Wandelboek Hoge Venen Julien van Remoortere
Julien van Remoortere neemt de lezer mee naar de Hoge Venen en geeft uitleg. Uitleg over de flora en de fauna in het gebied en uitleg over de mooiste lusvormige routes die er in de Hoge Venen te vinden zijn. En als toetje geeft hij voor de liefhebbers een overzicht van de ski- en langlauf-mogelijkheden, want ook die zijn er volop in de winter.
De Hoge Venen is een bijzonder natuurgebied. Niet alleen qua ligging (het heet niet voor niets HOGE Venen), maar zeker ook qua restricties: in de Hoge Venen zijn er strikte regels als het gaat om toegankelijkheid van enkele delen van het natuurgebied. De gids begint dan ook met uitleg te geven over deze restricties en waar een wandelaar aan moet denken bij het betreden van een dergelijk kwetsbaar stuk natuur.
Vervolgens komen de routes aan bod. Dat gebeurt op de uitgebreide manier die je inmiddels van Van Remoortere gewend bent. Maar deze keer gaat hij duidelijk een stap verder: er wordt zeer aandacht besteed aan de flora en fauna die de wandelaar onderweg tegen kan komen. Bovendien staat de gids boordevol schitterende sfeerfoto's die een duidelijk beeld geven van de veelzijdigheid van de Hoge Venen.
Elke routebeschrijving is voorzien van een duidelijke kaart (in kleur) en praktische informatie over duur, aard van de weg, bewegwijzering, parkeermogelijkheden en kaarten. Ook zijn meer dan genoeg verwijzingen naar andere informatie-bronnen, zowel in de vorm van adressen van informatie-centra als web-adressen van interessante en relevante sites. Wat er mist is informatie over openbaar vervoer om de startpunten van de routes te bereiken. Jammer, zeker als je bedenkt hoeveel aandacht Van Remoortere schenkt aan het bewust omgaan met de natuur en het behoud ervan.
Concluderend kun je zeggen dat de gids een zeer uitnodigende werking heeft op de lezer om zelf eens de Hoge Venen te bezoeken.
Over de auteur Julien van Remoortere heeft zichzelf inmiddels al onsterfelijk gemaakt als het gaat om wandelgidsen voor de Belgische Ardennen. Hij heeft dan ook al duizenden kilometers gelopen en heeft vele, zeer vele gidsen op zijn naam staan. Naast het bovenstaande boek is zeker ook zijn serie met wandelnetwerk-gidsen de moeite waard.
Over Uitgeverij Lannoo Uitgeverij Lannoo is in Nederland vooral bekend om diens 'Dicht-Bij-Huis'-serie, routegidsen met allemaal eenzelfde soort structuur en daardoor makkelijk te doorgronden voor de gebruiker. Ook de Trotter-serie is een uitgave van Lannoo. In België kent men Lannoo als distributeur van onder andere de Lonely Planet Gidsen en de boeken van de ANWB. Daarnaast geeft Lannoo ook boeken uit over onder andere kunst, gezondheid, lifestyle en geschiedenis.
De meningen van anderen over dit boekEr zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'Wandelboek Hoge Venen' van Julien van Remoortere.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
De kunst van het vinden (Geocaching in een notendop) (Ronald Cremers) Fietsen op het dak van de wereld (Guy Vancraybex) Noord-Portugal (Roel Klein en Bert Stok) De laatste meters (Reintje Gianotten) Bergwanderungen in den Bayerischen Alpen (Siegfried Garnweidner) No shitting in the toilet (Peter Moore) Klem (Frank van Zwol) Wandelgids GR-10 (Ton Joosten) Walking in Scotland (Lonely Planet) Wandelen in Devon (Paul van Bodengraven en Marco Barten) Tenerife & La Gomera (Petra Possel) Stappen tellen naar de top (Rozemarijn Janssen) Klettersteig - Verticaal avontuur (Noes Lautier en Harald Sven (Redactie)) Chamonix - Mont-Blanc Walking Guide (Martin Collins) How to shit in the woods (Kathleen Meyer) 100 beroemde reizen (Keith Lye) De Complete Fotogids (Bob Martin ea.) Bed and Breakfast (Hanny Arens) Hiking in the Rocky Mountains (Lonely Planet) Het geheim van de Peņa Collarada (Ton Joosten) De naakte berg (Reinhold Messner) Poollicht (Jolanda Linschoten) Te voet naar Santiago de Compostella (De kustroute) (Paco Nadal) Noorwegen (Elmar Actief) (Thomas A. Merk) Zuid-Limburg (Wat&Hoe wandelgids) (Claudia Dekkers, e.a.)
|