Home » Materialen » Materiaal-besprekingen
Flarebrands FlareSafe
Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 07-08-2007, 02:33

Toen ik voor het eerst hoorde van de FlareSafe van Flarebrands dacht ik dat het een beetje overdreven zou zijn om een rookmelder mee te nemen op je tochten. Door me wat meer te verdiepen in de achtergronden van de FlareSafe en er daarna eens op te letten hoe vaak het voorkomt dat er brand uitbreekt in hutten, jeugdherbergen en hotels ben ik van mening veranderd. Vooral ook omdat de FlareSafe niet alleen een rookmelder is, maar veel meer functionaliteiten heeft (zaklamp, persoonlijk alarm, localiseer-alarm middels licht en/of geluid).
De achtergronden van de FlareSafe
Op de site van Flarebrands valt te lezen dat de aanleiding van de ontwikkeling van de FlareSafe een grote brand in Australië was, waarbij in 2000 maar liefst 15 backpackers om het leven kwamen. Hun levens zouden gered kunnen zijn als ze op tijd waren gewaarschuwd voor de brand. Hoe eerder je wordt gewaardschuwd, des te meer tijd heb je immers om zonder al te veel rookoverlast weg te komen. Het is namelijk meestal de rook die dodelijk is (verstikking), lang voordat het vuur een kamer is binnengedrongen.
Opbouw van de FlareSafe
De FlareSafe ziet er op het eerste gezicht uit als een dikke zaklamp, van ongeveer 15 centimeter lengte. Hij is uitgevoerd met 4 LED-lichtjes en duidelijk zichtbare oranje knoppen. Achterop zit een felgekleurde polslus, die tevens dient om de lamp mee op te hangen als rookmelder. De rookmelder zelf zit aan de achterkant van de lamp en wordt middels een draaibeweging uitgeschoven en geactiveerd. Binnen in de FlareSafe zit naast de twee gewone AAA-batterijen ook nog een kleine back-up batterij (CR123A), voor het geval dat...
De zaklamp
Inmiddels heb ik de zaklamp standaard mee als ik op een camping slaap of in een herberg of berghut. De zaklamp is net licht genoeg om mee te nemen als reserve-zaklamp (normaal had ik enkel een hoofdlamp mee) en geeft meer dan genoeg licht. De lamp kent drie standen: vol licht, leeslicht en SOS-knipperlicht. Door gewoon op de knop te drukken wissel je van de ene naar de andere lichtstand.
De rookmelder
De rookmelder is als een verzekering: je hebt m wel, maar hoopt m eigenlijk nooit nodig te hebben. Ik heb de rookmelder nu een paar keer gebruikt in een berghut en een keer op de camping. In het eerste geval hing ik de rookmelder gewoon aan de lamp (kan je makkelijk bij vanaf je stapelbed), op de camping gewoon in de nok van de tent (maar dat lijkt me nauwelijks zinvol). De rookmelder geeft een luide piep om aan te geven dat hij is geactiveerd en zal in geval van rook flink te keer gaan. Daarbij gaat ook direct de zaklamp aan (in de felste stand) zodat je ook direct licht hebt en dus veilig je weg naar buiten kunt vinden. Sceptisch als ik ben, heb ik het natuurlijk ook even uitgeprobeerd: een stuk plastic verbranden (veel rook) om te kijken of het werkte. En inderdaad begon de FlareSafe enorm hard te piepen en ging de lamp direct aan. Een veilig gevoel dus als je ergens slaapt waar je niet zeker bent van de brandveiligheid.
Persoonlijk alarm
Er zit ook nog een persoonlijk alarm op de FlareSafe. Zelf zie ik me die niet direct gebruiken, maar het helpt zeker om kwaadwillenden af te schrikken. Je moet daartoe beide knoppen indrukken, terwijl uitschakelen van het alarm alleen kan door de batterijen even los te koppelen. Wat me een beetje tegenvalt van het alarm is het feit dat als je de FlareSafe stevig in je handen neemt (en daarmee de speaker van het alarm dus afschermt) het alarm nauwelijks te horen is. Een brutale aanvaller zou dus zonder problemen de lamp uit je handen kunnen rukken en het geluid letterlijk in de kiem smoren.
Lokaliseer-apparaat
Ik weet niet of dat een correcte Nederlandse vertaling is, maar het komt er op neer dat je de FlareSafe ook kunt gebruiken om mensen te laten weten waar je bent. Door de alarm-knop een beetje in te drukken kun je het alarm laten luiden zolang je de knop ingedrukt houdt. Tegelijkertijd gaat het licht knipperen. In geval van nood kun je zo dus zowel zichtbaar als hoorbaar laten weten waar je bent.
Nuttig of niet?
Persoonlijk denk ik dat de FlareSafe vooral geschikt is voor als je ergens moet slapen waar je de brandveiligheid niet helemaal vertrouwt. Denk dan aan herbergen of hotels zonder rookmelders, waar de kans bestaat dat iemand in slaap valt met een cigaret in de hand of kortsluiting niet erg vergezocht is. Als je één keer in je leven een echte brand van dichtbij hebt gezien, dan weet je dat je als mens nauwelijks een kans hebt in dikke rookwolken. Hoe eerder je wordt gewaarschuwd in zon geval, des te meer kans je hebt om jezelf (en anderen!) het leven te redden. Daarom neem ik zelf de FlareSafe wel degelijk mee als ik op pad ga.
Meer informatie?
Voor meer informatie: https://www.flarebrands.com/
Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:
- Bespreking van Armytek Partner C4 White (17-01-2022, 01:51)
- Bespreking van Fenix PD20 zaklamp (26-11-2020, 14:07)
- Bespreking van Nitecore HC60 hoofdlamp (26-11-2020, 13:45)
- Bespreking van Fenix HM50R (09-10-2017, 05:11)
- Bespreking van Olight S10RIII Baton (09-07-2017, 05:24)
Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome:
- Bespreking van VAUDE Neyland zip-off pants (16-05-2023, 14:03)
- Bespreking van Fjällräven High Coast Hydratic Trail Jacket (16-05-2023, 13:29)
- Bespreking van One2Track Connect NEO GPS-horloge voor kinderen (26-03-2023, 09:35)
- Bespreking van Helly Hansen Men's Odin 9 Worlds Infinity Shell Jacket (08-02-2023, 10:15)
- Bespreking van Helly Hansen Women's Valdisere 2.0 Jacket (08-02-2023, 10:15)