Home » Materialen » Materiaal-besprekingen
Craghoppers CompressLite Packaway Hooded Jacket
Ingezonden door: Gerrit Kruis
Gepubliceerd op: 16-12-2014, 11:04

De lijst met eisen was best groot: isolerend maar zeker ook weer niet té warm om in rond te stappen, kunstvezelisolatie wat ook bij nat worden zijn isolerende vermogen enigszins zou blijven behouden, klein en compact inpakbaar zodat het het gehele jaar mee in de rugzak zou kunnen en, bovenal, het moest zo min mogelijk kosten.
Er waren een paar jacks die aan de meeste van deze eisen voldeden. Rab Vapour Rise, Vaude Freney en Montane Prism om er maar een paar te noemen. Totdat mijn oog viel op de CompressLite Packaway Hooded Jacket (zoals het jasje voluit heet) van het voor mij tot dan toe onbekende Britse buitensportmerk Craghoppers. Ik begon de recensies over het jack te lezen en die logen er werkelijk niet om, indrukwekkend zelfs! Toen kwam de grote verrassing: in Engeland kon je deze jas al vanaf £35 kopen, een kleine 50 dus! Dat laatste heeft me over de streep getrokken, voor dat geld kun je geen miskoop doen leek me. Sinds zes weken heb ik nu een CompressLite in de buitensportgarderobe en ik moet bekennen dat ik zeer onder de indruk ben. Het is inmiddels getest en dit zijn mijn bevindingen.
Als je het jasje uit de verpakking haalt denk je wellicht hoe moet dit jasje mij warm houden? Maar aan de andere kant zie en vooral voel je ook direct dat het hier gaat om een kwaliteitsjas. De jas is van 100% polyester maar je hebt niet dat goedkope gevoel. Zowel de binnen als de buitentijk voelen lekker aan en het geheel oogt zelfs robuust. Weinig kreukels en ook niet dat irritante knisperende geluid. Geen Pertex dus, maar ach. De jas is simpel uitgevoerd. Een capuchon met een elastische band aan de voorkant maar verder zonder verstelmogelijkheden en datzelfde geldt ook voor de afsluiting bij de polsen. Het jack heeft verder alleen twee (geïsoleerde) insteekzakken en een stelkoord aan de onderzijde van het jack. Er zijn betrouwbaar ogende en lekker soepel lopende kunststof ritsen gebruikt. De jas wordt geleverd met een opbergzakje; ingepakt en op die manier meegenomen in de rugzak neemt het iets meer ruimte in dan een flinke literfles water. Verder niets. Maar wat er niet op, in of aan zit hoef je ook niet te betalen. Als isolerend materiaal heeft Craghoppers Climaplus gebruikt, een soepele isolatie van korte holle kunstvezels met een laag gewicht en een grote mate van compressiemogelijkheid, waarvan Craghoppers zelf zegt dat het de kwaliteiten van dons benaderd. Het materiaal droogt zeer snel en behoud ook in vochtige toestand zijn isolerende vermogen. Zegt men.
De eerste maal dat ik het jasje droeg was het een graadje of 10, half bewolkt en nauwelijks wind. Ik besloot om in enkel een katoenen shirt met korte mauwen een stuk met de hond in de bergen te gaan wandelen. Dit gaf geen enkel probleem. Ook in stilstand had ik het niet koud.
De tweede maal een volle zon maar iets kouder, ongeveer 6-7 graden. Er blies een flinke wind die het bijna onaangenaam maakte. Ik droeg een katoenen ondershirt en een hele dunne fleece deze keer. Ook nu geen enkel probleem. Wat wel opviel was de werkelijk zeer goede winddichtheid van de jas. Ook in de regen heb ik de jas inmiddels getest. Na een half uur door de stad slenteren in lichte regen wist ik zeker dat dit geen regenjas was. Het begon vochtig (maar niet koud!) te worden aan de binnenkant. De jas droogde daarna wel weer verbazingwekkend snel. Tot slot de ervaring van deze ochtend: een dunne laag sneeuw en temperaturen aan het vriespunt. Een harde noordenwind maakt het voor het gevoel ijs en ijskoud. Onder de jas wederom het katoenen shirt en de dunne fleece. Het kon net, of eigenlijk net niet. Dat is een beetje afhankelijk van de persoon. In beweging zijnde kan het, in stilstand niet meer. Het geeft voor mij wel aan waar ongeveer de grenzen liggen van deze jas. Ik ben onder de indruk van dit jasje!
Deze Craghoppers CompressLite is een jasje wat het gehele jaar gebruikt kan worden. Gewoon om bij je te hebben als de wind opsteekt of als de temperaturen kelderen. In voor en najaar zal de jas naar mijn mening het beste tot zijn recht komen maar ook in de zomer (bijvoorbeeld in de bergen) kan de jas zijn werk prima doen. Met een goede isolerende laag er onder dragend kan de jas naar mijn gevoel moeiteloos tot aan het vriespunt gebruikt worden. Wordt het kouder of worden de omstandigheden wat heftiger dan kan men beter uitwijken naar een zwaardere uitvoering met meer isolatie. De jas is zeer goed winddicht. Bij regen adviseer ik om er een regenjas overheen te dragen. Door zijn compactheid is het ook een ideale jas om als isolerende laag onder een hardshell te dragen of om mee te nemen voor in de (winterse) slaapzak. Ik heb het ademend vermogen van deze jas niet goed kunnen testen.
De maatvoering die Craghoppers hanteert op zijn website is (te) klein. Ik ben 1.89m groot en weeg 85kg en heb een XXL laten komen. Die past prima en ik kan er nog een redelijk dikke isolerende laag onder kwijt als dat moet. Craghoppers geeft levenslange garantie op haar producten en dus kun je de aankoop op hun website registreren.
Naast de CompressLite jack heeft Craghoppers voor de dames een CompressLite Long in het assortiment en zowel voor de man als de vrouw is er de bodywarmer c.q. vest.
Meer informatie?
Voor meer informatie: https://www.craghoppers.co.uk/
Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:
- Bespreking van Craghoppers Bear Kids Tech T-shirts (15-10-2015, 08:40)
Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:
- Bespreking van Fjällräven Skogsö Padded Jacket M (26-12-2020, 13:45)
- Bespreking van Fjällräven Vidda Pro Trousers M Long (01-11-2020, 07:24)
- Bespreking van Fjällräven Travellers MT Jacket (07-09-2020, 15:08)
- Bespreking van Fjällräven Abisko Trekking Tights (03-04-2019, 04:47)
- Bespreking van The North Face GORE CloseFit Soft Shell Gloves (05-03-2019, 23:33)