Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

KEEN Durand Mid WP

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 01-10-2014, 07:23

KEEN Durand Mid WP

KEEN prijst het Durand model aan als een super comfortabele schoen. Dus toen ik ze voor het eerst ging uitproberen wilde ik dat direct goed doen: ik besloot er direct een week mee te gaan wandelen in het noorden van Spanje, langs de Camino de Santiago. En daar heb ik geen enkele stap spijt van gehad.

Comfortabel vanaf de eerste stap

Juist omdat KEEN de nadruk legt op het comfort van de schoenen vanaf de eerste (tot de miljoenste) stap, wilde ik de schoenen aan een goede test blootstellen. Daarom trok ik ze voor het eerst aan op de eerste etappe van de Camino de Santiago, om ze bijna een week lang dagelijks te gebruiken. De eerste dag was direct 28 kilometer, met daarin een redelijk aantal hoogtemeters, dus een goede manier om te kijken of ze daadwerkelijk zo comfortabel zijn. En er is inderdaad geen woord van gelogen: de schoen zaten direct als gegoten en hebben me gedurende de hele week (ruim 100 kilometer in totaal) geen moment teleurgesteld voor wat betreft comfort.

American built

De Durands worden in de eigen KEEN-fabriek in Portland/USA gebouwd. American built dus. De kwaliteit is daar ook naar. De schoenen zijn voorzien van een stevige rubberen zool, die meer dan genoeg grip biedt. Ook op natte ondergrond was dat geen enkel probleem. Daarnaast werd er afwisselend gewandeld op asfalt, grind, zandpaden en rotsondergrond. De demping tijdens het lopen is prettig, ook na vele kilometers had ik nauwelijks last van vermoeide voeten. Daarnaast zijn de veters goed stevig aan te trekken en kun je zo de schoen perfect aan de vorm van je voet laten aansluiten.

Degelijk materiaal

Zoals je mag verwachten van KEEN zijn er voor de Durand Mid WP schoenen degelijke materialen gebruikt. Denk daarbij aan waterafstotende nubuck-leer in combinatie met enkele goed ademende delen van mesh en uiteraard het eigen KEEN.DRY membraan dat zowel ademend als waterdicht is. Daaardoor blijft het voetklimaat prettig tijdens het lopen, ook als de temperatuur behoorlijk oploopt. Zo heb ik zelf gelopen bij temperaturen van boven de 30 graden en dit was geen probleem. Daarnaast hebt ik om de waterdichtheid te testen ook een paar keer bewust door hoog gras gelopen, dat vroeg in de ochtend vol zat met dauwdruppels. De schoenen werden daardoor van buiten kleddernat, maar de voeten bleven netjes droog. Bovendien loop je de schoenen vrij gemakkelijk droog, dus ook op dat vlak voldoen ze prima aan de wensen die je als hiker aan comfortabele en multifunctionele wandelschoenen stelt.

Prettige features

De schoenen hebben enkele features die ik zelf erg prettig vind aan wandelschoenen. Zo is er aan de achterzijde een treklus aangebracht, waardoor je de schoenen gemakkelijk aan kunt trekken. Op de tong is er halverwege een kleine lus aangebracht, waardoor je de veters kunt halen. Daardoor blijft de tong goed omhoog zitten, maar tegelijkertijd maakt dit mogelijk om de veters in twee ‘zones’ te strikken, dus onder strakker dan boven bijvoorbeeld. Rondom de enkels en verder naar boven zijn de schoenen voorzien van meer dan genoeg voering, waardoor ze erg prettig zitten. Ook als je de veter goed strak aantrekt. Het enige minpuntje zit ‘m wat mij betreft in het ontwerp van de zool: deze is voorzien van enkele zeer smalle inkepingen waarin klein grijs zich nog al snel verzamelt. Dit maakt het reinigen van de zool wat minder makkelijk.

Conclusie: comfortabele en degelijk allround wandelschoenen

Wat mij betreft zijn de Durand Mid WP van KEEN erg comfortabele en degelijke wandelschoenen. Zowel met als zonder rugzak zijn ze prettig in het gebruik. Inmiddels heb ik er ook nog een paar extra etappes van de Camino opzitten, met nog warmer weer, en ook daar hebben ze me geen enkel moment teleurgesteld. Ideale allround wandelschoenen dus!

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.keenfootwear.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: