Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Arc'teryx Zeta AR

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 23-11-2016, 03:30

Arc'teryx Zeta AR

The good, the bad and the uggly, dat is in het kort wat ik te melden heb over dit toch wel dure jack.

Materiaal

Dit jack is helemaal toegespitst op het huidige Nederlandse weer, koud, guur en vochtig.

Arc'teryx heeft weer de handen in een geslagen met de mensen van Gore. Samen hebben ze een "nieuwe" samengestelde stof ontwikkeld. N70p 3L GORE TEX stof met GORE C KNIT backer technologie, ofwel een 70 denier buitenlaag met een backing van 3 laags gore met een nieuwe binnenlaagje. Dit binnenlaagje heet CKnit, door de nieuwe vorm geeft dit laagje geen klam of koud gevoel meer op de huid. Ook zou dit moeten zorgen voor een beter vocht regulatie.

Zeer goed ademend vermogen Zoals je gewend bent van drielaags jassen met Goretex is de ademende werking prima in orde, de ademende werking zou zelfs beter moeten zijn dan het oude XCR 3L Goretex. Om eerlijk te zijn, werkt gewoon prima. Zeker omdat je met de pitzips ook prima extra kan ventileren.

Gebruik

Dit jack heb ik nu alweer een behoorlijke tijd in bezit, de bedoeling was om mijn "oude" Mountain Hardwear Argon Jacket te vervangen (zie review van 16-11-2010). Van dit jack was uiteindelijk de centrale rits echt versleten. De Zeta AR is een jack voor AllRound gebruik, dit komt dan tot uiting door een veel langere snit, niet specifiek voor bv klimmers. De “Stormhood” zou wel over een helm moeten passen. Ook zit er een standaard eenrichtings rits in.

Dit jack is ook erg licht in gewicht. Met een paar kleine aanpassingen zit mijn maat M op 422 gram, de gerepareerde MH Argon zit op 513 grammen. Ik neem de Zeta vooral mee op langere trektochten waarbij deze hopelijk veel tijd in de tas door brengt.

Op een aantal tochten is wel gebleken dat dit jack ondanks de goede naam van de Canadese firma toch op een aantal punten tegen valt. De jas is voorzien van redelijk lichte ritsen die deels waterdicht zijn. De centrale rits loopt licht, erg licht, te licht zelfs. Een aantal maal per uur de rits weer maximaal naar boven trekken omdat deze door de beweging een stukje naar beneden loopt, dat mag eigenlijk niet voor een jack in dit prijs segment.

De twee zakken aan de buitenzijde zijn erg ruim en volledig opgetrokken uit dezelfde stof aan de binnen en buiten kant. Hier komt ook het stukje stiek uit voor de taille afstelling. Leuk dat je je jas kunt afstellen vanuit je zakken, maar het gaatje van dit systeem zit op het laagste punt en de goot aan de binnenkant is niet waterdicht…. Dus met een zak vol met water heb je een natte plek op je shirt (en ja, dat is praktijk ervaring…) Deze steekzakken zitten ook erg laag met een rits die gesloten de runner aan de onderzijde heeft, net wel net niet onder je heupband. Ook heeft dit als gevolg dat als je je handen in je zakken hebt de hoek dusdanig is dat het water van je armen je zakken in loopt. Ritsen gesloten houden dus bij regen.

De capuchon heeft alleen een verstelling om de boel vast te zetten aan de achterkant, hiermee zet je de capuchon vast rond de bovenkant van je hoofd, werkt wel ok maar omdat je geen koord rond je gezicht hebt blijft de kraag open staan, deze is ook niet extreem hoog. Bij mij komt deze net tot mijn kin en ik ben niet eens een giraffe. Met veel tegen de regen inlopen of op de fiets loop je het risico van water dat daar naar binnen loopt. Met een Buff los ik dit op. De capuchon zelf past over een hele lichte compacte helm net heen, maar heel erg comfi is dat niet. Ook mist deze jas een optie om de capuchon op te rollen en vast te zetten, opgelost met een stukje elastiek aan het lusje aan de binnenkant, hiermee zet ik het aantrekkoordje van de capuchon aan de binnenkant vast.

De jas heeft wel een erg lange snit, je hebt dus altijd je je bovenlichaam maximaal bedekt, daarom was het ook deze jas geworden. Dat draagt wel erg prettig.

De okselritsen zijn niet de meest riante versies die ik gewend ben maar groot genoeg. Ze zitten alleen wel wat verder naar achter. Helaas zit er geen flap achter de rits mocht de rits toch iets doorslaan.

Echter het totale draagcomfort wordt bepaald door de algehele snit van de jas, waar ik met mijn Haglofs/MH/Montane/Berghaus etc gewoon ben dat de jas in een keer prima zit en ook met de rits open prima te dragen is glijd dit model mij van de schouders. Het jack zit met de rits dicht wel ok maar ik heb niet het zelfde gevoel van maximale vrijheid als dat ik met de MH Argon heb. Ook door het missen van het aantrekkoord aan de voorkant van de capuchon blijft de jas openstaan met de kans op regen binnen maar vooral dat er veel warmte aan de voorkant naar buiten verdwijnt.

Conclusie

Helaas is dit niet mijn ultieme jas, en na het aanschieten van een aantal andere jassen van dit merk bij de lokale buitensportgrootgrutter lijken de andere jassen dezelfde features te hebben als dit model. Over het algemeen ben ik redelijk tevreden en kan ik wel leven met de tekortkomingen van de jas. Echter het missen van het koordje rond het gezicht in de capuchon, dat is de grootste tekortkoming van deze jas. Tel daarbij op dat ik daadwerkelijk een aantal maal nat ben geworden in deze jas en dat dit model erg luidruchtig is door het gebruikte materiaal voor de aantrekkoord-tunnels en dat de balein uit de capuchon zo ongeveer iedere keer als je de jas in je tas steekt uit zijn gootje komt dan is toch wel duidelijk dat deze jas niet de 500 euro retail prijs waard is. Ik heb dit jack voor de helft op de kop getikt, anders was het toch weer een Haglofs jack geworden, maar die was toch echt over budget. En mijn MH Argon dus toch maar laten repareren.

Al met al wel redelijk ok, maar niet voor de volle mep, misschien ben ik toch wel echt heel erg kritisch.

Pluspunten

  • Licht van gewicht
  • C-Knit draagt wel erg prettig

Minpunten

  • Capuchon
  • Zakken dit te laag zitten
  • Rits die uitzakt

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.arcteryx.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: