Home » Materialen » Materiaal-besprekingen
Harvey Superwalkerkaarten
Ingezonden door: Harold Zijderveld
Gepubliceerd op: 27-10-2006, 11:14

Harvey maakt kaarten die gericht zijn op buitensporten als fietsen, wandelen en paardrijden. Ze maken niet, zoals Ordnance Survey zoveel kaarten dat ze heel Groot-Brittannië dekken. Alleen gedetailleerde kaarten uit van populaire gebieden worden uitgebracht.
Uit de Superwalkerserie heb ik enkele kaarten gebruikt om te trekken in Schotland. Deze kaarten hebben een schaal van 1:25.000. Doordat ze gericht zijn op gebruik door buitensporters is er aandacht besteed aan het weergeven van gegevens die voor hen interessant zijn. Een aantal dingen vallen op. De eigenschappen van de ondergrond worden weergegeven door grijze hoogtelijnen (voornamelijk rotsige ondergrond) en bruine hoogtelijnen, die minder, of helemaal niet rotsig zijn. Hierdoor kun je redelijk goed inschatten of die begaanbaar is. Naast de kleur van de hoogtelijn zijn er blauw gearceerde gebieden. Deze zijn meer dan gemiddeld drassig. Ook wordt extreem veenachtige grond die doorkruist wordt door diepe, met water gevulde geulen aangegeven met halve cirkels. Handig als je wilt proberen ietwat droge voeten te houden, want dan kun je deze ontwijken.
Paden worden aangegeven als onderbroken lijnen. Als de paden lastig te volgen zijn worden deze ook nog eens onderbroken. Dit is handiger dan bij Ordnance Survey, waar of een wandelpad staat aangegeven, of niets. Onhandig is dat er geen moeilijkheidsgraden worden aangegeven zoals bij bijvoorbeeld de Franse kaarten. Als er een lastige passage is wordt er op de 1:25.000 kaarten van de IGN een rode stippellijn ingetekend in plaats van een doorgetrokken rode lijn. Dit onderscheid wordt bij Harvey niet gemaakt. Zo was er een duidelijk te onderscheiden pad bij de Saddle op Arran, wat een uiterst ingewikkelde en gevaarlijke passage was.
Ook bij het weergeven van waterwegen wordt iets meer aandacht besteed dan meestal gedaan wordt. Er zijn verschillende breedtes ingetekend, die in drie categorieën worden ingedeeld. Er wordt een smalle en brede stroompjes onderscheiden en rivieren. De eerste zal relatief eenvoudig over te steken zijn. Voor de tweede zal een geschikte plek gezocht moeten worden om geen natte voeten te krijgen. Bij de laatste is het bijna onmogelijk die over te steken zonder brug.
Verder worden algemene dingen als bebouwing, wegen, verschillende soorten bos, fietsroutes, lineaire kenmerken in het terrein, kliffen en dergelijke duidelijk aangegeven. Maar daarnaast ook voor wandelaars handige zaken als hostels, campings, openbare telefoons, mountain rexcue postes en skiliften. Daarnaast zijn de namen van de bergen die onder de Munros, Corbetts, Grahams en Marilyns vallen met aparte kleuren geschreven.
Om helemaal compleet te zijn is op de achterkant allerlei relevante aanvullende informatie opgenomen. Handig bij bijvoorbeeld de Cuillin op Skye, de Aonach Eagach in Glencoe, of de North Face van Ben Nevis is een uitvergroting in 1:12.500-schaal. Bij de laatste worden ook de Bad visibility descent route beschreven. De legenda wordt toegelicht. Gaelic namen worden vertaald. Er staat informatie over het jachtseizoen en telefoonnummers die je hierover kunt bellen. Daarnaast staan er een hele rij nuttige telefoonnummers, zoals de politie en de rescue-service.
Ten slotte zijn de kaarten gemaakt van een wat vettig papier, waardoor ze iets minder last hebben van vocht en daardoor dus minder slijten.
Is er dan niets negatiefs te zeggen over deze kaarten? Wat mij betreft nauwelijks. Ze zijn perfect gedetailleerd voor als je door de populaire gebieden in Schotland, Engeland en Wales wilt struinen. Het grote nadeel is dat deze kaarten niet heel Schotland (of Groot-Brittannië) dekken. Ze bestaan alleen van de populairdere gebieden. Je hebt dus kans dat je naast de Harvey-kaart ook een Ordnance Survey-kaart mee moet nemen. Daarnaast geeft de 1:50.000-kaart van de laatste een helderder overzicht van een volledig gebied. In vergelijking met de 1:25.000-kaart van OS is de Harvey overzichtelijker, omdat op de OS zo veel priegelige informatie staat, dat je het overzicht snel kwijtraakt. Tot slot is de Harvey iets duurder.
Ga je langere trekkings maken in minder bekende gebieden, of zoek je niet zo snel de toppen op, dan voldoen de Ordnance Survey-kaarten uitstekend. Blijf je echter wat meer in een gebied, of ga je toppen belopen of zelfs scramblen, dan is een Harvey een zeer waardevolle aanschaf.
Meer informatie?
Voor meer informatie: https://www.harveymaps.co.uk/
Andere recente materiaal-besprekingen van Harold Zijderveld:
- Bespreking van Hilleberg Nallo 3GT (30-12-2006, 05:19)
- Bespreking van Coleman F1 lite (09-11-2006, 03:11)