Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Lowepro DryZone BP 40L

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 15-04-2014, 09:28

Lowepro DryZone BP 40L

Als je net als ik graag tijdens het wandelen je camera mee neemt, dan zul je regelmatig het probleem hebben dat het weer niet echt meewerkt en je dus camera veilig op wilt kunnen bergen. Zeker onder omstandigheden waarbij het écht nat gaat worden is goede bescherming dan noodzakelijk. Ideaal in zo’n geval is de DryZone BP 40L van Lowepro.

Splashproof

Deze rugzak van Lowepro valt in de categorie Splashproof. Dat wil zeggen dat hij meer waterdicht is dan een zogenaamde DryZone Water Resistant rugzak, maar bijvoorbeeld niet volledig onder water gedompeld kan worden zoals een DryZone Waterproof rugzak. Om de waterbestendigheid goed uit te proberen heb ik de rugzak eerst mee genomen tijdens een dagtocht in de regen. En dan niet zo maar een lentebuitje, maar een wandeling van zo’n 5 uur waarbij het continu regende, variërend van miezer tot dikke druppels die in de wind bijna horizontaal in mijn gezicht kwamen vliegen. En om te kijken of het écht droog bleef in de rugzak heb ik op die tocht een toiletrol in de rugzak gestopt. En het resultaat was zoals ik mocht verwachten: niet alleen was er geen druppel water in de rugzak zelf gekomen, maar ook was e geen sprake van vocht/condens of wat dan ook.

Zwaardere test: de grotten in

Toen werd het dus tijd om de rugzak aan een wat zwaardere test te onderwerpen en nam ik de camera mee tijdens een tocht waarbij ik een grot wilde bezoeken. En dan bedoel ik niet een grot waar je rustig in kunt rondwandelen, mar een grot waarbij je na 10 meter al tot ver voorbij je enkels in het water staat en waar je na zo’n 100 meter enkel nog verder kunt door te kruipen over de vloer. Kortom: modder, stof, water… alles dat je liever niet in de buurt van je camera wilt hebben. En ook deze test doorstond de DryZone BP 40L met vlag en wimpel. Niet alleen bleef de camera perfect droog, ook was hij goed beschermt bij de vele keren dat de rugzak tegen het plafond of over de vloer schraapte. Bijkomend voordeel is bovendien dat de rugzak naderhand vrij makkelijk schoon was te maken met een vochtige doek.

Twee cameratassen in één: buiten- en binnenzak

De Lowepro DryZone BP40L bestaat eigenlijk uit twee aparte zakken. Zo is er de bijzonder stevige en waterbestendige buitenzak die als rugzak dient. Deze rugzak is voorzien van een roltopsluiting, welke ervoor zorgt dat hij volledig waterbestendig is. Ook is het volume van de rugzak op deze manier een beetje aan te passen. De rugzak is voorzien van een eenvoudig, ventilerend rugpand en comfortabele schouderbanden welke op twee verschillende hoogtes op de rugzak geplaatst kunnen worden. Een smalle heupriem maakt het draagcomfort compleet, hoewel je zeker op langere tochten en een waar beladen rugzak zult merken dat hete draagcomfort van de rugzak betrekkelijk is. Aan de voorzijde is de rugzak verder voorzien van bevestigingsloops en twee reflecterende panelen voor extra veiligheid in het donker. Binnen in de rugzak zit een uitneembare cameratas die zorgt voor bescherming tegen schokken/stoten en bovendien is uitgerust met een licht waterafstotende buitenlaag en handige draaglussen. De binnenzijde van deze cameratas is naar wens in te vullen, dankzij de bijgeleverde gepolsterde panelen welke je middel Velcro op een geschikte plek kunt plaatsen. Daardoor kun je de tas geheel geschikt maken voor het materiaal dat je mee wilt nemen. Bovenop de binnentas is overigens nog meer dan genoeg ruimte over voor wat meer materiaal, zoals bijvoorbeeld kleding, wat eten of een jas.

Vooral geschikt voor vervoer van A naar B

De DryZone rugzak van Lowepro is ideaal als je je camera wilt beschermen tegen het weer of bijvoorbeeld tegen stoten. Dus om je camera van A naar B te vervoeren zeg maar. Minder geschikt is hij om tijdens het wandelen je camera in op te bergen als je onderweg veel foto’s wilt maken. De roltopsluiting en vervolgens de ritssluiting van de interne cameratas maken het namelijk onmogelijk om ‘even snel’ je camera te pakken als je een foto wilt maken. Wil je echter dat je camera onbeschadigd op plaats van bestemming komt, dan is deze rugzak zeker een aanrader. En hoewel hij er eigenlijk niet voor bedoeld is, ben ik van plan om deze camera ook op mijn kayaktrips mee te nemen, zonder dat ik me daarbij zorgen hoef te maken over mijn camera als de tas per ongeluk even in het water valt. Kwestie van de roltopsluiting goed (3x rollen!) afsluiten...

Enkele specificaties

De DryZone BP 40L biedt ruimte aan een pro DSLR-camera met korte lens en extra accessoires zoals 1 of 2 lenzen, compact statief, flitser en ander klein materiaal. Hij weegt 1,3 kilo en heeft een volume van 40 liter.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.lowepro.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: