Home » Eerste hulp (ehbo) » Andere ongelukken
Andere ongelukken
Blaren
Blaren moeten intact blijven omdat anders het risico van infectie eronder toeneemt. De blaren moeten worden schoongemaakt en afgedekt zodat schoenen er niet tegenaan drukken waardoor ze groter worden of opengaan.
- Maak het gebied rond de blaar schoon met water.
- Maak de blaar droog zonder deze open te maken (of als deze al open is, de huid op te lichten).
- Leg een groot verband over de blaar en probeer te voorkomen dat de schoen tegen de blaar aanschuurt.
Kramp
Heb je gedurende de dag een zware (klim)tocht gemaakt, dan is de kans groot dat je laat op de avond in je slaapzak last krijgt van kramp: een zeer pijnlijke samentrekking van je beenspieren. Hier zijn verschillende middeltjes tegen op de markt (zie ook deze pagina elders op de site), maar over het algemeen zit er niets anders op dan te proberen je been te strekken (eventueel door aan je tenen te trekken) en te wachten tot de kramp verdwijnt.
Verblinding (door sneeuw)
Een veel onderschatte kwaal onder (berg)wandelaars is sneeuwblindheid. Velen denken immers dat dit alleen kan voorkomen op zeer grote hoogte en als er veel sneeuw ligt. Niets is echter minder waar! Ook op lage hoogte en bij gebrek aan sneeuw kan (sneeuw)blindheid optreden. Het dragen van een goede zonnebril is dan ook altijd noodzakelijk. Het verraderlijke van deze blindheid is namelijk dat de pijn pas later komt. Bijvoorbeeld een dag later of laat in de avond als het alweer donker is. In dat geval doe je er goed aan om bijvoorbeeld nat verband op de ogen te plaatsen, en de komende dagen direct zonlicht te vermijden. En omdat het dus lange tijd nodig heeft om te genezen kan het je vakantie behoorlijk vergallen.
Zoals gezegd: bovenstaande is slechts een leiddraad. Mocht het misgaan, zorg dan dat je weet wat je moet doen: volg een officiële cursus!