Wereldwijzer China Eugene Law
China is een enorm groot land en een reis naar dit land vergt dan ook de nodige voorbereiding. De Wereldwijzer China van Eugene Law kan je daarbij zeker helpen, want deze gids van maar liefst 656 pagina's bespreekt zo'n beetje alle facetten van dit fascinerende land.
Drie delen
Het boek is opgedeeld in drie delen, hoewel de eerste twee erg klein zijn vergeleken met het laatste deel. Het eerste deel vertelt de lezer iets over de achtergrond van het land, de cultuur en de geschiedenis. In het tweede, zeer korte, gedeelte volgt een opsomming van wat praktische informatie voor de reiziger die naar China vertrekt. Het derde en meest uitgebreide deel van het boek beslaat meer dan 500 pagina's met informatie over de bezienswaardigheden van het land. Daarbij is een duidelijk geografische indeling aangehouden, zodat het gemakkelijk is te gebruiken voor mensen die slechts enkele regio's van het land willen bezoeken.
Bezienswaardigheden
De bezienswaardigheden worden in het boek op een zeer overzichtelijke wijze besproken. Na een korte inleiding volgt er van een bepaalde streek eerst wat achtergrond-informatie, waarna de verschillende individuele hoogtepunten van de omgeving worden besproken. Dat is over het algemeen met duidelijke plattegronden en overzichtskaarten en voldoende foto's om je als lezer een diee van de streek te geven. Het hoofdstuk wordt vervolgens afgesloten met veel praktische informatie die betrekking heeft op de zojuist besproken regio of stad. Op die manier heb je de meest waardevolle praktische altijd direct bij de hand. De pagina's met praktische informatie zijn bovendien gekenmerkt door een gele achtergrond, waardoor ze gemakkelijk te vinden zijn.
Ingesteld op lokaal gebruik
Veel reisgidsen maken de fout om de gids volledig te richten op de lezer en daarbij te vergeten dat deze de gids wellicht ook mee wil nemen en gebruiken in de streek waar de gids betrekking op heeft. Zo worden plaatsnamen vaak vertaalt of geschreven in het normale schrift. Deze gids is echter volledig ingesteld op gebruik in de regio zelf. Bij namen van gerechten en plaatsen of regio's is steeds ook de naam in Chinese karakters opgenomen. Niet zozeer om zelf de namen op de borden te vergelijken met de karakters in je gids, maar om gewoon een lokale bewoner gemakkelijker aan te kunnen spreken om de weg te vragen. Dat kan op twee manieren: door de naam uit te spreken zoals het in fonetisch schrift in de gids staat of gewoon de naam die in Chinese karakters erbij staat aan te wijzen in het boek zelf.
Bruikbare tips voor de liefhebbers
Reizigers die graag in contact komen met de lokale bevolking en bijvoorbeeld ook graag lokale gerechten wille proberen zullen de bruikbare tips in deze gids zeker weten te waarderen. Niet alleen worden van de diverse regio's de plaatselijke lekkernijen besproken, maar ook tips over waar je bijvoorbeeld een restaurant vind dat ook door de lokale bewoners frequent wordt bezocht of de markten waar je nog niet onder de voet wordt gelopen door andere toeristen worden veelvuldig gegeven.
Uitspraken van andere bezoekers
Verspreid over het hele boek zijn er ook veel uitspraken die in de vorm van citaten in blokjes worden weergegeven. Dit zijn uitspraken met betrekking tot de betreffende streek van eerdere bezoekers en deze kunnen vaak een goede hint geven over wat je kunt verwachten. Bovendien maakt het de gids een beetje persoonlijker, alsof zij hun ervaringen op die manier met de lezer delen.
Over Uitgeverij Elmar Uitgeverij Elmar brengt een bijzonder breed assortiment boeken op de Nederlandse markt. Onder wandelaars zijn vooral de Wandelgidsen (van onder andere Ton Joosten, Mirjam Letsch en Hans de Clerq, Gerard Dielessen) erg bekend en geliefd. Reisverhalen van o.a. Frank van Rijn en Henk de Velde en praktische gidsen als het Handboek fietsreparaties en Digitaal fotograferen onderweg. Voor algemene praktische informatie met veel verre bestemmingen is de Wereldwijzerserie in fullcolor, geschreven door Nederlands auteurs een aanrader. Nieuwe series zijn de Stadswandelingen (50 kaarten in box) en de Cultuur bewust! serie, die al 12 bestemmingen telt.
De meningen van anderen over dit boekEr zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'Wereldwijzer China' van Eugene Law.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Walking (Paulo Coelho, e.a.) By any means (Charley Boorman) 3x Everest (Harry Kikstra) In het spoor van Hemingway (Michael Palin) Complete Lakeland Fells (Bill Birkett) Tsjechië/Slowakije (Trotter-gids) De naakte berg (Reinhold Messner) Topografische Atlas Nederland (ANWB) Santiago de Compostella (Historische Route) (Jan Witte) Hoge toppen vangen veel wind (Ronald Naar) Stappen tellen naar de top (Rozemarijn Janssen) Phaic Tan (Santo Cilauro, Tom Gleisner en Rob Sitch) Een Grens van Steen (Herman Vuijsje) Touwtechnieken voor de bergsport op rugzakformaat (Robert Steenmeijer) Italian Lakes (Step by Step) (Susie Boulton) Up Shit Creek (Joe Lindsay) Stads- en dorpswandelingen Toscane (Martha Fay) Bed & Breakfast in Nederland (Hanny Arens) Korte Bergwandelvakanties (Paul Maes (red.)) Poollicht (Jolanda Linschoten) Ray Mears goes walkabout (Ray Mears) Wandelen langs Ardense rivieren (Julien van Remoortere) Wandelingen door park, stad en land (Manuel Dekkers en Marian Kingma) Topografische Atlas België (Nationaal Geografisch Instituut) Trekking in Slovenia (The Slovene High Level Route) (Justi Carey en Roy Clark)
|