Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Lowe Alpine AirZone Camino Trek 40:50

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 05-06-2018, 23:04

Lowe Alpine AirZone Camino Trek 40:50

Lowe Alpine ontwierp de AirZoneCamino Trek 40:50 met als belangrijkste uitgangspunt dat het dragen van je volle rugzak comfortabel moet zijn. En dat is goed gelukt met deze rugzak die zijn naam dankt aan de bekende Camino de Santiago. Maar naast comfortabel blijkt hij ook verrassend compleet voor wat betreft features te zijn.

Comfort als uitgangspunt

Als je de AirZone Camino Trek 40:50 voor het eerst op je schouders voelt dan voel direct alles comfortabel aan. De schouderbanden zijn gepolsterd, het rugpand sluit perfect aan op de rug en de heupband biedt prettige ondersteuning op de heupen. Het AirZone-rugpand is zo ontwikkeld dat je enerzijds veel ventilatie op je rug hebt (tegen een te natte rug van het zweet), maar anderzijds ook ruim voldoende stabiliteit tijdens het lopen op ongelijk terrein. Het foam van het rugpand voelt dan ook prettig aan en ook als je de rugzak behoorlijk zwaar hebt beladen zijn er geen drukpunten die na een paar kilometers gaan storen. De polstering van het rugpand loopt als het ware door in de schouderbanden en daardoor voelen ook deze prettig aan. Als je de heupband goed afstelt voel je nauwelijks dat je de rugzak op je rug hebt. En de verstelmogelijkheden zijn ruim voldoende.

Prettig georganiseerd

Lowe Alpine heeft goed gekeken naar wat een Camino-wandelaar eigenlijk nodig heeft onderweg aan opbergmogelijkheden. Belangrijk om te noemen zijn daarbij de kleine vakjes op de heupriem, waarin je bijvoorbeeld een pak zakdoekjes, wat energierepen en klein geld kunt opbergen. Het regenjack of een fleecejack kan je gemakkelijk achter de zogenaamde SpiderPlate stoppen. Dat is een soort elastische spin die zich dus lekker aanpast aan wat je er onder stopt. Je wandelstokken steek je aan de zijkant van de pack, zodat je er tijdens de tocht gemakkelijk bij kunt. Ervaring leert dat je deze in de regel beter door je tochtgenoot even kunt laten pakken in plaats van zelf te proberen pakken zonder je rugzak af te doen.

Voor wat betreft indeling van de rest van de rugzak volgt deze de standaardindeling van een verstelbaar topvak, een groot hoofdvak met onderin een bodemvak dat eventueel is af te scheiden dankzij de divider. Aan de zijkant van de pack zijn uiteraard (elastische) zijvakken geplaatst voor je drinkfles. Maar ik heb gemerkt dat deze ook groot genoeg zijn voor een lichtgewicht poncho, zodat je bij een snel opkomende regenbui de poncho kunt pakken en over je heen kunt slaan zonder de rugzak af te hoeven doen. Heb je overigens geen poncho, dan is er nog niks aan de hand: onderin de rugzak zit een regenhoes verwerkt.

Zowel voor dagtochten als meerdaagse tochten

Zoals gezegd vind ik de Lowe Alpine AirZone Camino Trek 40:50 bijzonder comfortabel en dat is dan ook de reden dat ik hem ook gebruikt heb voor enkele dagtochten. Normaal gesproken zou ik dan een kleinere rugzak meenemen, maar met een gewicht van net 1,5 kilogram is deze rugzak niet veel zwaardere dan conventionele daypacks, met dit verschil dat je nu een zee van ruimte meeneemt. Dat wil echter niet zeggen dat je al deze ruimte hoeft te gebruiken, want de diverse compressiebanden van de pack houden de boel netjes bij elkaar. Ook als hij slechts voor de helft gevuld is.

Conclusie: Comfort met hoofdletter C, met maar één verbeterpuntje

De AirZone Camino Trek is volgens Lowe Alpine bedoeld om comfortabel de Camino te kunnen wandelen. En dat is precies wat deze pack zo prettig maakt: het draagcomfort als resultaat van de combinatie van AirZone rugpand en AdaptiveFit heupband. Er is wat mij betreft maar é én verbeterpuntje: het topvak zou als kleine (heup)tas gebruikt moeten kunnen worden. Als Camino-wandelaar wil ik namelijk graag mijn pack in het hostel achterlaten, terwijl ik mijn waardevolle spullen dan kan meenemen. Ook ideaal voor snelle boodschappen die ik eventueel nog zou willen doen. Maar verder is het een absolute toprugzak, van de bekende kwaliteit die je van Lowe Alpine gewend bent.

Pluspunten

  • Goed te comprimeren
  • Licht van gewicht
  • Hoog draagcomfort

Minpunten

  • Topvak niet los te gebruiken als heuptas

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://lowealpine.com/eu/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: