Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Spot Satelliet messenger

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 24-03-2009, 07:59

Spot Satelliet messenger

De Spot satelliet messenger is een klein oranje apparaat dat je gebruikt om je lokatie door te geven aan het thuisfront als alles ok gaat of aan reddingsdiensten als het minde rok gaat. Ik heb de Spot gedurende ruim anderhalve maand getest tijdens verschillende tochten van 1 of 2 dagen onder behoorlijk uiteenlopende omstandigheden (van -15 graden vorst tot +23 graden warmte, boven de 2000 meter en op de bodem van canyons).

Instellingen via het Internet

Als je de Spot registreert op het Internet krijg je automatisch een account om de gegevens behorende bij de Spot te beheren. Denk hierbij aan het aangeven van de telefoonnummers en email-adressen die bericht ontvangen in het geval je een ok- of een nood-oproep doet via de spot tot het aanmaken van speciale ‘Share’-pagina’s, waarop andere mensen bijvoorbeeld je track of posities op kunnen nakijken. Tevens kun je in je account de verschillende berichten aanpassen die worden verzonden als je de ok, help of 911 knop indrukt. Het beheersysteem is vrij overzichtelijk en spreekt over het algemeen voor zich. De uitleg op het scherm is ruim voldoende om direct aan de slag te kunnen. Leuke extra van de online tool is overigens de mogelijkheid om de berichten (en hun locaties) te exporteren naar een bestand, zodat je het kunt inlezen in bijvoorbeeld Google Earth of Mapsource.

Bediening van de Spot zelf

De bediening van de Spot lijkt erg simpel: je drukt de on/off knop in om ‘m aan te zetten en vervolgens kun je in geval van nood de 911 knop indrukken om hulpdiensten te waarschuwen. De andere twee knoppen, ok en help, zijn respectievelijk om het thuisfront te laten weten dat je ok bent (en waar je bent) of dat je hulp nodig hebt (maar niet zo dringend als bij een 911-oproep). In de praktijk blijkt de bediening van de Spot echter niet altijd even logisch of eenvoudig te zijn, zeker niet als je ook de tracking-functie wilt gebruiken. In dat geval moet je de Ok-knop namelijk langer ingedrukt houden om de tracking-functie te activeren. Het is dan echter niet altijd duidelijk of je nou een ok-bericht hebt verzonden of de tracking-functie hebt ingeschakeld. Er is dan ook geen akoestische melding dat bijvoorbeeld een bericht is verzonden of dat tracking aanstaat, je moet alles opmaken uit het knipperen van de ingebouwde leds van de Spot.

Zeer nauwkeurig

De ingebouwde GPS-ontvanger van de Spot is zeer nauwkeurig. Ik heb deze onder andere vergeleken met de GPS-tracks van een meegenomen Garmin GPS-ontvanger met zeer goede antenne en telkens weer bleek de spot de lokaties exact op de track van de GPS-ontvanger te hebben geplaatst. Voorwaarde daarbij is overigens wel dat de Spot goed zicht heeft op de lucht, bijvoorbeeld door hem aan de schouderband van je rugzak te hangen. Er zit ook een erg klein ringetje aan de spot waaraan je een touwtje zou kunnen hangen, maar die heb ik niet gebruikt. De riemclip is handig als je de Spot aan je riem wilt hangen, maar zoals gezegd heb ik ‘m steeds aan de schouderband van mijn rugzak gehangen om een goede ontvangst van de satellietsignalen te waarborgen. Bij het verzenden van een bericht lijkt de Spot de positie eerst zo nauwkeurig mogelijk te willen verkrijgen door gedurende enkele minuten de berekende posities te ‘middelen’, zodat het verzenden van een bericht soms tot wel 10 minuten op zich laat wachten. Voor mij was dat zelden een probleem, want ik verzond vaak een bericht tijdens een lunchpauze of op het moment dat ik de tent had opgezet en dus even niet van mijn plek af kwam. De doorgegeven positie kon door het thuisfront vervolgens direct via een link in de email op GoogleMaps worden bekeken.

Rust voor het thuisfront

Ik wilde de Spot voornamelijk uitproberen om te zien in hoeverre deze geschikt zou zijn om het thuisfront te laten weten dat alles ok is. In het verleden is het nog al eens voorgekomen dat ik in de Pyreneeën zat en geen ontvangst had met mijn mobiele telefoon. In zo’n geval is het onmogelijk om te laten weten dat alles ok is en waar je zit. Vaak is dat geen probleem, maar als je bijvoorbeeld je route wilt improviseren of weet dat er slecht weer op komst is, dan is het wel zo prettig als je alsnog iemand kunt laten weten waar je bent en dat alles goed met je gaat. De Spot voldoet aan die wens boven verwachting. Zelfs als je gewoon aan het wandelen bent in een ietwat afgelegen gebied is het GSM-netwerk vaak al niet meer toereikend om een SMS-bericht te kunnen versturen. Met de Spot was het zelden een probleem om een bericht te versturen. Slechts één keer is een OK-bericht niet doorgekomen, op een moment dat ik op de bodem van een soort canyon liep met wanden van meer 100 meter hoogte aan beide zijden van het pad.

Tracking-functie minder geschikt

De tracking-functie van de Spot vind ik zelf minder geschikt, omdat deze niet aan te passen is. Elke 10 minuten wordt er een trackpoint opgeslagen en doorgegeven aan de server en that’s it. Zeker op korte tochten waar je een iets nauwkeuriger track zou willen hebben na afloop kun je dus beter een GPS-ontvanger gebruiken die een track opslaat. Bovendien viel me op dat bij het opslaan van trackpoints af en toe een punt werd overgeslagen, want bij verschillende tracks mis ik enkele trackpunten onderweg, waardoor de track stukken van de route afsnijdt. De tracking-functie is naar mijn idee dan ook voornamelijk gericht op mensen die hele lange tochten maken en dus zo lang mogelijk profijt willen hebben van één paar batterijen.

Conclusie

De Spot satelliet messenger is voor mij een ideaal hulpmiddel om het thuisfront te laten weten dat alles ok is en waar ik precies zit. Zeker hier in Spanje is de netwerkdekking voor mobiele telefoons lang niet overal goed (of zelfs geheel afwezig) en dan kun je zelfs op een gewone dagwandeling zonder problemen iets van je laten horen middels een berichtje met de Spot. Een noodsituatie heb ik met de Spot nog niet meegemaakt, maar gezien mijn positieve ervaringen met betrekking tot zowel nauwkeurigheid van de positie als de betrouwbaarheid van het doorkomen van ok-berichten, twijfel ik er niet aan dat de Spot in dergelijke situaties een zeer belangrijke rol kan spelen bij het snel inseinen en ter plaatse krijgen van reddingsdiensten. Voor de tracking-functie maak ik persoonlijk liever gebruik van een meer naar mijn wens in te stellen GPS-ontvanger.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.findmespot.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: