Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Xtorm Power Bank 15.000 Free

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 10-08-2016, 11:28

Xtorm Power Bank 15.000 Free

Onlangs kwam de Power Bank 15.000 "Free" van Xtorm als beste uit een test van draagbare opladers van Consumentenbond. Een reden voor mij deze mobiele oplader eens aan de tand te voelen onder omstandigheden voor buitensporters: tijdens een meerdaagse tocht dus.

In de doos

De Power Bank 15.000 "Free" wordt in een doosje geleverd waarin je naast de oplader ook een praktisch opbergzakje en een korte micro USB-kabel kunt vinden. Daarnaast een beknopte handleiding, hoewel het gebruik van de oplader eigenlijk voor zich spreekt. De oplader zelf is voorzien van een USB-kabel om hem via een USB-poort op te kunnen laden.

Eerste indruk

Na het uitpakken van de Power Bank voelt deze robuust aan, met afgeronde hoeken en goed weggewerkte USB-kabel. De aan/uit knop zit goed weggezonken in de behuizing, zodat per ongeluk indrukken nagenoeg onmogelijk is. De bijgeleverde micro USB-kabel is wat aan de korte kant, maar dat scheelt je ook weer een paar grammen gewicht. De oplader van zichzelf is met ongeveer 320 gram al zwaar genoeg. Al met al lijkt de oplader tegen een stootje te kunnen. Maar omdat hij ook beschermd dient te worden tegen vocht had ik er liever en waterdicht beschermzakje bij gehad in plaats van het stoffen zakje met klittenbandsluiting dat er nu bij wordt geleverd.

Direct opgeladen

Een prettige verrassing is dat Power Bank direct uit de doos al volledig is opgeladen. Bij andere soortgelijke opladers wil het nog wel eens voorkomen dat deze eerst moeten worden opgeladen. Dat is op zich geen probleem als je daar tijd voor hebt, maar als je de oplader als snelle noodoplossing koopt om er vervolgens achter te komen dat je hem alsnog eerst moet opladen, dan is dat een behoorlijke tegenvaller. Bij deze Xtorm Power Bank is dat echter geen probleem: alle LED-indicatoren lichten op als je de knop een keer indrukt.

Eerste gebruik

Ik heb de Xtorm Power Bank 15.000 "Free" eerst een paar dagen thuis gebruikt om er zeker van te zijn dat hij goed zou werken. Daarbij heb ik vooral gekeken naar het ‘uithoudingsvermogen’ door er gedurende de gehele dag twee kleine USB-ventilatoren op aan te sluiten, inclusief mijn smartphone er verschillende keren mee op te laden. Dit alles zonder de oplader zelf gedurende 3 dagen op te laden. Pas aan het eind van de middag van de derde dag stopte de ventilators ermee. Na ruim 60 uur continue te hebben gedraaid, inclusief tot twee keer toe opladen van de smartphone. Zeker niet slecht zo recht uit de doos!

Gebruik in de bergen

Vervolgens was het de beurt om de oplader mee te nemen tijdens een meerdaagse tocht in de bergen. In deze is gekozen om de oplader mee te nemen als enige oplaadmogelijkheid gedurende een tocht met 2 overnachtingen, waarbij naast 2 smartphones ook een kleine USB-lantaarn zou moeten worden opgeladen, plus een Suunto Ambit 3 outdoorhorloge. Zoals gezegd had ik liever een waterdichte opbergzakje gezien, daarom heb ik er zelf voor gekozen om tijdens mijn tocht de oplader, samen met enkele kabels, op te bergen in een plastic ALOKSAK ziplock-zakje. Ik gebruikte de oplader enkel aan het eind van de dag, waarbij ik beide smartphones en de Ambit 3 aansloot om op te laden. De lantaarn heb ik enkel de tweede avond een half uurtje aan de oplader gehad.

Gelijke verdeling van energie

De Xtorm Power Bank 15.000 "Free" beschikt over zogenaamd ‘Dynamic Power Balance’. Dat wil zeggen dat als er meerdere apparaten aan de 3 USB-aansluitingen worden gekoppeld de energie gelijk wordt verdeeld over deze 3 apparaten. In de handleiding staat echter wel duidelijk aangegeven dat je apparaten op volgorde van capaciteit moet aansluiten. Dus bijvoorbeeld een tablet aan aansluiting 1, een smartphone aan 2 en bijvoorbeeld de Ambit 3 aan 3. Wat opviel bij de eerste paar keer inschakelen van de oplader was dat deze zich vrijwel direct ook weer uitschakelde. Omdat beide smartphones toch redelijk wat energie wegtrekken, heb ik het vervolgens geprobeerd door eerst slechts één smartphone te verbinden en vervolgens de tweede. Toen viel de oplader niet meer uit. Schijnbaar heeft hij er dus moeite mee om vanuit start direct twee of meer apparaten op te laden.

Uithoudingsvermogen

Volgens de specificaties van Xtorm heeft de Power Bank 15.000 "Free" een capaciteit van 15.000mAh en een output van 5V DC / 2,5A. Daarmee zou je een gemiddelde smartphone tot 7,5 keer moeten kunnen opladen. Of hij dat ook daadwerkelijk haalt weet ik niet precies, maar 2 smartphone, 1 Suunto Ambit 3 outdoorhorloge én 1 kleine USB-lantaarn opladen gedurende twee avonden was geen enkel probleem. Bovendien ging opladen bijzonder snel. Ik heb een speciale app op mijn smartphone die het opladen reguleert en deze gaf na 30 minuten laden aan dat de telefoon als voor 80% was opgeladen! Dus naar mijn idee kun je er zeker een week lang je smartphone elke dag mee opladen op een lange meerdaagse tocht ver van de bewoonde wereld. De indicatoren (4 kleine blauwe LEDs) geven je een duidelijk beeld van de status van de oplader, zodat je niet voor een verrassing komt te staan: brandt er nog één LED, dan heb je nog zo’n 0-25% capaciteit.

Conclusie

Al met al is de Power Bank 15.000 "Free" van Xtorm een goede oplader voor meerdaagse tochten, zeker als je bijvoorbeeld met twee personen bent en zo dus het gewicht van een extra oplader kunt besparen. Het opberghoesje had van mij wat meer geschikt voor outdoorgebruik mogen zijn, maar dat is snel opgelost. Deze oplader doet wat hij moet doen en doet dat snel, vaak en efficiënt.

Overige specificaties

  • Capaciteit : 15.000mAh
  • Input : 5V DC / 2 (Micro USB)
  • Output : 5V DC / 2,5A (3x USB)
  • Afmetigen : 130 x 75 x 22 mm
  • Gwicht : 320 gram

Pluspunten

  • Precharged
  • Robuust
  • Veel capaciteit
  • Snelheid van opladen
  • Meerdere apparaten tegelijkertijd kunnen opladen

Minpunten

  • Niet waterdichte opberghoes
  • Slechts één bijgeleverde micro USB-kabel

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.xtorm.eu/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: