Vestingsteden Nina van den Broek ea
Vestingsteden spreken behoorlijk tot de verbeelding. Zeker als je boven op de wal staat en uitkijkt over de uitgestrekte polder waar in vroeger dagen een leger zich opmaakte voor een lange belegering. Deze ANWB wandelgids versterkt dat gevoel nog eens door van 40 verschillende vestingsteden, verspreid over heel Nederland, de geschiedenis uit te leggen en deze vervolgens tot leven te laten komen in een stadswandeling.
Geschiedenis opnieuw beleven
Zelf heb ik vaak langs de stadswal van 's-Hertogenbosch en over de vestingwallen van Heusden gewandeld omdat ik in die streek ben opgegroeid. Als je bovenop zo'n enorme muur staat, met naast je meerdere oude kanonnen kun je slechts een vaag gevoel krijgen van wat men in het verleden moest doorstaan als er een vijandig leger om de stad was neergestreken. Door je een beetje in te lezen kun je de geschiedenis geheel opnieuw beleven, zeker als je op de juiste (feest)dagen langskomt in één van de vestingsteden. Elk jaar vinden namelijk de speciale Nederlandse Vestigsteden Dagen plaats, waarop er kanonnen bulderen, oude ambachten opnieuw op straat zijn te vinden en veel mensen in oude klederdracht rondlopen.
Korte stadswandelingen
De kern van een vestingstad is vaak niet zo heel groot. Daarom zijn de in dit boek beschreven stadswandelingen over het algemeen ook niet zo lang. De kortste is nog geen 2 kilometer lang, terwijl de langste ruim 7 kilometer lang is. De routes zijn echter vrij gemakkelijk uit te breiden en dat doe je dan ook al snel als je eenmaal op of naast een stadswal wandelt. De routes komen over het algemeen langs de belangrijkste plekken die binnen de vesting te vinden zijn, maar telkens wordt er ook voldoende vrijheid over gelaten om er zelf op uit te gaan. De wandelingen zijn dan ook voorzien van een duidelijke plattegrond, zodat verdwalen bijna onmogelijk is.
Veel geschiedenis
Om goed de sfeer op te kunnen snuiven tijdens een wandeling in een vestingstad is het belangrijk om iets te weten over het hoe en waarom van de dikke muur die de stad moest beschermen. Daarom wordt er veel aandacht besteed aan de geschiedenis van elke stad en worden er ook anekdotes verteld die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het ontstaan van de stad. Het boek zelf begint daarom ook met een zeer uitgebreide inleiding over vestingsteden in het algemeen en hoe deze zich over de jaren hebben ontwikkeld tot wat ze nu zijn. Daardoor begrijp je tijdens de wandeling vaak ook veel beter waarom een bepaalde muur juist zo is geplaatst en bijvoorbeeld niet in een andere richting.
Aandacht voor horeca en musea
Een stadswandeling is natuurlijk niet compleet als deze niet ook de nodige horecastops bevat. Daarom wordt in elke wandeling en op elke plattegrond ook duidelijk aangegeven waar je terecht kunt voor een goede kop koffie of het typsche gebak van de streek. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Bossche Bollen van Bakkerij Jan de Groot in 's-Hertogenbosch. Ook is er in vestingstad wel een museum te vinden waar je meer kunt ontdekken over de geschiedenis van de betreffende stad. Ook deze worden dan ook duidelijk in de routebeschrijving en op de kaart vermeld. Daardoor zijn de wandelingen lekker compleet en ondanks hun korte afstand vaak toch dagvullend.
Over ANWB Media/BoekenANWB Media/Boeken maakt deel uit van de bekende ANWB. De boeken die zij uitgeven zijn vaak van hoge kwaliteit en bedoelt om zowel leden als niet-leden te helpen bij het vinden van leuke bestemmingen, het leren van vaardigheden (rijles, vaarbewijs, etc.) of het beter begrijpen van de natuur (natuurgidsen, etc.).
De meningen van anderen over dit boekEr zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'Vestingsteden' van Nina van den Broek ea.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Garmin GPS Gids (Peter Gielen) Wandelwegwijzer Auvergne (Gjelt de Graaf) Up Shit Creek (Joe Lindsay) Central and Eastern European Wildlife (Gerard Gorman) Costa Brava, Catalunya East - Pyrenees to Barcelona (Roger Büdeler) Wandelvakanties dicht bij huis (Paul Maes (red.)) Revanche in de Andes (Frank van Rijn) Estland, Letland, Litouwen (Pythia Dekker) Maas-Niederrhein pad (Keesjan van den Herik en Silke Weich (teksten)) Trekking in the Nepal Himalaya (Lonely Planet) Bergwandelen in de Italiaanse Alpen (Henk Filipp) De basis (SAS Survivalgids) (Barry Davies BEM) De Groote Trek (Marc Helsen) Het SAS handboek (John Lofty Wiseman) Adventure Britain (Demi Taylor) Tenzing en de Sherpa's van Everest (Judy en Tashi Tenzing) Was ik in vredesnaam maar thuisgebleven (Roger Rapoport, e.a.) Walking Italy (Gillian en John Souter) Phaic Tan (Santo Cilauro, Tom Gleisner en Rob Sitch) Wandelen langs Ardense rivieren (Julien van Remoortere) Tour du Mont Blanc (Noes Lautier) Hoge toppen vangen veel wind (Ronald Naar) De wildernis in (Jon Krakauer) Handboek kaart-kompas-GPS (Wat&Hoe praktisch) (Wolfgang Linke) Hiking in the Rocky Mountains (Lonely Planet)
|