Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Garmin Inreach Mini 2

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 02-07-2022, 12:28

Garmin Inreach Mini 2

De Garmin Inreach Mini 2 is een zeer compacte satellietontvanger die je meeneemt op tochten waarbij je niet altijd kunt vertrouwen op het telefoonnetwerk. Met de Inreach Mini 2 kun je onder andere berichten ontvangen en versturen, je positie bepalen, je route volgen en eventueel een weerrapport downloaden om te zien wat het weer gaat doen op je route. Maar de belangrijkste functie is het feit dat je een noodsignaal kunt versturen, met je exacte positie, in het geval je hulp nodig hebt van de reddingsdiensten.

Compact en compleet

Deze kleine satellietontvanger heeft niet voor niets Mini in zijn naam staan. Met een omvang van ongeveer 5x10,2,5 centimeter en een gewicht van slechts 100 gram is deze ontvanger met recht mini te noemen. Het gewicht en de omvang kunnen dan ook geen reden zijn om de Mini Inreach 2 niet mee te nemen op je tochten. Hij heeft een klein lusje waaraan je hem gemakkelijk middels een carabiner aan je rugzak kunt hangen.

Maar hoe klein deze ontvanger ook is, Garmin heeft er ontzetten veel functionaliteit in gestopt. Zelf was ik de eerste generatie Spot nog gewend, maar als je dan voor het eerst de Garmin Inreach Mini 2 probeert... alsof je van een oude zwart/wit-televisie overstapt op een ultra HD televisie met alles er op en eraan. Voor mij zijn twee features absoluut de toppers die dit apparaat zo goed maken: het feit dat de SOS-berichten interactief zijn en het feit dat je zowel berichten kunt versturen als ontvangen.

Ontzettend veel features

Voor mij is een satelietontvanger als de Inreach Mini 2 eigenlijk maar bedoeld voor 2 dingen: de mensen thuis laten weten dat alles ok is en hulp kunnen inroepen als het echt nodig is. Vooral dat eerste is iets dat ik in de loop der jaren heb leren waarderen. Zelf dacht ik er nooit echt aan, maar de mensen thuis kunnen het best spannend vinden als ze weten dat je ergens in het hooggebergte bent en ze al een dag of wat niks hebben gehoord. Met de Inreach Mini 2 kun je niet alleen je dierbaren laten weten dat alles goed en ok gaat, maar zelf direct iets op sociale media plaatsen als dat je ding is.

Voor het gebruik van de SOS-functie dien je een abonnement af te sluiten, net zoals bij soortgelijke ontvangers van andere merken. Het principe is vrij simpel: je betaalt een fixed fee voor iets dat je hoopt nooit nodig te hebben. In dit geval is dat het feit dat na een druk op de knop de alarmcentrale exact weet waar je bent en de noodzakelijke reddingsdiensten naar je toe kan sturen.

Maar de Inreach Mini 2 heeft nog veel meer features mee gekregen. Zo zit er een ingebouwd kompas in, kun je uiteraard je positie bepalen en deze ook delen met anderen, kun je route volgen (broodkruimelspoor) en deze ook weer terug volgen als je terug wilt (TrackBack) en biedt de ontvanger de mogelijkheid om een weerrapport te ontvangen van zowel je positie als bijvoorbeeld waypoints verderop je route. Een leuke bijkomstigheid is het feit dat Garmin je de mogelijkheid biedt om alle waypoints, tracks, routes, etc. onbeperkt in de cloud op te slaan.

Belangrijk: ontvangst en levensduur van de batterij

Al die features zijn natuurlijk ontzettend leuk, maar je hebt er niets aan als de ontvanger niet uitblinkt op twee belangrijke gebieden: de ontvangst van het satelietnetwerk en de levensduur van de batterij. Nu heb ik zelf geen ervaringen van met de eerste versie van de Inreach Mini, maar de 2 in de naam van deze tweede versie staat duidelijk voor vooruitgang. Want juist op deze twee punten heeft Garmin de Inreach Mini in de nieuwe versie sterk verbeterd. Je maakt gebruik van het Iridium satelietnetwerk en de ontvangt is ronduit goed te noemen. De ontvanger weet niet alleen snel de positie te bepalen (middels het GPS-netwerk), maar kan deze vervolgens ook snel doorschieten in een bericht naar het thuisfront. Juist dat laatste lukte mij met de Spot nog al eens niet. Waar dan bijvoorbeeld elk uur een berichtje zou moeten verstuurd, bleek ongeveer elk derde bericht niet te zijn verzonden. In het geval van de Garmin Inreach Mini 2 hebben we het uitgetest in een vrij uitdagend terrein (bijvoorbeeld wadend door een rivierbedding met aan beide zijden steile wanden en onder dik bladerdak in het bos), maar er is geen enkel bericht verloren gegaan.

De batterij is daarbij ook van groot belang. Zonder batterij verstuur je namelijk helemaal niets en heb je dus enkel 100 gram dood gewicht bij je. Maar in het geval van de Inreach Mini 2 bleek de batterij verrassend lang mee te gaan. Op een tocht van een lang weekend (3 dagen), waarbij de ontvanger alleen werd uitgezet gedurende de nacht, bleek de batterij aan het eind nog steeds niet leeg. Voor een meerdaagse tocht kun je positiebepaling eventueel ook in spaarzame modus zetten, zodat de batterij nog langer mee gaat. Maar dat bleek voor een 3-daagse tocht niet nodig.

Verbinding met telefoon en Explore-app

Een leuke extra aan deze satelietontvanger is het feit dat je hem aan je telefoon kunt koppelen in combinatie met de Garmin Explore-app. Denk daarbij aan mogelijkheden als het bekijken van je route op een vooraf gedownloade topografische kaart op je telefoon of het versturen van berichten vanaf je telefoon via de Inreach Mini 2 als er geen netwerk is voor je telefoon. Indien nodig kun je zelfs het noodsignaal starten vanaf je telefoon. Bijkomend voordeel van dit alles is dat je de ontvanger gewoon aan je rugzak kunt laten hangen en je alles direct vanaf je telefoon kunt doen. Ook kun je de batterij van je telefoon besparen door op deze bijvoorbeeld GPS uit te schakelen. Een ander voordeel dat ik zelf belangrijk vind is dat je hierdoor niet steeds de kleine display van de Inreach Mini 2 zelf hoeft af te lezen. Hoewel deze goed leesbaar is en ook redelijk gebruikersvriendelijk is geef ik toch de voorkeur aan het scherm van mijn telefoon.

Conclusie: een must-have voor mensen die ver van de bewoonde wereld hiken

Voor mij is het duidelijk dat mensen die bijvoorbeeld alleen op pad gaan op routes die ver van de bewoonde wereld liggen, de Garmin Inreach Mini 2 een must-have is. Uiteraard moet je uitkijken voor een vals gevoel van schijnveiligheid (ik kan altijd op het knopje drukken om hulp in te roepen), maar het feit dat je in ieder geval kunt laten weten waar je bent en of je eventueel van de geplande route wilt afwijken zijn absolute voordelen. Met alles features, de lange batterijduur en de goede satelietontvangst heeft Garmin waarschijnlijk een belangrijke stap naar de top van de markt van deze ontvangers gemaakt. Het feit dat al deze features er ook voor zorgen dat je echt wel even moet verdiepen in het gebruik ervan neem ik dan ook voor lief in deze.

Pluspunten

  • Compact
  • Lichtgewicht, maar toch robuust
  • Lange levensduur batterij
  • Zeer goede ontvangst

Minpunten

  • Kost redelijk wat tijd om goed te leren gebruiken

NB: Garmin stelde voor deze bespreking een Inreach Mini 2 beschikbaar, maar uiteindelijk heb ik vooral gebruik gemaakt van de ontvanger van een hike-maatje (en zijn praktische ervaring ermee). De SOS-functie hebben we uiteraard niet uitgeprobeerd.

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.garmin.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: