Wandelen in Värmland Paul van Bodengraven en Marco Barten
Värmland, het merengebied in Midden-Zweden, biedt de actieve buitensporter enorm veel mogelijkheden om zich te vermaken. Hetzelfde geldt voor wandelaars, ware het niet dat er nauwelijks gidsen bestaan over de mogelijke wandelroutes. Deze wandelgids van Nederlandse bodem maakt daar verandering in.
Prettig formaat
De makers van deze wandelgids weten hoe ze een handige gids moeten maken. En dan niet alleen handig in de zin van goed leesbaar, duidelijk en overzichtelijk, maar ook het boekwerk zelf. Wandelen in Värmland is voorzien van een ringband, zodat je het boek letterlijk binnenstebuiten kunt vouwen. Daardoor kun je de gids zonder problemen in je kaartenhoes steken met de juiste pagina's naar buiten. Het papier is bovendien veel steviger dan dat je van andere gidsen ziet, waardoor je ook niet direct bang hoeft te zijn dat de gids na aanraking met een eerste regenbui al uit elkaar valt.
Praktische inleiding
Het boek begint met een praktische inleiding over het merengebied en hoe de gids te gebruiken. Hierbij wordt aandacht besteed aan de flora en fauna van het gebied, maar ook wordt er in het algemeen iets over het merengebied en haar bewoners verteld. Ook leggen de auteurs uit waarom lopen in Värmland net even anders is dan veel mensen gewend zijn. Wandelsnelheden van 2,5 tot 3 kilometer per uur zijn heel normaal hier, dus dat vraagt om een geheel andere instelling dan het doorstoempen wat sommigen gewend zijn van andere gebieden.
22 wandelingen
In totaal zijn er 22 wandelingen opgenomen in deze wandelgids. De lengte varieert van vijfenhalf tot bijna eenentwintig kilometer. In de inhoudsopgave voorin het boek staan ze allemaal bij elkaar, inclusief een korte beschrijving (of beter een soort van ondertitel), de lengte in kilometers en tijdsduur en de zwaarte. Achterin de gids staan ze opnieuw beknopt onder elkaar, maar dit keer met een overzichtskaart ernaast, zodat je direct kunt zien welke route zich waar bevindt in het merengebied.
Meer dan alleen beschrijvingen
De wandelingen worden steeds uitvoerig beschreven. Daarbij gaan de auteurs overigens verder dan alleen het beschrijven van de route, maar vertellen ze ook waarom de betreffende wandeling de moeite waard is. Bovenaan de beschrijvingen is steeds in één oogopslag te zien wat de lengte, het type, de tijdsduur en de zwaarte van de route is. Ook wordt duidelijk beschreven hoe je bij het startpunt komt en waar je je auto kunt parkeren. Een eenvoudig kaartje, enkele handige waypoints voor de GPS en veelal schitterende foto's maken de beschrijvingen compleet.
Een must voor wandelaars die iets nieuws zoeken
Wandelaars die eens iets nieuws zoeken moeten zeker Värmland eens in overweging nemen. Deze wandelgids is dan ook een must voor hen die op zoek zijn naar een bruikbare en zeer praktische gids van dit gebied. Het enige dat wellicht als een gemis kan worden gezien is het feit dat er bij de routes gaan mogelijke accommodaties worden genoemd. Maar wellicht heb je als lezer al voldoende aan de 'guesthouses' die in het dankwoord achterin de gids worden genoemd.
De meningen van anderen over dit boekEr zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'Wandelen in Värmland' van Paul van Bodengraven en Marco Barten.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Nooit meer Frankrijk (Herman Koch e.a.) Nordic Walking in de praktijk (Marco Maas) Wandelgids Picos de Europa (Hendrike Geessink en Ton Valk) 20x logeren en wandelen in de Ardennen (Erwin de Decker en Julien van Remoortere) Puur presteren (Hans van der Meulen en Wilco van Rooijen) ANWB Natuurgids (André J. van Loon (red.)) Anekdoten vom Berg (Pit Schubert) Switzerland (Lonely Planet) Daar brak m'n hak (Jennifer L. Leo (red.)) South Eastern Europe Rock Climbing Atlas (Wynand Groenewegen & Marloes van den Berg) Medisch handboek voor de Buitensporter (Peter Steele) Dagstappergids West-Vlaanderen (Luc Defoort, e.a.) Het Fietserpad (Pol van Mill, ea) Sporen van de tram Maastricht-Vaals (Frank Jasnen) Nepal (Elmar Reishandboek) (Ronnie Rokebrand) Fietsen op het dak van de wereld (Guy Vancraybex) Central and Eastern European Wildlife (Gerard Gorman) Handboek knopen (Des Pawson) De meest onvergetelijke reiservaringen (Steve Watkins en Clare Jones) Klem (Aron Ralston) Hiking in Japan (Lonely Planet) Met andere ogen (Sabriye Tenberken) Groene vakantiegids Nederland, België en Luxemburg (ANWB) Met uitzicht op de Écrins (Noes Lautier en Robert Eckhardt) Leven en dood op de Mount Everest (Ronald Naar)
|