Tour of the Matterhorn Hilary Sharp
Als er één berg in Europa tot de verbeelding spreekt dan is het wel de Matterhorn. Met zijn karakteristieke vorm heeft hij vele klimmers uitgedaagd om te komen klimmen, maar tegelijkertijd ook veel wandelaars uitgenodigd om in de omgeving te wandelen en te genieten van het uitzicht. De Tour of the Matterhorn is een tocht die de Matterhorn van alle kanten laat zien en in deze Engelstalige gids vind je een complete beschrijving van de route.
Met een afstand van ruim 140 kilometer verdeeld over 7 etappes en tien dagen is de Tour du Matterhorn een ideale meerdaagse tocht voor de getrainde wandelaar die zijn of haar vakantie al wandelend wil doorbrengen. De tocht begint in Zermatt (uiteraard) en gaat vervolgens met een grote boog, tegen de klok in, rond de Matterhorn. Daarbij worden er vooral tegen eind van de route behoorlijke hoogteverschillen overwonnen, met enkele pieken (passen) tot zelfs boven de 3000 meter zoals de Col Collon, Colle di Valcournera en de Theodulpass. In totaal moet je rekening houden met bijna 10.000 meters stijgen en diezelfde 10.000 meters ook weer afdalen.
De gids beschrijft eerst de route in z’n algemeenheid, samen met de nodige praktische informatie zoals hoe er te komen en hoe en waar je overnachting kunt regelen. Ook wordt er de nodige aandacht besteed aan benodigd materiaal. Juist op deze tocht is dat belangrijk omdat er hier en daar gletsjers en sneeuwvelden moeten worden overgestoken en stijgijzers en pikkel dan onmisbare uitrustingsstukken zijn. Dat geeft ook meteen iets aan over de zwaarte van deze tocht. Verder worden ook de in de nabijheid gelegen vierduizenders besproken, samen met de flora en fauna.
Dan gaat de route van start met beschrijvingen per etappe. Hierbij begint de etappebeschrijving steeds met een handig en bondig overzicht van wat je kunt verwachten en wat je nodig hebt, maar bijvoorbeeld ook wat de mogelijke vluchtroute (escape route) is voor het geval je weer terug moet naar de bewoonde wereld om de tocht te staken. Vervolgens wordt de te volgen route uitvoerig besproken en ook getoond op een eenvoudige overzichtskaart. Let wel: deze kaarten zijn puur ter oriëntatie en je zult dus zeker ook goede topografische kaarten moeten kopen om naast de gids te gebruiken. Erg handig zijn de hoogteprofielen per etappe, zodat je je mentaal en fysiek kunt voorbereiden op het aantal meters dat je zult moeten stijgen of dalen. Ook zijn er een groot aantal kleurenfoto’s toegevoegd om je alvast in de stemming te brengen.
De gids biedt een stevige houvast voor de bergwandelaar die van plan is om de Tour de Matterhorn te volbrengen. Belangrijk is echter om daarbij de tips uit het boek ook ter harte te nemen, met name daar waar veiligheid in de bergen wordt gepredikt. Sommige delen van de route zijn nu eenmaal beter (of veiliger) te doen onder begeleiding van een gids en het gebruik van stijgijzers en pikkel en bijvoorbeeld het uitvoeren van een redding uit een gletsjerspleet vergen de nodige ervaring. Hier wordt redelijk vaak op gehamerd in het boek, dus het is te hopen dat de lezers het ter harte nemen.
Over Nilsson & Lamm Veel mensen zullen de naam Nilsson & Lamm waarschijnlijk niet eens kennen. Vraag nu diezelfde mensen echter eens of ze uitgaven kennen als Lonely Planet, Rough Guide, Footprint, Michelin of Ordnance Survey. En dat is nog maar een piepklein deel van het ruime assortiment van boeken, gidsen en kaarten die Nilsson & Lamm importeert en distribueert in Nederland.
De meningen van anderen over dit boekEr zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'Tour of the Matterhorn' van Hilary Sharp.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Walking the French Alps: GR5 (Martin Collins) Spaanse St. Jacobsroute (Dietrich Höllhuber) Up Shit Creek (Joe Lindsay) Nordic Walking (Praktische gids bij de nieuwste fitnesstrend) (Urs Gerig) Stappen tellen naar de top (Rozemarijn Janssen) Hoe word ik wereldreiziger? (Marcel Gansevoort) Het Worst-case scenario Survival handboek Extreme Edition (Joshua Piven en David Borgenicht) Overijssel (Reisgids) (ANWB) Rustiek kamperen Spanje en Portugal (Bert Loorbach) ANWB/VVV Wandelgids Veluwe (Michiel Hegener e.a.) Marokko (Elmar Actief) (Daniela Schetar en Friedrich Köthe) Let op voor vallende kokosnoten (Esther Teunissen) Knipoog van het Nijlpaard (Frank van Rijn) Wandelen door de mooiste dorpen van Wallonië (Jacques Maget) Walking in Scotland (Lonely Planet) Het treintje van de weemoed (Rudolf Bakker) ANWB Wandelgids Stadswandelingen (ANWB) Onvergetelijke wandelingen die je gemaakt moet hebben! (Steve Watkins en Clare Jones) Geen plek om een koe kwijt te raken (Tim Brookes) Bomen (Bruno P. Kremer) Trekking in Slovenia (The Slovene High Level Route) (Justi Carey en Roy Clark) Noorwegen (Elmar Actief) (Thomas A. Merk) ANWB Wandelroutebox Nederland (ANWB) Handboek kaart-kompas-GPS (Wat&Hoe praktisch) (Wolfgang Linke) Het grote ANWB Reisboek Europa (Els Andriesse(Coörd.))
|