Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

MSR Whisperlite int. Combo

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 17-10-2007, 01:08

MSR Whisperlite int. Combo

De MSR Whisperlite brander die ik thans het meeste gebruik naast een tal van andere branders in mijn bezit is een multi fuel brander van het Amerikaanse merk Mountain Safety Research (www.msrcorp.com) Deze brander is mijn persoonlijke favoriet, ik gebruik hem dan ook bij de meest uiteenlopende activiteiten, meestal in de winter maar ook zomers bij langere tochten neem ik het extra droog gewicht voor lief.

Gebruik

Deze multi fuel brander werkt in principe op de meeste verkrijgbare brandstoffen, te weten ongelode benzine, was benzine, “hoogwaardige” benzines (kookpunts brandstoffen) en ook petroleum (met de tweede losse sproeier). Zelf stook ik eigenlijk altijd of op hoogwaardige benzine of op wasbezine, maar zeker op langere tochten maak ik ook gebruik van ongelode bezine.
De brander moet je voor het gebruik eerst voor verwarmen, het beste doe je dit door een klein beetje brandpasta of spiritus in het daarvoor bestemde schaaltje te steken en aan te steken. Met deze voorverwarmers heb je bijna geen roetvorming en is je brander snel op bedrijfs temperatuur (al duur het swinters wel langer natuurlijk...). Zelf doe ik dit meestal niet en pomp ik eerst de tank op druk en laat vervolgens het schaaltje vol lopen met de normale brandstof, werkt ook goed maar geeft wel een beetje (eufemisme) meer roet vorming op je brander, dit heeft evenwel nagenoeg geen effect op de brand capaciteiten van de brander.

Constructie

De brander zelf bestaat ui grofweg drie delen, de brander kop met hierin/ aan de sproeier, generator brandschaal boven en onder en natuurlijk de drie pannen dragers, aan de generator stang zit een slangetje naar de losse pomp en je heb dan nog hebt brandstof fles.
De branderkop zelf schroef je erg gemakkelijk uit elkaar voor het onderhoud dat je zo af en toe moet plegen. Zeker als je zoals ik het doe de brander aansteekt met benzine... Door prikken van de sproeier is evenwel niet nodig, er zit nl. een ingebouwd doorprik mechanisme in (de chaker jet).
De nieuwe pomp heeft in tegenstelling van het vorige model een rubberen pomp ringetje welke bij mij al een aantal malen voor een boel gepiep en weinig druk heeft gezorgd, let hierop met je onderhoud, zoals te lezen valt moet je deze bij tijd en wijlen voorzien van wat olie.
Tot op heden heb ik niets negatiefs kunnen vinden aan deze brander, alleen dat ze na jaren trouwe dienst toch uiteindelijk letterlijk kapot gestookt zijn, ben nu dus ook bezig met mijn tweede.

Conclusie

Een simpele conclusie, een redelijk simpele brander die mij tot op heden niet in de steek heeft gelaten en die door een beetje doe-het-zelvert gemakkelijk zelf te repareren en onderhouden valt, redelijk zuinig (er zijn zuinigere modellen) en welke in de meest uiteenlopende situaties mij al erg van pas is gekomen. Zeker een brander om op te nemen in je lijstje als je opzoek bent naar een multi fuel brander.

Kookduur met 0,6L brandstof (Ongelode benzine): 136 minuten
Kooktijd voor 1 liter water: 3,9 minuten
Gewicht minimaal: 305 gram
Gewicht pakket: 410 gram
Prijs: rond de 110 euro

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.msrgear.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: