Handboek kaart-kompas-GPS (Wat&Hoe praktisch) Wolfgang Linke
Dit is voor mij één van de meest complete gidsen met betrekking tot navigatie. Alle facetten van het gebruik van kaart, kompas en GPS komen aan bod en worden tot in detail besproken. Zelfs voor de 'die hards' onder de kaartlezers en kompasgebruikers valt er uit dit boek nog wat te leren.
Die uitgebreidheid heeft echter ook zijn nadelen: soms is de stof erg droog en gaat het erg diep voor de gemiddelde lezer die alleen wil weten hoe hij van A naar B moet komen middels kaart en kompas of GPS. De theorieën over magnetisme, miswijzing, declinatie, inclinatie, geodetische netten, etc. komen allemaal aan bod en worden besproken op een manier die soms wat lastig is te volgen. Gelukkig maken de praktijkvoorbeelden en oefeningen dit ruimschoots goed en kan iemand die het hele boek heeft doorgewerkt met gemak zeggen dat hij of zij eigenlijk nooit meer zou moeten kunnen (of mogen) verdwalen.
De gids is opgedeeld in de verschillende stappen van het navigeren en enkele extra delen. Zo komt eerst de kaart en het lezen van een kaart aan bod. Vervolgens de verschillende navigatiemiddelen zoals kompas, gps, stappenteller en hoogtemeter. Dan is het tijd om vanaf de kaart te bepalen waar je je in het terrein bevindt en na een tussenstap naar miswijzing wordt het ook omgekeerd: vanuit het terrein bepalen waar je je op de kaart bevindt. Vervolgens een zeer uitgebreide uitleg over de verschillende 'netten', kennis die noodzakelijk is voor mensen die in andere landen met andere kaarten komen. De hoofdstukken over het handelen in noodsituaties en het corrigeren en aanvullen van de kaart sluiten het boek af, maar niet voordat eerst een behoorlijke hoeveelheid handigheden (rekensteuntjes, benamingen in vreemde talen, etc.) nog kunnen worden doorgenomen.
Handig is ook de index achterin het boek waarmee snel en eenvoudig kan worden gezocht op trefwoord naar de pagina's die daar informatie over bevatten.
Al met al is dit boek dus een must voor de liefhebbers van navigatie in de brede zin van het woord, maar wellicht voor de beginnende kaart- en kompaslezer net iets te hoog gegrepen.
Over Kosmos UitgeversKosmos Uitgevers is een toonaangevende uitgeverij in de markt van informatieve publieksuitgaven. De uitgeverij - gevestigd te Utrecht - is in 1992 ontstaan uit de fusie van Uitgeverij Kosmos en Uitgeverij Zomer & Keuning. Als Kosmos Uitgevers maken wij deel uit van NDC|VBK, dé uitgevers.
De meningen van anderen over dit boekAnderen gaven dit boek gemiddeld een score van 4.67. Er zijn 3 inzendingen, bekijk ze hier of geef direct jouw mening over 'Handboek kaart-kompas-GPS (Wat&Hoe praktisch)' van Wolfgang Linke.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
d3Zusjes (Ina Enssr) Overleven op de K2 (Wilco van Rooijen) Treks in the Dolomites (Martin Collins en Gillian Price) Wandelgids Noorwegen (Sabine Gorsemann en Christian Kaiser) Top-Inspiratie (Levenslessen van een bergbeklimmer) (Katja Staartjes) Kilimanjaro (Henry Stedman) Op Reis! (Craig Doyle (red.)) Maas-Niederrhein pad (Keesjan van den Herik en Silke Weich (teksten)) Cycling Australia (Lonely Planet) Het treintje van de weemoed (Rudolf Bakker) Isle of Skye (Chris Townsend) ANWB Wandelgids Stadswandelingen (ANWB) Nooit meer Frankrijk (Herman Koch e.a.) Wandelgids GR-10 (Ton Joosten) Daar ging m'n string (Jennifer L. Leo (red.)) Poollicht (Jolanda Linschoten) Tramping in New Zealand (Lonely Planet) Bakvissen met ballen (Janna Overbeek en Lean Baas) Goedkoop overnachten Nederland (ANWB) Fotograferen onderweg (Frank Muller) Wandelen door de mooiste dorpen van Wallonië (Jacques Maget) The essential hillwalker's guide (Kevin Walker en Peter Steele) Hoge toppen vangen veel wind (Ronald Naar) De Nationale Parken van Nederland (Michiel Roscam Abbing) Go Slow Frankrijk (Alastair Sawday en Ann Cooke-Yarborough)
|