Home » Eerste hulp (ehbo) » Beten, steken en vergiftiging

Beten, steken en vergiftigingen

Slangenbeten

De kans dat je wordt gebeten door een slang is (zeker in Europa) zeer klein. Een slang is namelijk zeer spaarzaam met diens gif en zal in nagenoeg alle gevallen liever gewoon er tussenuit sluipen/kruipen. Mocht het toch gebeuren, dan is het zaak om te proberen de slang te identificeren. Kleuren, patronen, vorm van de kop: allemaal zaken die kunnen helpen om te weten om welke slang het precies gaat. Op basis daarvan kan er dan eventueel tegengif worden toegediend in een ziekenhuis of door een dokter.

Over het al of niet gebruiken van een zuigpompje bij een slangebeet is veel controverse. Sommigen zeggen dat een dergelijk pompje standaard in de EHBO-doos moet zitten, anderen zeggen dat het allemaal kul is en je de wond beter gewoon kunt omwikkelen met een vochtige doek en dan professionele hulp moet zoeken. Zelf zou ik voor de laatste optie kiezen, maar voor de mensen die liever zelf aan de slag gaan is er voldoende informatie over het pompje te vinden op de site van Aspivenin.

Over het algemeen is de beste vorm van EHBO dat de beet in een stevig drukverband verpakt wordt en wat nog veel belangrijker is: laat de gebeten persoon zo rustig mogelijk blijven om de verspreiding van het gif in het lichaam zo minimaal mogelijk te houden.

Slangenbeten in Europa door bijvoorbeeld een adder zijn overigens zelden tot nooit dodelijk, in de tropen is het een heel ander verhaal natuurlijk. En denk er eens over na dat heel veel mensen gebeten worden in handen of armen: beten die dus ontstaan doordat mensen proberen de slang te pakken of anderszins te prikkelen. Rustig weglopen is in 99% van de ontmoetingen de beste remedie voor zowel slang als mens.

Bijen- en wespensteken

Bij bijen en wespen gaat het eigenlijk net zo als bij slangen: ze zullen alleen toeslaan als daar een goede reden voor is. Ga dus niet direct om je heen meppen als je een bij of wesp ziet vliegen maar laat 'm met rust en gewoon wegvliegen. Mocht het insect je toch steken, neem dan (indien aanwezig) de angel weg met een pincet en maak de plaats van de beet schoon. Daarna kun je er eventueel antihistaminecrème opsmeren om een zwelling en allergische reactie te voorkomen. Kijk bij een allergische reactie vooral uit voor een anafylactische shock.

Tekenbeet

Een teek is over het algemeen een ongevaarlijk insect. Toch kan een beet grote gevolgen hebben. Daarom is hier een uitgebreide uitleg over teken.

Vergiftiging door planten of bessen

Hoewel mensen er op alle mogelijke manieren voor gewaarschuwd worden komt het toch regelmatig voor dat men de verkeerde soort bessen eet. In dat geval is het vaak het beste om te proberen het uit te braken. Dit is immers voor het lichaam de meest natuurlijke manier om snel verkeerd voedsel kwijt te raken. Neem eventueel wat van het braaksel of de bessen mee naar het ziekenhuis om deze te laten analyseren.

Zoals gezegd: bovenstaande is slechts een leiddraad. Mocht het misgaan, zorg dan dat je weet wat je moet doen: volg een officiële cursus!