Home » Materialen » Materiaal-besprekingen
Arc'teryx Bora2 Mid GTX
Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 02-03-2016, 00:33

Bijna een jaar loop ik inmiddels rond op de Arc'teryx Bora2 Mid GTX om deze te testen. Waarom zo lang? Omdat ik ze uitvoerig wilde testen onder zoveel mogelijk omstandigheden. En dat heb ik dan ook gedaan: bij warm weer, bij koud weer, bij nat weer en op allerlei verschillende ondergronden. In deze bespreking mijn bevindingen.
De schoen opnieuw uitgevonden(?)
Bij de introductie nam Arc'teryx geen blad voor de mond: met deze nieuwe schoenen wilden zij een compleet nieuw concept schoen op de markt brengen. Een veelzijdige schoen, die onder de meest uiteenlopende omstandigheden goed presteert en de drager op comfortabele wijze van A naar B brengt. Het meest nieuwe aan het concept is het feit dat de schoen bestaat uit een losse binnen- en buitenschoen. De binnenschoen is een van waterdicht en ademend Gore-Tex gemaakte 'slof' die je tevens als huttenslof kunt gebruiken, terwijl de buitenschoen een rigide en stevige bergwandelschoen is die zorgt voor de grip, de stabiliteit en de demping. Daarmee hebben ze de schoen wellicht niet geheel opnieuw uitgevonden, maar het principe is wel erg interessant. Zeker als je bedenkt dat je de binnenschoen ook kunnen vervangen met een speciale winteruitvoering. Daarmee geeft Arc'teryx het woord veelzijdig daadwerkelijk betekenis.
Eerste keer aantrekken
Doe je de Bora2 Mid voor het eerst aan, dan is het zeker even wennen. Allereerst rijst immers de vraag: laat je de binnenschoen in de buitenschoen als je ze aantrekt of trek je eerst de binnenschoen aan en steek je deze vervolgens in de buitenschoen om daarna de veters aan te trekken? Na wat proberen kreeg het tegelijkertijd aantrekken van beide schoenen toch mijn voorkeur. De vrij stugge onderkant van de binnenschoenen maakt het naar mijn idee namelijk niet makkelijk om ze met voet en al er in de buitenschoen in te steken.
Heb je ze eenmaal aangetrokken, dan is het even wennen. Wennen omdat de schoenen werkelijk als gegoten zitten. Geen drukpunten waar je de veters aantrekt, geen knellingen, helemaal niets. De schoenen sluiten gewoon perfect aan op de voet. En dat is prettig. Zeker als je net als ik bij de eerste keer de buitenlucht in geen andere schoenen meeneemt en direct twee dagen moet doorlopen.
Stabiliteit en demping
Die eerste twee dagen had ik een flinke rugzak bij me. Bovendien was het terrein erg ruig. Er moest regelmatig geklauterd worden en de ondergrond bestond afwisselend uit gravel/grind en rotsen. De schoenen deden echter precies wat ze moesten doen: de enkels worden goed omsloten en je voelt een degelijke stabiliteit in de schacht van de schoenen. Ook de demping is ronduit goed: zelfs bij het lopen met een zware rugzak had ik geen problemen met mijn voeten of knieƫn, iets dat altijd weer even afwachten is als je nieuwe schoenen uitprobeert.
Tractie en grip in het kwadraat
Wat me echter het meest opviel tijdens het lopen was de enorme tractie/grip die de zool van de Bora2 Mid bieden. Dit gaat zelfs zo ver dat ik verschillende keren op schuine rotsplateaus nauwelijks kon geloven dat de schoenen niet weggleden. Arc'teryx werkte samen met het bekende Vibram om tot een zool te komen die op veel verschillende soorten terrein optimale grip kon bieden. En daar zijn ze in geslaagd. Persoonlijk vind ik de grip die deze schoenen bieden één van de grootste pluspunten ervan.
Comfortabel dankzij Adaptive Fit
Zoals al eerder aangegeven zijn de schoenen uitermate comfortabel. Op geen enkele manier voelde ik drukpunten, ook niet als ik voor steilere paden de veters extra strak had aangetrokken. Dit is te danken aan het Adaptive Fit principe dat Arc'teryx hanteert en tot uiting komt in de aparte binnenschoen. Deze binnenschoen is volledig waterdicht, heeft een groot ademend vermogen en voelt dankzij de dikte van het mesh en het minimale gebruik van naden bijzonder prettig aan op de voet. Aan de bovenkant is de binnenschoen voorzien van treklussen, zodat je ze gemakkelijk aan kunt trekken. Omdat de binnenschoen behoorlijk hoog is, komt de waterdichtheid dus ook een stuk hoger dan bij traditionele schoenen waarin het Gore-Tex niet zo ver tot boven reikt. Zowel onder warme als koude omstandigheden heb ik de binnenschoen als prettig ervaren. Zelfs bij temperaturen tot ongeveer 5 graden onder het vriespunt had ik nog niet het idee dat ik de speciale winteruitvoering van de binnenschoenen nodig zou hebben. Maar ik neem aan dat dat bij iedere persoon anders is, ik ben namelijk niet koud aangelegd.
De bodem van de binnenschoenen zijn voorzien van een dunne rubberlaag, zodat je er ook zonder problemen mee buiten kunt lopen. Ik heb ze onder andere als huttensloffen gebruikt en daarbij zijn ze gewoon prima in orde. Daarnaast zijn deze binnenschoenen ook in de wasmachine te wassen, waardoor je de schoenen weer een fris geurtje geeft als dat nodig is. Het minpuntje van de binnenschoenen ondervond ik toen ik op een nacht de tent uit moest voor een sanitair noodgeval. Omdat het gras rondom de tent nat was geworden van de dauw, leek het wel of ik op een ijsbaan liep. De grip die je met de buitenschoenen wel hebt, die mist totaal op nat gras met de binnenschoenen. Een glijpartij was dan ook het directe gevolg hiervan.
Maakt twee losse schoenen één perfecte schoen?
De grote vraag is natuurlijk of Arc'teryx met de combinatie van twee aparte losse schoenen een perfecte bergwandelschoen heeft gemaakt. Lange tijd dacht ik van wel. Tot de dag dat ik met de schoenen een riviertje moest doorwaden en daarbij, zoals ik eigenlijk altijd gewend ben met traditionele schoenen, mijn schoenen niet uitdeed.
Zoals je mag verwachten als je een riviertje - niet meer dan 30 centimeter diep - doorwaadt, loopt het water van boven in je schoenen. Geen probleem, want je liners zijn immers gemaakt van Gore-Tex en beschermen je sokken tegen het vocht. En dat doen ze ook perfect. Het probleem is echter het water dat in de buitenschoenen blijft staan. Normaal gesproken loop ik mijn schoenen als het ware droog. Dat is ook het principe van bijvoorbeeld lederen of Gore-Tex schoenen: als je gewoon door blijft lopen, dan verdampt je het water als het ware en worden de schoenen een stuk droger. In dit geval bleek dat echter niet op te gaan. Vanwege de manier waarop de buitenschoenen zijn ontworpen - met slechts enkele ventilatie-openingen naast de bovenvoet en boven de enkels - bleef het water in de schoen staan. Weliswaar werden mijn voeten niet nat, maar het water dat in de buitenschoen bleef staan had wel een ander effect: ze onttrokken in rap tempo warmte aan mijn voeten. Met als gevolg dat ik binnen no-time ijskoude tenen had. Een behoorlijke tegenvaller, zeker ook toen ik er later op de dag achter kwam dat de (van buiten!) vochtige binnenschoenen nauwelijks droger bleken te zijn geworden. Isolerende werking was dan ook op dat moment nihil. Ik heb het later onder soortgelijke omstandigheden nog eens over gedaan met tradionele schoenen van leer en Gore-Tex en daarin werden de voeten veel minder koud.
Een minpuntje dat je wellicht niet zo vaak naar boven komt in de praktijk, maar helaas wel erg grote gevolgen kan hebben voor mensen die koud zijn aangelegd. Bij de winterse trektochten daarna, onder andere op sneeuwschoenen heb ik er dan ook steeds voor gezorgd dat er van boven geen water in de schoenen kon lopen. Maar het is niet direct iets waar je continu mee bezig wilt zijn als je onder natte omstandigheden aan het bergwandelen bent...
Pluspunten
|
Minpunten
|
Meer foto's bij deze materiaalbespreking
Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...
Meer informatie?
Voor meer informatie: https://www.arcteryx.com/
Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:
- Bespreking van Arc'teryx Zeta AR (23-11-2016, 03:30)
- Bespreking van Arc'Teryx Celeris jacket (03-10-2010, 13:09)
Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:
- Bespreking van La Sportiva Trango Tech GTX (21-11-2019, 13:17)
- Bespreking van Adidas Terrex Free Hiker (18-06-2019, 05:23)
- Bespreking van KEEN Women's Hoodoo III Tall Winter Boots (05-03-2019, 23:33)
- Bespreking van KEEN Newport Neo H2 (07-06-2018, 11:55)
- Bespreking van KEEN Women's Terradora Ethos (24-03-2018, 07:20)
Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome:
- Bespreking van VAUDE Neyland zip-off pants (16-05-2023, 14:03)
- Bespreking van Fjällräven High Coast Hydratic Trail Jacket (16-05-2023, 13:29)
- Bespreking van One2Track Connect NEO GPS-horloge voor kinderen (26-03-2023, 09:35)
- Bespreking van Helly Hansen Men's Odin 9 Worlds Infinity Shell Jacket (08-02-2023, 10:15)
- Bespreking van Helly Hansen Women's Valdisere 2.0 Jacket (08-02-2023, 10:15)