Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Patagonia Cap 4 EW Zip Neck

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 08-03-2013, 03:56

Patagonia Cap 4 EW Zip Neck

Voor koude omstandigheden is het goed om een extra warme basislaag aan te trekken. Maar dan wel eentje die goed ademt, vocht snel afvoert en als het even kan lekker comfortabel aanvoelt. Dit shirt met lange mouwen van Patagonia voldoet voor mij precies aan die verwachtingen.

Expedition Weight

De EW in de naam van dit shirt staat voor Expedition Weight, waarmee Patagonia aangeeft dat het een extra warme onderlaag is. Gemaakt van Polartec Power Dry, waarbij een beetje Spandex zorgt voor de nodige stretch om het shirt operfect te laten aansluiten op je lichaam. Aan de binnenzijde zorgt een ruitstructuur voor een goed ademend vermogen en bovendien had ik tijdens winters wandelingen (onder andere ook op sneeuwrackets) minder last van zweet. Uiteraard nog wel warm, maar dat vocht werd goed afgevoerd en bovendien bleef het shirt niet lang vochtig van zichzelf.

Extra ventilatie en isolatie

Wat voor mij dit shirt ideaal maakt voor winterse tochten is het feit dat er zowel extra ventilatie als isolatie is. De extra ventilatie zit 'm in de rits. Deze kan tot vrij ver naar beneden worden geritst, waardoor je tijdens inspanning extra ventilatie kunt verkrijgen. Tijdens pauze deed ik vervolgens de rits weer helemaal naar boven en maakte ik bovendien dankbaar gebruik van de opstaande kraag van het shirt. Hierdoor heb je net even iets meer isolatie en blijft de warme lucht goed gevangen in het shirt zelf. De duimlussen helpen daar overigens bij, want de mouwen kruipen daardoor niet op.

Smelly

Het enige nadeel aan het shirt vind ik dat al na een dag er een geurtje in het shirt hangt. Dit is niet geheel ongewoon bij kunststof shirt, de reden dat Merino zo populair is geworden, maar het blijft irritant als je na twee dagen in een dorp aankomt en dan toch snel je shirt uit moet trekken om vreemde blikken te voorkomen.

Conclusie: heerlijke winterse basislaag

Al met al is dit een perfect ondershirt voor inspannende tochten, als je de geur voor lief neemt. Licht van gewicht, erg comfortabel en makkelijk aan te passen aan de situatie (extra ventilatie of isolatie)

NB: Patagonia liet mij vlak voor het publiceren van deze bespreking weten dat het model van komend seizoen zal zijn voorzien van Polygiene, een bewerking die de vorming van nare geurtjes sterk tegengaat.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.patagonia.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: