Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Magellan eXplorist 610

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 18-12-2011, 09:16

Magellan eXplorist 610

De eXplorist 610 is één van de nieuwe GPS-ontvangers van Magellan, waarmee ze hard aan de weg timmeren om weer een plekje te veroveren in de outdoor GPS-markt. Het is een echte multimedia GPS-ontvanger, want naast het opslaan en weergeven van je positie kun je onder andere ook foto's en video mee maken, inclusief het inspreken van mem's. Met andere woorden: het is met deze ontvanger mogelijk om een volledig multimediaal verslag te maken van je gelopen routes.

One Touch menu

Voor wat betreft gebruikersvriendelijkheid vraagt de eXplorist 610 om wat geduld. De meeste functies zijn niet direct even duidelijk en zo is het maken van een route of het opslaan van een track niet altijd even vanzelfsprekend. In die zin laat de gebruikshandleiding een beetje te wensen over, want deze schiet wat mij betreft vaak net te kort als het gaat om het duidelijk uitleggen hoe de verschillende functies te gebruiken. Een kwestie van uitproberen dus. Wat echter wél erg gebruiksvriendelijk aan deze ontvanger is, is het zogenaamde One Touch menu. Het betreft hier vier knoppen in de hoeken van het touch screen, welke je direct toegang geven enkele belangrijke functies. Zo wordt het terugkeren naar de auto of het beginpunt op eens kinderspel.

Suspense mode

Een groot probleem bij het gebruik van handheld GPS-ontvangers is vaak het feit dat de batterijen (te) snel op gaan. De eXplorist 610 kan volgens de handleiding ruim 15 uur functioneren op normale batterijen en zelfs tot wel 30 uur op de iets duurdere Energizer Lithium batterijen. Mijn ervaring tot nu toe is dan ook dat ik aan één paar batterijen ruim voldoende heb voor een lange dagtocht en daarbij vaak ook de volgende dag nog geen problemen ondervind. Daarbij maak ik dan wel gebruik van de zogenaamde 'Suspense Mode'. Deze zet de ontvanger als het ware in stand by, waarbij het scherm en alle andere functies worden uitgeschakeld, maar de GPS nog wel netjes de track opslaat. En dat is voor mij nu net één van de voornaamste functies waarvoor ik de ontvanger gebruik. Een lang weekend in de bergen is op deze manier geen enkel probleem met één paar batterijen.

Camera

De ingebouwde camera van de eXplorist 610 is er eentje met 3,2 megapixels. Vergelijkbaar dus met een standaard camera die je in veel mobiele telefoons vindt. Niet geschikt voor foto's die je graag op posterformaat zou willen afdrukken om thuis aan de muur te hangen, maar wel perfect om een foto-verslag van je wandeling te maken en bijvoorbeeld op het Internet te publiceren. Bijkomend voordeel is dat bij de foto's direct ook de locatie wordt opgeslagen (geotagging), zodat je later exact kunt zien waar de foto's zijn gemaakt. Laad je de foto's bijvoorbeeld in op Flickr.com, dan krijg je netjes op een kaart te zien waar de verschillende foto's zijn gemaakt. Wat mij betreft een leuke extra feature, vooral als je geen zin hebt om een aparte camera mee te nemen op je tocht.

Paperless geocaching

Magellan heeft erg veel energie gestoken in het geschikt maken van de eXplorist-ontvangers voor de liefhebbers van geocaching. Zo is het met deze eXplorist 610 mogelijk om maar liefst 10.000 caches direct van het Internet te downloaden en in je GPS-ontvanger te plaatsen. Je verbindt de ontvanger simpelweg middels een USB-kabel aan je PC en alle relevante informatie kan worden over gezet. Dit maakt het zogenaamde 'paperless geocaching' mogelijk, omdat je alle relavante informatie voortaan in je ontvanger hebt. Nu ben ik zelf niet zo'n geocacher, maar heb het omwille van deze bespreking wel even geprobeerd. Moet zeggen dat het soepel en eenvoudig verloopt en ik denk dat geocachers de uitgebreide mogelijkheden zeer op prijs zullen stellen. Zeker gezien de grote hoeveelheid informatie die wordt opgeslagen bij alle geocaches.

Duidelijke kaarten

Waar ik persoonlijk erg van gecharmeerd ben zijn de ingebouwde kaarten van de eXplorist 610. Ik heb de ontvanger eigenlijk alleen maar in de Catalaanse (pre)Pyreneeën gebruikt, maar was verbaasd over de kwaliteit van de kaarten. Schaduwen laten reliëf zien en ook betrekkelijk kleine wegen zijn terug te vinden op de kaart. Zelf ben ik groot voorstander van het altijd meenemen van een papieren kaart, maar over het algemeen heb ik tijdens mijn tochten toch wel genoeg gehad aan de kaarten die in de ontvanger zaten als ik deze wilde raadplegen. Voor de kleinste details zoals wandelpaden heeft een papieren topografische kaart nog steeds mijn voorkeur. Optioneel zijn overigens de 'turn-by-turn' kaarten, welke het mogelijk maken om de ontvanger ook in de auto te gebruiken voor autonavigatie. Deze heb ik echter niet aangeschaft en heb daar dus ook geen ervaring mee. Voor landen als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn trouwens ook nog zeer gedetailleerde topografische kaarten los verkrijgbaar, maar persoonlijk vind ik deze belachelijk duur: denk aan meer dan 100 euro voor OS-kaarten schaal 1:25.000 voor het Verenigd koninkrijk bijvoorbeeld...

Conclusie

Ik ben erg tevreden over deze ontvanger. Het scherm (ook af te lezen bij direct zonlicht), de features en de robuustheid ervan spreken met erg aan. De aparte kaarten vind ik veel te duur, maar dat is een keuze die ieder zelf kan maken. Wél is er op gebied van gebruikersvriendelijkheid, of anders in ieder geval voor wat betreft uitgebreidheid van de handleiding, nog wel wat te verbeteren. Wacht dus niet tot de dag van je eerste tocht met deze ontvanger met het uitvogelen van de verschillende functies en features, maar houdt rekening met een zekere gewenningsfase waarin je middels 'trial and error' alles onder de knie probeert te krijgen.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.magellangps.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: