Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

ECCO Biom Hike 1.1

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 01-04-2013, 04:49

ECCO Biom Hike 1.1

Bij het merk ECCO denken veel mensen aan de gewone casual schoenen voor naar kantoor en school, maar ik weet inmiddels wel beter. Ze maken namelijk onder andere ook zeer interessante hardloopschoenen én super comfortabele (berg)wandelschoenen. En uit die laatste collectie mocht ik de Biom Hike 1.2 in de afgelopen maanden uitproberen. En met veel plezier kan ik zeggen.

Uiterst comfortabel

Het is lang geleden dat ik zo direct schoenen uit de doos heb aangetrokken en er mee op pad ben gegaan. Maar deze schoenen voelden eigenlijk al direct comfortabel aan en dus heb ik ze zonder in te lopen direct mee genomen op een tweedaagse tocht in de Pre-Pyreneeën. En daar heb ik geen enkel moment spijt van gehad: deze schoen zijn gewoon uiterst comfortabel. Niet alleen onder de voet voor wat betreft de (binnen)zool, maar ook de wijze waarop de voet stevig (maar niet te strak) wordt omvat door het bovenwerk van de schoen en hoe dankzij de het Gore-Tex de voeten netjes droog en op temperatuur blijven tijdens het wandelen.

Natural Motion

Wat de Biom Hike 1.1 zo speciaal maakt is de technologie die ECCO BIOM noemt en die er op is gericht om de natuurlijke beweging (Natural Motion) van de voet te stimuleren. Dit in tegenstelling tot sommige andere bergwandelschoenen, waarbij de natuurlijke beweging van de voet juist wordt beperkt vanwege de stevige bouw van de schoen. Dat klinkt natuurlijk leuk op papier, maar in dit geval kan ik verzekeren dat het in de praktijk ook echt zo is. Zoals ik hier boven al schreef is de schoen uiterst comfortabel. De voet kan goed afrollen tijdens het lopen, wordt op een zeer prettige manier omsloten door de schoen zelf en wordt bovendien van onderen precies voldoende ondersteund. En daarmee bedoel ik dan dat je enerzijds dankzij de lichte schoen een goed contact houdt met de ondergrond, maar dat dit ook weer niet is doorgeslagen richting het ‘barefoot’-idee, waarbij je elke oneffenheid op de grond direct onder je voet voelt.

Goede bescherming

Wat ik verder erg prettig vind aan deze schoenen is de mate van bescherming rondom. Niet alleen de zool beschermt goed, maar bijvoorbeeld ook de neus is voorzien van een stevige rand die de tenen beschermt bij het stoten tegen stenen. Achterop de hiel zit een extra versteviging die helpt bij de ondersteuning van de voet. En binnenin de voet zit een degelijke (uitneembare) binnenzool. Ik heb al vaker aangegeven dat ik niet snap dat sommige topmerken kunnen/willen besparen op de binnenzolen die ze in hun schoenen plaatsen. ECCO doet dat gelukkig niet en levert de schoen met een behoorlijk comfortabele 3D gevormde foamzool. Gelukkig beter dan de erg dunne zolen die je in veel soortgelijke schoenen ziet.

Enige minpuntje

Het enige minpuntje dat ik aan deze bergwandelschoenen kon vinden is het gemis van een aantreklus achter op de schoen. Dat maakt het aantrekken, zeker onder koude omstandigheden, een stuk makkelijker namelijk. ECCO heeft er echter voor gekozen om achterop de schoen niet een dergelijke lus te plaatsen. Voorop de tong zit er wel eentje, zodat je de tong dus wel goed omhoog kunt trekken. Maar ik had er graag ook eentje achterop de schoen gezien.

Conclusie

Ondanks dat ene minpuntje kan ik niet anders zeggen dan dat ECCO met de BIOM Hike hun naam als topschoenmaker absoluut waarmaakt. Zeker mensen die eens een ander merk willen proberen in de bergen kunnen verrast zijn door de combinatie van hoog comfort en laag gewicht van deze schoenen.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.ecco.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: