesters) In het spoor van Peking Express (Marc Helsen) Handboek kaart-kompas-GPS (Wat&Hoe praktisch) (Wolfgang Linke) Wandern mit Kindern Mallorca (Wolfgang Heitzman) Tibet - Escape from the roof of the world (Dieter Glogowski en Franz Binder) Italië (Wat&Hoe reisgids) (Sally Roy ea.) Mountain Skills (SAS Active Library) (Barry Davies BEM) Cotswold Way (Tricia en Bob Hayne) De weg naar Santiago de Compostella (Kathryn Harrison) Digitaal fotograferen onderweg (Peter de Ruiter) Daar ging m'n string (Jennifer L. Leo (red.)) Wandelen op Rhodos (Paul van Bodengraven en Marco Barten) Wandelgids Twente, Salland, Achterhoek (Quinten Lange (Coörd.)) National Geographic Survivalgids (Michael S. Sweeney e.a.) ANWB Natuurgids (Ursula Stichmann-Marny (red.)) Naar nieuwe hoogte (Wilco van Rooijen) Tramping in New Zealand (Lonely Planet) Bergwandelen in de Italiaanse Alpen (Henk Filipp) De laatste meters (Reintje Gianotten) Extreme ironing (Phil Shaw) Acht kilometer boven NAP (Menno Boermans en Mijntje Klipp) Wandelen met je hond (Nicky Gootjes)
|