Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Lundhags Syncro Mid

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 15-04-2014, 09:33

Lundhags Syncro Mid

Bergwandelschoenen moeten comfortabel zijn, je stabiliteit en grip bieden tijdens het lopen en als het even kan ook een behoorlijk lange tijd mee gaan. En de Syncro Mid van Lundhags voldoet aan al deze voorwaarden meet gemak.

Bergschoen van contrasten

Toen ik de Syncro Mid van Lundhags voor het eerst in mijn handen kreeg viel me vooral de rigiditeit van de schoen op. Een zeer stijve zool met diep profiel, een bijzonder stevige basis van rubber en vervolgens een dikke schacht met overeenkomstige tong. Op alle fronten leek me dit een schoen voor het zeer serieuze werk. Maar tegelijkertijd leek het me een schoen die letterlijk als een blok aan je been en om je voet zit. Dat kan ook niet anders met al die stevigheid. Of toch wel?

Wel dus! Want na het passen van de schoen was de verbazing groot hoe comfortabel deze bergwandelschoen zit. Het contrast is werkelijk verbluffend. Ja, het is een stevige bergschoen. Ja, hij is behoorlijk stijf. Maar ja, hij zit ook bizar comfortabel. Het contrast vond ik echt verbazingwekkend. En dus ging ik er met plezier mee op pad om ze uit te proberen...

Stevige grip en prettig voetklimaat

De eerste tocht in de bergen met deze schoenen was er eentje zonder zware rugzak, maar wel met uitdagend terrein. Onder andere redelijk wat geklauter over rotsen, maar ook flinke afstand over een goed begaanbaar pad en uiteindelijk het betreden van een grot waar het glibberig en vochtig was. De schoenen bieden goede ondersteuning tijdens het lopen. Ook als het terrein behoorlijk oneffen wordt blijft de stabiliteit bijzonder goed en hou je onder alle omstandigheden goede grip met de ondergrond. Al snel vertrouwde ik volledig op de grip van de stevige Vibram-zolen en kon ik behoorlijk tempo maken. Aangekomen in de grot werd het landschap echter flink anders. Niet alleen was het binnen de grot glibberig, maar stond er op sommige plekken ook behoorlijk wat water. En dat water bleef goed buiten de schoenen, mede natuurlijk dankzij de grote rubber basis van de schoen. Tot het moment dat het water echter tot bijna aan de knieën stond en uiteindelijk dus via de broekspijpen toch in de schoenen liep. Met als gevolg dat er in de schoenen een laag water kwam te staan. Mijn verbazing was echter groot toen bleek dat ik de schoenen letterlijk droog kon lopen. Zonder ze uit te doen was na ongeveer een half uurtje het klimaat binnen de schoen weer helemaal optimaal en had ik ook totaal niet meer het gevoel dat ik met natte voeten liep. Ook toen ik uiteindelijk bij de auto kwam en mijn schoenen en sokken uitdeed waren deze verbazingwekkend droog.

Superieure materialen

Lundhags maakt voor de fabricage van haar schoenen gebruik van superieure materialen. Zo bestaat de basis uit een stevige cellulaire rubber technologie Certech® genaamd. Het rubber is voorzien van microscopische luchtbelletjes waardoor het verrassend licht en flexibel is, maar uiteraard wel volledig waterdicht. Voor de Syncro Mid wordt Certech® 4.0 gebruikt, waarbij de 4.0 staat voor de mate van stabiliteit van het rubber (op een schaal van 2.0 t/m 5/0). De schacht is gemaakt van volnerf nubuckleer, met vervolgens Poron® Slow Rebound en een 1,4 mm dunne microvezel voering. De zool is gemaakt door Vibram®, de zogenaamde Traction zool, die naast veel grip ook veel stabiliteit biedt.

Extra demping

Binnen in de schoen wordt voor extra demping gezorgd middels een EVA-voering en bijvoorbeeld de uitneembare inlegzool. Daarnaast is de schoen voorzien van zogenaamd Heel Comfort Control, dat staat voor een speciale laag over de naad tussen de onderkant (zool) en de schacht van de schoen. Daardoor wordt er ook meer stabiliteit aan de voet gegeven.

Volledig te vervangen

Lundhags gaat uit van het principe dat bergwandelschoenen ontzettend lang mee kunnen gaan als je op tijd de verschillende onderdelen van de schoenen laat vervangen. Ze zijn dan ook zo ontworpen dat je vrij gemakkelijk bijvoorbeeld de zool of (delen van) de schacht kunt laten vervangen door Lundhags zelf. Op die manier gaan je schoenen niet alleen langer mee, maar help je ook een beetje mee aan bescherming van het milieu.

Helemaal geen minpuntjes?

Zijn er dan helemaal geen minpuntjes te noemen voor deze bergwandelschoenen? Jawel hoor, ze zijn namelijk behoorlijk stevig aan de prijs. Ruim 300 euro voor een paar bergschoenen is een flink bedrag. Maar dan heb je ook wat, want ik denk dat ik van deze schoenen lang, erg lang, plezier ga hebben.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.lundhags.se/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: