Home » Eerste hulp (ehbo) » Hoogteziekte

Hoogteziekte

Hoe ontstaat hoogteziekte?

Wanneer men snel en veel stijgt wordt de druk te snel lager, waardoor de concentratie van zuurstof in de longen vermindert. Men zou dus eigenlijk meer moeten ademen om voldoende zuurstof in het lichaam te krijgen. Een andere mogelijkheid is het minder snel stijgen, waardoor het lichaam langzaam kan wennen aan de verminderde aanvoer van zuurstof.

Herkennen van hoogteziekte

Hoogteziekte is de algemene naam van een aandoening waar je mee te maken kunt krijgen zodra je hoger dan ongeveer 2500 meter komt. Hoogteziekte is er in verschillende soorten en stadia en het is dan ook belangrijk om het meteen te herkennen als het zich voordoet.

Je kunt hoogteziekte herkennen als zich de volgende symptomen openbaren bij het slachtoffer:

  • Hoofdpijn (van een beetje tot ernstig)
  • Misselijk of duizelig gevoel
  • Rusteloosheid en verlies van eetlust
  • Vochtophoping rond de handen, voeten of ogen
  • Ademnood of onrustige ademhaling
  • Bewusteloosheid of evenwichtsstoornissen (alleen bij ernstige hoogteziekte)

Uit het bovenstaande overzicht is duidelijk op te maken dat hoogteziekte vrij moeilijk is te herkennen. Vaak wordt het dan ook afgedaan als gewone vermoeidheid of een verhoogde vatbaarheid voor verkoudheid en hoofdpijn. Het is dus altijd belangrijk om deze symptomen te checken met de mogelijke aanwezigheid van hoogteziekte.

Lichte hoogteziekte

Het slachtoffer heeft een lichte hoofdpijn en is een beetje duizelig of misselijk. Ook een verminderde eetlust of slapeloosheid kan wijzen op een lichte vorm van hoogteziekte.

  • Geef het slachtoffer de tijd om te rusten en zorg voor voldoende drinken
  • Geef het slachtoffer pijnstillers tegen de hoofdpijn en laat het lichaam van het slachtoffer wennen aan de hoogte

Matige hoogteziekte

Er is nu duidelijk sprake van zware hoofdpijn en het slachtoffer is naast misselijk en/of duizelig ook flink vermoeid (ook in rusttoestand). Tevens kunnen zich op verschillende plaatsen vochtophopingen hebben gevormd.

  • De enige remedie tegen een dergelijke vorm van hoogteziekte is afdalen tot een veiligere hoogte (dus ruim onder de 2500 meter)

Ernstige hoogteziekte

Bij zware hoogteziekte kan het slachtoffer reeds bewusteloos zijn en in ieder geval zelf niet meer in staat zijn om af te dalen.

  • Er dient dan ook zuurstof te worden toegediend om het lichaam van nieuwe energie te voorzien, waarna het slachtoffer direct naar een lager gelegen gebied vervoerd moet worden. Hierbij is het altijd noodzakelijk dat het bovenlichaam van het slachtoffer hoger blijft dan het onderlichaam. Dit omdat er zoveel mogelijk zuurstof naar de hersenen, de longen en het hart moet gaan.

Zoals gezegd: bovenstaande is slechts een leiddraad. Mocht het misgaan, zorg dan dat je weet wat je moet doen: volg een officiële cursus!