Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Osprey Talon 44

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 09-07-2017, 05:24

Osprey Talon 44

De Osprey Talon 44 is een lichtgewicht rugzak voor tochten van een paar dagen en daardoor ideaal voor bijvoorbeeld een weekendtrip met een minimale uitrusting. Maar dankzij de vele features is de rugzak ook perfect geschikt voor een meer technische dagtocht met beklimming, waarbij je bijvoorbeeld touwen en klimmateriaal mee wilt dragen.

Comfortabel AirScape rugpand

Het meest in het oog springende detail van de rugzak is ongetwijfeld het AirScape rugpand. Dit bestaat uit een stevig intern frame dat zorgt voor een ideale overdracht van gewicht en een plaat die het geheel in vorm houdt en je rug beschermt tegen eventuele harde materialen die je in je rugzak stopt (denk aan het ongemak van wandelen terwijl je continu een drukpunt van bijvoorbeeld een gastankje in je rug voelt). Aan de buitenzijde is het AirScape rugpand voor zien van een dunnen meshlaag en een geraamte dat zorgt voor optimale ventilatie. Ook tijdens warme dagen in de (Pre)Pyreneeën bleef het rugpand daardoor comfortabel aanvoelen gedurende de dag. Het rugpand loopt overigens naadloos over in de heupriemen, die tevens voorzien zijn van een goed ademend mesh. Dankzij klittenband bevestiging aan de binnenzijde van het rugpand kun je deze in hoogte verstellen.

Rijk aan features

Het is verbazingwekkend hoeveel features Osprey in deze lichtgewicht rugzak heeft kunnen stoppen. Daarvan zijn er velen standaard (verstelbare borstriem, zakjes in je heupriemen, verstelbaar topvak met mesh-binnenvak, etc.), maar ook een paar die toch wel bijzonder zijn in mijn ogen. Zo kun je zelf kiezen of je compressiebanden aan de zijkant buiten te flessenhouders of binnen de flessenhouders wilt doorvoeren. Triviaal op het eerste gezicht, tot je probeert om een fles uit het vak te pakken terwijl de compressieband er omheen geklemd zit. Diezelfde flssenhouders hebben overigens ook een leuke extra: je kunt de flessen er zowel verticaal als diagonaal insteken. Het verschil: diagonaal geplaatste flessen kun je tijdens het wandelen gemakkelijk uitnemen zonder de rugzak af te hoeven doen. Aan de onderzijde van de pack zit een rits over de volledige breedte, zodat je zo in het hoofdvak kunt komen zonder het topvak te hoeven omklappen en de bovenkant te hoeven openen. Gemakkelijke toegang dus. Direct daaronder zitten overigens twee straps verwerkt, ideaal om bijvoorbeeld je slaapmatje of (een deel van) je tent mee aan de rugzak te bevestigen.

Extra features op de schouderbanden

Osprey heeft opvallend veel extra features op de schouderbanden verwerkt. Uiteraard is daar de stokkenhouder, welke ervoor zorgt dat je stokken diagonaal aan de rugzak worden bevestigd en zo gemakkelijk tijdens het wandelen kunnen worden gepakt. Maar er zit ook een klein elastisch meshvak verwerkt op de schouderband, waarin je bijvoorbeeld een GPS of smartphone kunt opbergen. Hang je deze liever met een carabiner vast, dan kan dat ook: beide schouderbanden hebben lussen om eventueel iets aan te hangen. Tel daarbij de reflecterende elementen voor extra veiligheid en de in hoogte verstelbare borstriem met noodfluit in de gesp en je hebt zeer complete schouderbanden. Overigens zijn de schouderbanden vanbinnen voorzien van een open geraamte foam, dat zorgt voor extra comfort en ventilatie. Aan de bovenzijde zijn ze tot slot voorzien van verstelbare loadlifters om de rugzak nog beter naar wens af te stellen.

En nog meer features

Maar daarmee houdt het aantal features voor deze rugzak nog steeds niet op. Zo zijn de bovenste stokkenhouders volledig weggewerkt in de rugzak zelf en haal je deze alleen tevoorschijn als je daadwerkelijk stokken wilt bevestigen. Tussen deze beide stokkenhouders in vind je een extra vak met mesh buitenkant en een waterafvoer aan de onderzijde: inderdaad om bijvoorbeeld natte kleren in op te bergen of gewoon om je warme fleece of jack bij de hand te houden voor het geval het weer omslaat. Aan de binnenkant van het hoofdvak vind je verder helemaal niets. Want het waterreservoir wordt bij deze rugzak aan de buitenzijde geplaatst: tussen rugzak en rugpand. Dit heeft als voordeel dat je niet zo snel bang hoeft te zijn dat een lekkend waterreservoir de rest van het materiaal vochtig maakt en vergemakkelijkt tevens het plaatsen van een opnieuw gevuld reservoir als je rugzak helemaal gevuld is. Een eventueel nadeel zou kunnen zijn dat het de vorm van het rugpand kan beïnvloeden, maar dat is gemakkelijk op te lossen door het reservoir niet voor de volle 100% te vullen maar ruimte voor verdeling van het water over te laten.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat ik laaiend enthousiast ben over deze rugzak. Een rugzak met een volume van 44 liter en een gewicht van maar net iets meer dan 1 kilo(!), die dan ook nog zo rijk aan features en comfortabel is. Als ik echt heel goed zou zoeken naar een minpunt is eigenlijk alleen het gemis van een regenhoes te noemen. Maar dit is misschien wel gewoon muggenzifterij.

Pluspunten

  • Zeer laag gewicht
  • Comfortabel AirScape rugpand
  • Rijk aan vernuftige features

Minpunten

  • Geen regenhoes

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.ospreyeurope.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: