Home » Eerste hulp (ehbo) » Beten, steken en vergiftiging » anafylactische shock

Anafylactische shock

Wat is een anafylactische shock?

Een anafylactische shock vindt plaats als het slachtoffer zwaar allergisch is voor een bepaald insectengif (bijvoorbeeld bij de steek van een wesp). Door de allergie reageert het lichaam van het slachtoffer zeer heftig op de beet of steek, waarbij jeuk en opzwelling van lichaamsdelen het meest makkelijk te onderkennen zijn. Deze opzwellingen kunnen dusdanige vormen aannemen dat het slachtoffer moeite krijgt met ademen en zelfs (zonder kundige hulp) kan sterven aan de gevolgen van een wespensteek.

Hoe voorkom je een anafylactische shock?

Een anafylactische shock kun je op een vrij voor de hand liggende manier voorkomen: voorkom dat je gestoken wordt. Zeker als je weet dat je allergisch bent voor een bepaald insectengif, is het een goed idee om voorzorgsmaatregelen als muggen/insectenzalf, bedekkende kleding en een insectengaas te nemen. Ook het slaan naar een insect kan een averechts gevolg hebben. Een insect voelt zich dan bedreigd en zal zich verdedigen (lees: steken).

Hoe behandel je een anafylactische shock?

Zodra de eerste symptomen van een anafylactische shock zich openbaren dient er snel gehandeld te worden. Het lichaam reageert vaak zeer snel op een steek of beet en kan binnen enkele minuten beginnen met zwellen.

Vaak zal het slachtoffer weten dat hij of zij allergisch is en daarom een tegenwerkend medicijn bij zich dragen (adrenaline of epinefrine). Is dat niet het geval, dan moet er absoluut zo snel mogelijk een dokter worden gewaarschuwd en het slachtoffer naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis worden vervoerd. Ook na het toedienen van adrenaline moet het slachtoffer naar het ziekenhuis, omdat deze medicijnen alleen remmend werken.

Zoals gezegd: bovenstaande is slechts een leidraad. Mocht het misgaan, zorg dan dat je weet wat je moet doen: volg een officiële cursus!