Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Osprey Exos 46

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 20-05-2009, 05:38

Osprey Exos 46

De Exos 46 is een zeer lichte rugzak voor meerdaagse lichtgewicht trekkings of huttentochten. In deze rugzak heeft Osprey alles lichter gemaakt dan gebruikelijk zonder in te leveren op features of comfort.

Verbazend licht van gewicht

Het komt wel vaker voor dat een fabrikant schrijft dat een rugzak zeer licht van gewicht is, maar bij de eerste keer dat ik de Exos 46 van Osprey in mijn handen had dacht ik echt dat er iets mis was. Zo licht met zoveel volume leek eigenlijk ongelofelijk. Dat de Exos 46 vervolgens ook nog eens bijzonder comfortabel bleek te zijn bij de eerste keer dat ik hem uitprobeerde maakte de (positieve) verbazing compleet.

Een volwaardige Osprey-rugzak

De rugzakken van Osprey staan bekend om hun veelheid aan features. Ik ging er dan ook eigenlijk van uit dat de Exos 46 in verband met zijn lage gewicht veel minder features zou hebben dan ik gewend ben van een Osprey-rugzak. Niks bleek echter minder waar te zijn: de Exos 46 is een volwaardige Osprey-rugzak met een groot aantal features. Enkele daarvan die ik zelf veel gebruik: de opbergvakjes in de heupriemen, het GSM/GPS-vakje in de schouderriem, het elastische vak aan de voorkant van de rugzak waar bijvoorbeeld een klimhelm in kan worden opgeborgen, de mesh zijvakken voor drinkflessen, het afneembare topvak met ingebouwd mesh-vak, het grote –met een rits afsluitbare- tussenvak dat ideaal is om bijvoorbeeld kaarten in op te bergen en de verschillende compressiestraps aan de zijkant en de straps om de wandelstokken aan op te hangen.

Hoog draagcomfort

Het rugpand van de Osprey Exos 46 wordt gevormd door een lichtgewicht aluminium frame (6061-T6) waartussen een strak mesh is gespannen dat tegen de rug aandrukt. Juist omdat dit mesh is heb je minder last van transpiratie op de rug tijdens het lopen of klimmen. De schouderbanden zijn ook voorzien van mesh, maar tevens gepolsterd met schuim. Daardoor voelen ze comfortabel aan, net zoals de heupriemen die op dezelfde manier zijn samengesteld met mesh en schuimrubber. Zowel de schouderbanden als de heupriemen zijn goed af te stellen op het lichaam. Extra prettig daarbij is het feit dat de heupriemen zijn gevuld met twee aparte stroken schuimrubber, waardoor de heupriemen erg nauwkeurig aansluitend op de heupen kunnen worden afgesteld.

Overdaad aan touwtjes

Een van de twee nadelen die ik heb kunnen vinden aan de Exos is het overdaad aan ‘touwtjes’. Eigenlijk zijn het gewoon spanbanden en compressieriempjes, maar omdat ze erg dun zijn vallen ze op als touwtjes. Naar mijn idee zijn ze vaak net iets te lang waardoor je erg veel loshangende touwtjes overhoudt. De meesten heb ik overigens tot een bolletje gerold en met een elastiekje vastgemaakt tijdens het lopen. Het andere nadeel vind ik de openingen aan de zijkant van de mesh zijvakken. Deze zijn over bijna de volledige lengte open, waardoor je inderdaad alleen drinkflessen in deze vakken kunt opbergen en geen kleine materialen. Zelf wil ik zo’n zijvak nog wel eens gebruiken voor wat kleiner spul in op te bergen om te snakken, maar dat zou je bij de Exos dan zeker onderweg verliezen.

Top rugzak voor lichte hikes en via ferrata

Al met al vind ik de Exos 46 een top rugzak. Ik gebruik ‘m voornamelijk voor via ferrata. De helm kan mooi worden opgeborgen in het voorvak, terwijl de rest van het materiaal gemakkelijk een plaatsje in de rugzak zelf kan vinden. Tijdens het klimmen kun je de rugzak middels de compressiebandjes zeer dun maken zodat hij als een strakke plaat tegen je rug zit. Ook tijdens tochten waarbij ik op gewicht wil besparen is het mijn favoriet.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.ospreyeurope.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: